Kui oled puhanud, on sul meel rõõmus ja energiat, et teistega heatahtlik ja kannatlik olla. Inimsuhted muutuvad siis justkui iseenesest kergemaks. Foto: Maddi Bazzocco/Unsplash
Nipid
29. juuli 2019, 18:33

Erik Orgu nõuanded, kuidas end öösiti korralikult välja puhata (16)

Hea tervise valemis on kolm komponenti: toit, liikumine ja puhkamine. Enamik inimesi ei tea hea ööune tegelikku väärtust või siis nad ei oska kosutavat und enda ellu tuua. Õpetan sind nüüd õigesti ööund nautima!

5 põhjust, miks puhata

1. Su keha toimib nii parimal viisil
Kui oled korralikult puhanud, siis toimib kõik su kehas paremini. Ka parema vormi saavutamine muutub kergemaks. Rasvapõletus või lihastoonuse parandamine on sinu kehas protsess nagu iga teinegi. Et need saaksid hästi toimida, vajad energiat.

2. Oled produktiivsem
Kui oled öösel hästi maganud, on su päev palju asjalikum ja tegevused tulemuslikumad. Öösel toimub sinu ajus ainevahetus, mis laseb su hommikul ärgates tunda ennast värskena, mitte uimasena.

3. Vigastused paranevad
Personaaltreenerina töötades nägin, et enamikul inimestel oli mõnes kehapiirkonnas valu – vigastus või valest liigutusest tekkinud pinge. Mõlemal juhul hakkab valu taanduma, kui see piirkond puhkust saab. Vigastuste puhul on eriti tähtis magamine, sest siis vallandub kehas tervendav kasvuhormoon.

4. Ennetad haigusi
Pidev pinge ja magamatus takistab su ajutööd. Kui tunned end väsimuse tõttu päev-päevalt halvasti, siis esmalt tegele oma unerütmi korrastamisega, mitte ära vaata ravimite poole.

5. Su suhted muutuvad paremaks
Kui oled puhanud, on sul meel rõõmus ja energiat, et teistega heatahtlik ja kannatlik olla. Inimsuhted muutuvad siis justkui iseenesest kergemaks. Väsinuna ja halvasti maganuna on kreenis suhe nagu ajapomm!

Öösel toimub sinu ajus ainevahetus, mis laseb su hommikul ärgates tunda ennast värskena, mitte uimasena. Foto: The Creative Exchange/Unsplash

5 parimat viisi, kuidas öösel puhata

1. Loo hea unerütm
Igale päevale eelneb öö ja öösel pead sa tegelema ainult ühe asjaga – magamisega. Ära tee poole ööni tööd ega vaata telerit. Hea uni teeb imesid! Kui sul on magama jäämisega probleeme, siis loe tähelepanelikult järgmisi soovitusi, sest need aitavad paremale unele kõvasti kaasa.

2. Toitu tervislikult
See tähendab, et söö õigeid asju õiges koguses. Tervislikust toidust saad kõik vajaliku kätte ja sul pole vaja mingeid toidulisandeid, kui just arst pole analüüside põhjal soovitusi andnud. Ka su seedimine on korras, kui toitud tervislikult. Paljud ei saa just kehva seedimise pärast kosutavalt magada. Muidugi on olulised ka kogused, sest liiga täis kõhuga tunned raskust ja tühja kõhuga pole samuti hea magada.

3. Liigu mõõdukalt
Liikumine koormab piisavalt su keha, et lisada lühikesele ööunele mõne tunni või muuta katkendlikku und kvaliteetsemaks. Paljud inimesed kogevad, et pärast treeningutega alustamist muutub uni drastiliselt paremaks.

4. Valmista endale rõõmu
Tegele võimalikult tihti asjadega, mis teevad sulle rõõmu. See alandab su stressitaset, mis omakorda parandab unekvaliteeti. Me ei lõpeta mängimist, sest me vananeme, vaid vananeme, sest lõpetame mängimise, on üks kuulus ütlus.

5. Ole mõtetega kohal
Väga tähtis on olla endast teadlik, näiteks kui oled õnnelik, siis teadvusta endale seda ja naudi tunnet täiel rinnal. Kui oled kurb, siis leia selle põhjus ja tee kõik, et olla rõõmus. See on küll raske, aga kui hakkad ennast teadlikult jälgima ja võtad ohjad enda kätte, siis näed, kuidas elu muutub paremaks.