Kont ei lagune looma soolestikus ära - juba see teadmine peaks loomaomaniku kondi suhtes ettevaatlikuks tegema.Foto: Artem Beliaikin/Unsplash
Lemmikloom
4. august 2019, 07:33

Kas koerale siis võib konti anda või ei?

Siiamaani tundub õhus olevat igikestev küsimus, kas koerale tohib konti pakkuda või tasuks see tema toidumenüüst täiesti välja jätta. Pro Plani tootejuht DVM Julija Abram jagab nõu.

Kondi söömine on koera tervisele ohtlik, sest …

  • kont ei lagune looma soolestikus ära. Juba see teadmine peaks loomaomaniku kondi suhtes ettevaatlikuks tegema.

  • väga tõenäoliselt võib kont (eriti kuumtöödeldud) looma hammaste all pisikesteks kildudeks murduda. Teravad tükid võivad aga koera kompaktset ja käänulist soolestikku haavata.

  • rohke kondimass võib soolestikus liikudes tekitada ummistusi, mis takistavad toidu, vee ja gaaside loomulikku liikumist. Tagajärjeks võib lemmiku kõht paisuda, tekkida kõhukinnisus.

  • kuumtöödeldud kont on rabe ja eriti kergelt purunev ning kana- ja teised linnuluud seest hõredad, mistõttu need võivad kergelt teravateks kildudeks mureneda.

Kont ei lagune looma soolestikus ära - juba see teadmine peaks loomaomaniku kondi suhtes ettevaatlikuks tegema. Foto: Artem Beliaikin/Unsplash

Mida teha, kui loom on midagi ohtlikku alla neelanud?

  • Tee kindlaks, mida ja kui palju loom alla neelas. Kergem pahandus, näiteks prügikastist kartulikoorte näppamine, ei tohiks suurt probleemi tekitada ja päädib ilmselt kerge seedehäirega.

  • Kui allaneelatuks osutub aga rotimürk, siis on kiire reageerimine ja erakorraline loomaarstivisiit hädavajalikud!

  • Ka erinevate tarbeesemete sissesöömisel peab olema valvas, eriti kui ese pole väljaheidetega välja tulnud või tekitab seedehäireid.

Aga kui ikka tahaks väga koerale konti anda, siis tasub eelistada pikki tooreid toruluid. Sea- ja linnuluude asemel tuleks eelistada lambaluud. Kont olgu pigem närimiseks kui söömiseks!

Kui ikka tahaks väga koerale konti anda, siis tasub eelistada pikki tooreid toruluid. Foto: Adita Joshi/Unsplash

Ööpäev läbi saad abi siit:

Loomade Kiirabikliinik (Tallinn, Mustamäe) – 24 h telefon: 502 3191

PetCity Rannamõisa loomakliinik (Tallinn, Kakumäe) – 24 h telefon: 15222

Eesti Maaülikooli Loomakliinik (Tartu) – 24 h telefon päevasel ajal (9.00–20.00): 731 3224; öösel (20.00–9.00): 503 3878

Erakorraliste juhtude puhul tasub kliinikusse ette helistada, et personal saaks end patsiendi jaoks ette valmistada. Kui vähegi võimalik, tuleb arsti juurde kaasa võtta ka kahtlustatav mure põhjustanud toode või selle pakend, näiteks rotimürk või kodukeemia pudel.