Usutakse, et kui näed langevat tähte, pead kindlasti midagi soovima, ja see soov läheb ka täide. Foto: Raman Deep / Pexels
Nipid
11. august 2021, 17:24

LANGEVATE TÄHTEDE AEG! Soovitused, mille abil näed selgema ilmaga kindlasti tähesadu

Teadaolevalt on aasta jooksul võimalik jälgida isegi 30 meteoriidisadu, kuid meie laiuskraadil pakuvad parimat vaatemängu augusti alguses üle taevalaotuse sööstvad perseiidid. Usutakse, et kui näed langevat tähte, pead kindlasti midagi soovima, ja see soov läheb ka täide. Kuidas ja millal on parim aeg tähesaju jälgimiseks? 

Olgugi et tähesadu algas juba juuli keskel ning kestab kuni 24. augustini, jõuab selle kulminatsioon kätte just nüüd, 11.-12. augustil, mil ühe tunni jooksul võib taevas näha isegi kuni sada jutti.

Selleks et „langevaid tähti“ paremini näha, pea meeles järgnevaid lihtsaid soovitusi:

  • Veendu, et taevas oleks pilvitu ning nähtavus hea.

  • Tee kindlaks, millal Kuu loojub. Vaata lähemalt siit! Kui Kuu on juba loojunud, on meteoorisabasid paremini näha. 

  • Vaata tavalaotusesse pärast südaööd ja enne koitu. Pärast südaööd tõuseb meteoriitide sadu horisondist kõrgemale ja taevalaotus kattub meteoriitide vooga. 

  • Mine eemale linnatuledest. Tänavavalgus tekitab nn valgusreostust, mis muudab taevalaotuse heledaks ning langevaid perseiide on seetõttu vähem või üldse mitte näha. Mine vaatluseks kohta, kus on võimalikult pime.

  • Enne vaatlema asumist hoidu eredast valgusest, autotuledest ja ka telefoniekraanist. Silm vajab aega, et pimedusega harjuda. 

  • Sea ennast mõnusalt sisse. Võta kaasa matkatool, soe tekk ja termosega teed. Ära unusta head seltskonda!

Allikas: Earthsky