Lõhnavaid leedriõisi on hea lisada kurguvalu leevendavatesse ja organismi turgutavatesse teesegudesse.Foto: Pixabay
Kodu ja Aed
24. detsember 2020, 12:55

Mitmepalgeline must leeder: hinnatud rahvameditsiinis ja toob ka head õnne! (4)

Tihti just koduaedades ja vanades mõisaparkides kasvavale leedripõõsale on Kesk-Euroopa rahvameditsiinis omistatud mitmeid tervendavaid omadusi. 

Must leeder (Sambucus nigra) on meeldivalt aromaatsete õitega põõsas, mis Eestis looduslikult väga levinud ei ole. 

Peamiselt tarbitakse leedripõõsa õisi ja marju, aga kindlasti pärast kuumutamist. Toorelt on marjad mürgised, sest taime seemned ja rohelised osad sisaldavad sinihapet. Marjade küpsemisel ja õite kuivatamisel mürkainesisaldus väheneb. Siiski on rasedatel ja imetavatel emadel parem taime õite ning marjade tarbimist vältida.

Teistele mõjuvad leedrimarjad kuumutatult aga hästi, sest need sisaldavad rikkalikult C- ja B-vitamiini, antioksüdanti, antotsüaniini ja puuviljahappeid. Mustasõstra- ja mustikamaitselistest marjadest keedetakse maitsvaid mahlu ning moose. Samuti on populaarne valmistada marjadest siirupit või alkoholi. Kes soovib, saab marjamahlaga värvida ka kangaid ja juukseid. Kui jätad leedrimarjad aga põõsale, rõõmustavad need sügisel linde.

Lõhnavaid nektaririkkaid leedriõisi on hea lisada kurguvalu leevendavatesse ja organismi turgutavatesse teesegudesse, sest leedriõites leidub eeterlikke õlisid, mis alandavad hästi põletikke. Samuti võib lõhnavaid õisi kasutada koide ja muude putukate tõrjeks.

Millal ja kuidas korjata?

Leedri õitseaeg algab juuni teises pooles ja võib olenevalt kasvukohast ning ilmast kesta kuni suve lõpuni. Õied on korjamiseks valmis, kui need on täielikult avanenud. Parim aeg õite noppimiseks on päikesepaisteline kuiv ilm, soovitatavalt maanteest vähemalt 200 meetrit eemal.

Säilitamiseks kuivata õied hästi ventileeritud hämaras ruumis 25–40 kraadi juures. Seejärel pane kuivatatud õied tumedasse purki ja säilita neid hämaras. Soovi korral võid õisi ka sügavkülmutada.

Õite raviomadus ja lõhn säilivad aasta aega.

Põnevad leedrisordid

Kes soovib leedripõõsaid kaunistuseks aeda istutada, võib katsetada põnevate ja dekoratiivsete sortidega, mis võluvad omapäraste lehtedega. Valgekirjude lehtedega on ‘Variegata’, kollakatega ‘Aurea’. Huvitava punase lehekuuega ilmestab aeda ‘Black Beauty’. Peale silmailu toob leedripuu aeda ka magusaid aroome. Samuti meelitavad põõsa nektari- ja tolmurikkad õied ligi mesilasi ning kimalasi.

Leeder armastab kasvada päikeselises või poolvarjulises kohas, kuhu ei puhu külmad põhjatuuled. Põõsale on ideaalseks kasvupinnaseks huumuse- ja toitainerikas, hea läbilaskvusega ning parajalt niiske saviliivane lubjarikas muld. Eesti tingimustes kasvab põõsas kuni 4–5 meetri kõrguseks.

Hea või halva õnne põõsas?

Germaanlaste uskumuse kohaselt on leedripõõsas viljakusjumalanna Freya elupaik. Musta leedrit armastati istutada maja lähedale, sest see pidavat pererahvale õnne tooma ja meelitama ligi häid vaime. Samal arvamusel olid ka vanad roomlased ja kreeklased. Ristiusu pealetungi ajal sai leedripõõsas negatiivse tähenduse. Järsku hakati arvama, et leedri istutamine hoonete lähedusse toob halba õnne ja meelitab ligi nõidu. See tõlgendus anti põõsale arvatavasti selleks, et õõnestada uskumusi, mis olid vastuolus kristliku maailmakäsitlusega.

Deodorant leedriõitest

Kõigest paari komponendiga saad püüda magusa leedriõiearoomi pudelisse. Sidrunikoore ja sooda kooslus on antibakteriaalne, mis ei lase su kaenla all vohada ebameeldivat lõhna tekitavatel mikroorganismidel. See deodorant vaid ei lõhnasta sind, vaid kaitseb ka ebameeldiva lõhna tekkimise eest.

Vaja läheb:
üht musta leedri õit
poole sidruni koort
100 ml vett
1 tl soodat
purki
pritspudelit

Valmista deodoranti nii:
1. Valmista ette õis. Vali põõsast rammus õis ja eemalda õied õiekorvist.
2. Valmista ette sidrun. Eemalda poolelt sidrunilt koor ja lõika see pisikesteks kuubikuteks.
3. Pane purki õielehed ja sidrunikoor ning vala peale vesi. Kata purk ja tõsta segu vähemalt 24 tunniks külmkappi.
4. Järgmisel päeval sega vedeliku hulka ka sooda. Seejärel kurna lõhnavesi väikesesse 100 ml pihusega pudelisse.

Kõigest paari komponendiga saad püüda magusa leedriõiearoomi pudelisse. Sidrunikoore ja sooda kooslus on antibakteriaalne, mis ei lase su kaenla all vohada ebameeldivat lõhna tekitavatel mikroorganismidel. See deodorant vaid ei lõhnasta sind, vaid kaitseb ka ebameeldiva lõhna tekkimise eest.

Hea teada!

  • Deodorant säilib toatemperatuuril 1–2 nädalat, kuid külmkapis kuni 3 kuud.
  • Võid lõhnaveele lisada ka natuke alkoholi – siis saad deodoranti veel kauem kasutada.
  • Kui soovid leedrideodoranti nautida aasta läbi, tee valmis rohkem lõhnavett ja säilita seda väikeste osadena sügavkülmas.
  • Ära kasuta seda deodoranti väga heleda riietusega, sest see võib riietele jätta kollased plekid.

PÕNEV FAKT! Vanasti seoti leedriõisi hobuse laka külge, et suksult kärbseid eemale peletada.