Dekoratsioonid.Foto: Ele Krusell Disain erakogu
Inimesed
9. august 2019, 05:01

Kunstnik Ele Krusell: tänapäeva kiire elutempo ja valikute rohkuse juures on professionaalide kaasamine ürituse õnnestumise võti (1)

Kunstnik ja rekvisiitor Ele Krusell ütleb, et pulmapidude kaunistamiseni jõudis ta läbi oma põhitöö televisioonikunstnikuna. "Suurima tõuke andis sellele populaarne telesaade "Laula mu laulu", mille kunstnik ma olin," meenutab Ele.

Selle saate formaat eeldas hubast ja kaunist peolauda ning õdusat ruumikujundust. Tänu sellele saatele tegi noor kunstnik oma esimesed lilleseaded lauale ja ruumi ning otsis kokku sobivat peoinventari-ja mööblit. "Saate lõppedes teadsin, et tahan selliseid kujundusi veel teha, ning kuna saade oli populaarne ja ka selle kujundus jäi paljudele silma, siis hakkasid minuni jõudma esimesed pärimised sõpradelt", naerab Ele. "Just neilt, kes palusid, et ka nende pulmapeole sarnast hõngu aitaksin lisada."

Dekoratsioonid. Foto: Ele Krusell Disain erakogu

Peale esimesi õnnestunud sõprade pulmapidusid julges Ele ennast juba professionaalsetele pulmkorraldajate appi pakkuda ja sealt edasi ühel hetkel kui ta oli leidnud enda jaoks kõige sobivama niši selles vallas, sai alguse Ele Krusell Disain.

Miks kasutatakse üha enam professionaalide abi oma pulmade, pidude ja tähtpäevade pidamisel ja ettevalmistusel?

Tänapäeva kiire elutempo ja valikute rohkuse juures on professionaalide kaasamine ürituse õnnestumise võti. Sageli eriti just pulmakujunduste juures on pruutpaaril vaja head "peeglit", kes aitaks valikute virrvarris orienteeruda, leida parimad lahendused ning võtta enda peale organisatoorne sebimine. See teeb kogu protsessi oluliselt nauditavamaks ja sujuvamaks.

Dekoratsioonid. Foto: Ele Krusell Disain erakogu

Mis on tänavused suurimad trendid erinevate dekoratsioonide ja disainelementide näol?

Üldiselt vahelduvad pulmakujunduse trendid laias maailmas sama kiiresti nagu muu moodki. Aga kodumaine maitse-eelistus püsib pigem eestlaslikult lihtne, enamasti pigem klassikaline kui ultramoodne. Viimase hooaja vast kõige omanäolisem maailmatrend pulmakujunduses on kõiksugu kuivatatud taimmaterjali kasutamine floristikas ja ruumikujunduses. Traditsiooniline eesti inimene küsiks, et miks närtsinud taimed? Aga maitseka valiku ja harmoneeruva peokohaga tõeliselt pilkupüüdev lahendus.

Mis on peamised detailid, mida oma töös kasutad?

Ele K. Disaini põhisuund on personaalne lähenemine ja sellest lähtuvad pisidetailid, mis oleksid igas pulmas erilised ja pruutpaarile iseloomulikud. Mulle meeldib pulma üldmulje terviklikkus, mis sageli sõltub just pisidetailidest. Sinna hulka kuulub personaalne graafika ja trükised, ühtne stiil inventaris, mööblis,dekoratsioonides ja floristikas. Eelistan enamasti naturaalseid materjale ja pean oluliseks, et kujunduses oleks käsitöö tunnetust.

Mida ise dekoratsioonide juures kõige enam armastad?

Kõige rohkem armastan hetkel ikkagi lilli, nende ilu ja mitmekesisust igas mõttes.

Millised on sinu enda lemmikdetailid?

Lemmikdetailid on isikupärased küûnlad ja väiksem deko ning loomulikult personaalne graafika, mille loomine pruutpaarile on mulle alati suureks rõõmuks. Leida sobiv kirjastiil, õiged värvid ja kujundus, mis jõuab pulmakutsele ja sealt edasi lauaplaanile, kohakaartidele, infoviitadele jne. See on minu jaoks nagu rätsepatöö, millest kõik alguse saab.

Dekoratsioonid. Foto: Ele Krusell Disain erakogu

Mis on kõige igapäevasemad elemendid, mida dekoreerimisel kasutataske?

Kõige sagedasemad elemendid viimastel aastatel on olnud valgus-ja lambiketid ja kangaslaed, ajatud atmosfääriloojad, mis loovad piduliku mulje. Ent tore on tõdeda, et järjest tuleb peale uudsemaid valguslahendusi. Peangi just valgust üheks olulisemaks peosaali meeleoluloojaks, kaunid küünlad on pea alati selle osa, ent ka efektvalgused ja led lampidel töötavad valgustid ning dekoratsioonielemendid on ägedad.

Kus ja millal õppisid lilleseadeid tegema?

Lilleseadet õppisin Räpina Aianduskooli täiendkoolitusel. Imetore kool ja super toredad õpetajad, kindlasti osalen veel mõnes õpitoas.

Millised on sinu kõige pöörasemad ja kõige ägedamad dekoratsioonid, mida oled teinud?

Olen olnud dekoraatorina abiks pulmapeol, kus terve peosaali lagi kaeti lillemerega. Imeline vaatepilt ja fantastiline töö tippfloristidelt.

Kui palju jälgid moevoolusid ja teisi dekoraatoreid, kujundajaid?

Ikka jälgin, moevoolud annavad palju inspiratsiooni ja välismaiste tegijate pildimaterjal on kahtlemata muljetavaldav.

Mis on selle suve ja tuleva sügise kõige ägedamad värvid, mida tahad oma tulevastes töödes kasutada ja miks?

Tore, et pastelsete toonide kõrval julgevad pruutpaarid aina rohkem ka sügavamate ja tumedamate toonide kasuks otsustada. Enda lemmik siinkohal on tume burgundiapunane, mis oma pidulikkusega ja sobivate lisadega sobib nii suve-, talve- kui sügisepulma.

Dekoratsioonid. Foto: Ele Krusell Disain erakogu

Kui palju otsustab sinu töös klient ja kui palju sina?

Koostöö on alati võti, aga kliendi soovid on loomulikult primaarsed. Enamasti pakun välja mitmeid variante, mis mulle endale meeldivad ja nende hulgast teeb pruutpaar valiku, 50/60 võiks siis öelda.

Dekoratsioonid. Foto: Ele Krusell Disain erakogu

Mis on sinu suurim unistus, millist paika või pidu sooviksid dekoreerida?

Iga pidu on omamoodi unistus, mille tõeksaamisele on alati rõõm kaasa aidata. Kõige rohkem meeldib mulle kaunistada peo-ja tseremooniapaiku, mis on pruutpaariga lähedalt seotud, olgu selleks siis koduhoov või tuttav mererand või mõni muu hingelähedane paik, nii on emotsioon alati tugevam ja ka dekoratsioonidel sisukam tähendus.