AADU TALU PERERAHVAS PÕNEVAL KODUKIIGEL: Miina-Eliise (25) ja pereisa Hendrik (31) koos Ekke (3 k) ning kaksikute Lumi ja Rahega (2), kel enamasti tehakse vahet patsikummide abil.Foto: Alar Truu
Kodu ja Aed
5. august 2019, 20:11

TORE KODU | Idüll Saaremaal: 200-aastane talu, kus hobused käivad elutoas

On kodud, kuhu kolitakse sisse alles siis, kui kõik on valmis. Need on kodud, mida planeeritakse pikalt paberil liistu ja tapeedini välja. Ja siis on kodud, mis kasvavad koos pere, loomade, looduse ja kogukonnaga maaelu kaoses nagu Miina-Eliise Udekülli (25) ja Hendrik Hanso (31) kodu Saaremaal.

On kodud, kuhu kolitakse sisse alles siis, kui kõik on valmis. Need on kodud, mida planeeritakse pikalt paberil liistu ja tapeedini välja. Ja siis on kodud, mis kasvavad koos pere, loomade, looduse ja kogukonnaga maaelu kaoses nagu Miina-Eliise Udekülli (25) ja Hendrik Hanso (31) kodu Saaremaal.

«Talu ehitati 1826. aastal ja selle viimane elanik oli samuti Miina. Tema läks manalasse 1980ndatel ja siis seisis maja tükk aega tühjana,» jutustab perenaine Miina-Eliise nende kodust Aadu talust Kihelkonna külje all. Miina-Eliise sai Aadu talu oma emalt, kes peab samas lähedal Reinu ratsatalu. Tegelikult elas noor Miina lagunevas majas omapäi juba siis, kui maja sissekukkunud katuse ja läbimädanenud seinade vahel vaid väike askeetlik toake elamiskõlblik oli.Värske pere hakkas maja ringi ehitama ligi kolm aastat tagasi, elades ise samal ajal Kuressaares korteris. Siis ehitati talule uus katus. Mullu kevadel aga said 200aastased seinapalgid vajalikud hooldustööd ja ümber uue voodri ning soojustuse. Katuse alla valmis kiirelt perepeade magamistuba. «Me ööbisime siin vahelduva eduga varemgi, aga sellest suvest elame sees. Ükskõik milline kaos see kõrvalt tundub, tagasi korterisse me talveks ei koli,» teatab pereema otsustavalt. Tundub, et ei peagi, sest maja alumine korrus sai äsja uue soojustatud ja soojendusega betoonpõranda, mille peale kerkis tundidega köök ja juba on püsti ka vannitoa karkass.

Seni kasutas pere usinasti vaid õuekööki, kus saab süüa teha, nõusid ja isegi pesu pesta. Kui kasutad ainult ökoloogilisi pesuvahendeid, võib nii riiete- kui ka nõudepesuvesi rahulikult aiamaa suunas voolata, teab pere rahvas omast käest.Elu peaaegu 200aastases majasMiina-Eliise juhib tähelepanu uue väliskuue saanud maja ette tagasi pandud 20. sajandi alguses tehtud välisuksele. See on üks detaile, mis elumajale hinge ja hõngu annab. «Tahveluks oli alguses paras sara, aga lasime selle korda teha. Eks see ole siin umbes sadakond aastat ees ka olnud,» on naine mõistev. Ukse taastas üllatusena talu vahva naabrinaine! Nii Aadu talus käibki: võimalusel kasutatakse vajalike tööde, sisustuse ja ehituse juures naabruskonna inimesi ning ehitusmaterjale. Kui kohalikku töömeest ei leia, otsitakse ta vähemasti Saaremaalt. Sama on mööbliga. Miina-Eliise ja Hendrik armastavad taaskasutust, vanade asjade ülesvuntsimist või vanadest materjalidest uute tarviliste asjade ehitamist.

Edasi lugemiseks: