Ükski alaealine ei tohi müüa ega serveerida alkoholi. Ka sellisest ettepanekust tuleb keelduda!Foto: Fotograf Jylland / Pexels
Uudised
12. november 2019, 05:29

LUGEJA KÜSIB | Kas 16aastane tohib öösel restoranis alkoholi müüa? (30)

"Mu 16aastane laps läks restorani tööle. Esialgu ma ei muretsenud, sest on hea, kui noor inimene saab esimese töökogemuse. Nüüd aga käib ta tööl ka öösel ning müüb alkoholi. Turvameest seal minu teada pole. Olen mures tema turvalisuse pärast, eriti öötundidel töötamisel ja koju tulemisel. Mida peaksin tegema, et olukord muutuks?" kirjeldab lugeja oma muret.

Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja Kaire Saarepi sõnul on esmane vastutus lapse heaolu eest alati lapsevanemal. "Kõikide alaealiste, sh 16- ja 17-aastaste tööle lubamiseks on tarvis lapsevanema nõusolekut. See tähendab, et vanem tutvub lapse tulevase töö tingimustega: mitu tundi noor päevas töötab, mis kellaaegadel, millised on tööülesanded jne. Kui pakutav töö on sobiv, siis annab vanem nõusoleku ning alles seejärel sõlmitakse noorega tööleping. Kui vanema nõusolek puudub, siis on tööleping tühine," selgitab Saarep.

Alaealistele sätestatud piirangud
Kui lugeja kirjeldatud juhtumi puhul erineb eelnevalt kokkulepitu tegelikkusest, siis peab nooruk ise keelduma ettepanekust selliselt töötada. Nimelt on alaealiste töötamisele sätestatud ajalised piirangud. Mittekoolikohustuslik noor ei tohi pärast kella 22 enam tööd ega ületunde teha. Samuti peab tööaeg jääma kaheksa tunni piiridesse. "Ükski alaealine ei tohi müüa ega serveerida alkoholi. Ka sellisest ettepanekust tuleb keelduda," ütleb Saarep.

"Turvalisus on samuti üks olulisi töökeskkonna tingimusi. Nii alaealised kui täisealised töötajad peavad teadma, mida ohu korral teha, kellele helistada, kus on paanikanupp, millised on töötajate rollid ohuolukorras. Ka see pool tuleb töösuhte alguses läbi rääkida," rõhutab Saarep. "Kui sellised rikkumised siiski aset leiavad, siis vastutus on tööandjal."

Tööandjate üle teeb järelevalvet tööinspektsioon, kes kontrollib nii alaealiste töötingimusi kui töö- ja puhkeaega ning rikkumiste tuvastamisel alustab menetlusega. Politsei- ja piirivalveamet kontrollib muu hulgas ka seda, ega alaealised käitle alkoholi.