Suvel võiks kindlasti kasutada kergemaid tooteid kui talvel, näiteks mineraalpuudreid, sest need lasevad nahal paremini hingata kui jumestuskreemid.Foto: Alice Alinari/Unsplash
Nipid
31. juuli 2019, 07:33

ILU | Vaata järele, milliseid nõkse suvise jumestuse juures kasutada!

Ka suvel tahaks vahel meigiga anda silmadele veidi sära ja lisada huultele puna. Kuidas teha suvemeiki, mis ei koormaks nahka, vaid võluks selle värskeks ja kuldselt kumavaks?

Kui väljas paistab päike ja temperatuur on üle 20, võib meigist olla rohkem tüli kui tulu. Kuna paljud jumestustooted ei püsi palavaga hästi peal, vaata üle oma ilusahtli sisu ja tee õiged valikud, et muretult suve nautida. Hüvasti, laiali läinud ripsmetušš, tükkis silmavärv ja sulav jumestuskreem!

Mida kaasas kanda?

Glow Make-Up Studio jumestaja Ketlin Kivi soovitab suvisesse meigikotti pista ripsmekoolutaja, huuleläike, mineraal- ja päikesepuudri, kerge põsepuna, laineri, veekindla ripsmetuši ja highlighter’i.

«Suvel võiks kindlasti kasutada kergemaid tooteid kui talvel, näiteks mineraalpuudreid, sest need lasevad nahal paremini hingata kui jumestuskreemid. Lisaks sisaldavad mõned neist ka päikesekaitsefaktorit,» räägib Ketlin. «Kuna soojaga avanevad näopoorid, suureneb oht ummistunud pooride ja punnide tekkeks, mistõttu võiks jumestuskreeme suvel vältida, sest need sisaldavad õlisid. Samuti tasub eelistada õlivaba päeva- ja päikesekreemi.»

Jumet saab hästi ühtlustada kergelt katva tooniva geelkreemi ja peitepulga või peitekreemiga (concealer), mis loovad puhta ja ühtlase nahapinna, kuid ei mõju raskelt. Vedelamad valgustpeegeldavad peitekreemid varjavad osavalt tumedad silmaalused, paksemad korrektorid aga tagavad parema katvuse, peites vistrikud ja punetavad täpid.

Tugevama jumestuse puhul võiks enne meigi tegemist kanda näole kihi primer’it ehk meigialuskreemi, mis aitab hoida teised ilutooted kenasti paigal.

Veatu lõuend

Universaalne suvetoode, mis ei lähe iial moest, on päikesepuuder. See muudab jume kumavaks, silmad säravaks ja hambad valgemaks. Et tulemus jääks loomulik, kanna päikesepuudrit näo n-ö kõrgpunktidele: otsaesisele, sarnaluudele, ninale ja lõuale. «Hea on pruunikashallika varjundiga päikesepuuder, et nägu ei jääks ebaloomulikult oranž,» soovitab Ketlin.

Ka highlighter ehk valgustpeegeldav kreem või puuder aitavad saavutada kuldselt kumavat nahka. «Highlighter’it võib kanda kulmuluule, silma sisenurkadesse, ülahuule keskele ja ninaseljale ning sarnaluu kohale. Viimase puhul jälgi, et toode ei satuks liiga silma alla, kuna siis võib tekkida paistes silma efekt,» toonitab jumestuskunstnik.

Suvel tasub eelistada kerge pigmendiga huulepalsameid. Erksamate toonide puhul on hea variant tupsutada värvi näpuotsaga huultele, et tulemus jääks kerge ja õhuline.

Huuleläiked võiks jätta õhtusesse aega, kuna päeval meelitavad need ligi päikesekiiri, mis võivad huulenaha õrnaks muuta. Kui nägu hakkab palavuses leemendama, aitavad matistav puuder või rasu imavad salvrätikud – vajuta paber läikivale kohale ja kõik on jälle korras!

Silmad särama!

«Suvise silmameigi puhul soovitan julgelt kasutada säravaid tooteid: sätendavaid lauvärve, litreid ning satiin- ja särapuudreid, kuna just päikese käes annavad need maksimaalse efekti,» soovitab Ketlin. Ka pronksjad ja kuldsed lauvärvid jäävad päevitunud nahal kaunilt sillerdama. Kui kardad, et lauvärv hakkab pragunema, kata silmalaud kõigepealt primer’iga, mis loob värvile ühtlase põhja ning aitab sel kauem püsida. Miks mitte katsetada ka värviliste laineritega! «Need toovad silmavärvi esile ja muudavad silmad efektseks,» räägib meigikunstnik. «Sinistele silmadele sobivad hästi oranžikad, pruunidele ja rohelistele lillakad ning hallidele metalliktoonid. Sinine lainer passib hästi nii pruunidele kui ka rohelistele silmadele, sel suvel on see ka väga moekas toon.»

Kui veekindel ripsmetušš paneb sul silmad vett jooksma, värvi tavalise musta tušiga ära vaid ülemise lau ripsmed ja kata need läbipaistva ripsmetušiga. Alumistel ripsmetel kasuta vaid viimast. Suvesoengu meelespea Parimad suvesoengud jätavad kaela paljaks, lastes nahal hingata. Kinnised juuksed püsivad ka kauem puhtana. Katseta kõrge hobusesaba, punutiste ja krunnidega.

Pärast rannapäeva saad juustesse kohevust «süstida» kuivšampooniga, mis annab ka kiharatele tekstuuri ja muudab need visuaalselt puhtamaks.

Et juuksed püsiksid kuumaga terved ja säravad, tee neile nädalas vähemalt korra niisutavat juuksemaski. Võid enne maski kanda kiharatesse ka juukseõli. Kui õli ja mask on juustes, kata pea vannimütsi ja rätikuga ning lase segul 10 minutit toimida.

Õiget värvi jumestuskreem

Talvel oled valge kui luik, suvel kaunilt kuldpruun, kuid kevadel ja sügisel midagi vahepealset. Et sa ei peaks ostma igal hooajal uut jumestuskreemi, õpi heledat ja tumedat omavahel segama. Kuidas leida õige toon? «Jumestuskreemi sobivust on mõistlik testida dekolteepiirkonnas, et näo- ja kehatooni vahel ei jääks liiga suurt kontrasti,» õpetab Ketlin Kivi. «Kael on üldjuhul natuke heledam kui nägu või dekolteepiirkond, kuna sellele langeb vari. Kui kahtled, milline on kõige õigem toon, tupsuta neid kõrvuti dekolteepiirkonnale ning vali variant, mis sulandub kõige paremini su nahaga. Parem on pigem veidi heledam kui tumedam.»

Kui sa ei armasta nägu päevitada, vali suveks mõne tooni võrra tumedam jumestuskreem. Meikides kanna seda alati ka kaelale, et tulemus jääks ühtlane ja loomulik.

Mida teha punnidega?

Suvi võib muuta vistrikud sõjakamaks, seega on väga oluline pesta nägu vähemalt kaks korda päevas ja kindlasti pärast higistamist. Vali palavaks perioodiks õlivabad kreemid ja otsi tootepakenditelt viidet, mis annab märku, et need ei ummista poore.

Näopuhastusvahenditest eelista neid, mis ei sisalda alkoholi, kuna alkohol kuivatab nahka, eriti pikaajalisel kasutamisel.

PÄRAST RANNAPÄEVA; kui plaanid minna pärast päikese all lesimist kohvikusse, külla või linna, on parim variant teha seda meigita. «Pärast rannapäeva tuleb nahka hoolikalt puhastada ja niisutada,» ütleb jumestaja Ketlin Kivi. «Kui jume on juba peal, võid seda rõhutada vaid highlighter’i või päikesepuudriga.»