Vineerist lamp, mis on sündinud Väimelas. www.tsenter.ee Foto: Tauno Erik
Sisustus
22. juuli 2019, 08:51

Ühe Rootsi lambi sünnilugu Väimelas

Uskuge või mitte, aga Võrumaa metsade vahel on ellu äratatud mitmeid väga ägedaid puiduga seotud tooteid. Näiteks Wermos valminud disainmööblit leiab Londoni peenematest butiikidest, Metsavenna talu pakub oma metsaga seotud jooki eksklusiivses puidupakendis, Tsentris aga hoopis arendati rootsi disaineri jaoks vineerist painutatud lamp.

Lambi lugu algas sellest, kui ühelt rootsi disainerilt tuli Tsentrisse päring sooviga saada prooviks üks korralik vineerist painutatud lampi. Oma info Võrumaal toimuva kohta sai rootslane loolmulikult eesti disainerilt ja koos soovitusega. Päringuga oli kaasas ka näidispilt, kuid kahjuks sellist toodet tol hetkel veel oleamas ei olnud. Seejärel algas prototüüpide-tootenäidiste arendamine. Tehti viis erinevat prototüüpi, leiti riskikohad, jooksvalt küsiti rootsi disainerilt tagasisidet.

Lambi prototüübi tegemisel katsetati erinevaid vineeritüüpe ja värvitoone. Siinkohal olid väga vajalikud puidualased teadmised, võimekus kasutada erinevaid joonestusprogramme, samuti läbirääkimis- ja keeleoskus. Tsentri masinatest sai seekord tööd laserlõikur, kuna see võimaldab teha täpset väljalõikamist ja graveerimist. Tsentri viimistlusliin jäi lambi arendamisel kõrvaltvaatajaks, kuna tegemist oli väikeste, käsitsi viimistlemist vajavate detailidega. Lampi viimistleti öko-materjalidega: tooni anti mesilasvahaga ja katsetusi tehti ka eestimaise mustsõstramahlaga.

Kui disain, kujundus ja viimistlus olid kokku lepitud, siis tehti proovipartii ja saadeti Rootsi esimesed kaks komplekti tooteid. Tänaseks on vineerist lambid reisinud Stockholmi messil, leidnud koha kaunis kataloogis ja müügil disainikaubamajas.