Et saaksid saunas lõõgastuda ja seal olemist tõeliselt nautida, peab saun olema puhas.Foto: Kateryna Petrova / Pixabay
Nipid
21. juuni 2022, 19:00

Lõõgastu puhtas saunas! Väärt nipid, kuidas saun tõeliselt läikima lüüa

Et saaksid saunas lõõgastuda ja seal olemist tõeliselt nautida, peab saun olema puhas. Nõnda häälestuvad meeled puhkamiseks juba sauna astudes. Jagame nõu, kuidas sauna puhtana hoida.

Ehkki tundub, et sauna ei tohiks justkui mustust tekkida, on seal siiski hulgaliselt pisikuid ja häirivat kultuurikihti, eriti kui saunas viheldakse. Viheldes jääb sauna põrandale, -lavale ja lakkegi maha palju vihalehti. Samal ajal määrivad ka vihtlemispritsme. Süüdlasi, mis su sauna mustaks teevad, on teisigi. Pesemisel jääb sauna pindadele pesuainete jääke. Kehakoorijate ja maskide jäägid imenduvad saunalava puitpindadesse, ka vesi sisaldab palju määrivaid elemente, näiteks magneesiumi ja rauda. 

Kuna saun on peale loomulikult sinna tekkiva mustuse ka soe ja niiske, on see ideaalne kasvulava mikroorganismide paljunemiseks. Nii elabki saunas meile märkamatult palju soovimatut. Klaasist saunaukselt võetud proovid näitavad, et mikroobide poolest on see üks puhtamaid pindu saunas. Seevastu puidust uksekäepide peidab endas palju pisikuid. Seega on parem sauna korralikult koristada, isegi kui see näib puhas!

Nii püsib saun kõige lihtsamini puhas:

Edasi lugemiseks: