Dehüdraator sobib inimesele, kellele meeldib köögis eksperimenteerida. Foto: Daisy Lappard
Toiduuudised
23. august 2021, 14:59

AIASAADUSED TALLELE! Kuidas töötab dehüdraator ehk toidukuivati?

Toiduainete kuivamine pole midagi uut. Vanasti kasutati sooja ahjupealset õunte või hea ventilatsiooniga ruumi maitsetaimede jaoks. Palju lihtsamaks teeb protsessi tänapäevane dehüdraator ehk toidukuivati. Selle tööpõhimõtteid uurisimegi.

Kuivatit testib Piret Reinike, kellel on kogemusi nii tööstuslike dehüdraatoritega kui ka elektroonipoest soetatud masinatega. Nipiraamatu jaoks testis ta toidukuivatit Concept SO-1060.

Vesi välja

Dehüdraator, nagu juba masina nimetusest võib aimata, aurustab vee toiduainetest välja. Aurustunud vee arvelt muutuvad saadused väikeseks, kuid säilitavad väärtuslikud vitamiinid ja toitained. Sel viisil kuivatatud toiduained säilivad pikalt õhukindlas konteineris ka ilma lisatud suhkruta.

Toidukuivatiga saab valmistada ka ribastatud marjamaiustusi või leivakesi. Piiriks on siinjuures vaid fantaasia, mida keegi masinas soovib valmistada. Toidukuivati on eriti tänuväärt abiline toortoitlastele, kuna sellel saab seadistada madala kuivatamistemperatuuri, alla 45 kraadi.

Viljade ettevalmistamine

Enne toidu kuivatisse panekut tuleks kõik aiasaadused korralikult pesta, puhastada, kuivatada ja tükeldada. Piret katsetas testi jaoks õunade, pirnide, mangopüree ja piparmündi kuivatamist.

Õunad ja pirnid viilutas ta hästi õhukeselt, kui oli mugav noaga lõigata. «Olen katsetanud erineva paksusega viile. Väga jämedad ei kuiva piisavalt hästi läbi ja jäävad nätsked. Korra tegin ka giljotiiniga paberõhukesed viilud, kuid need kuivasid liigselt ja kaotasid maitse. Kindlasti on see ka eelistuse asi. Seetõttu peaks igaüks ise katsetama ja leidma endale meelepärase viilu paksuse ning kuivatusastme,» soovitab Piret.

Plaadil, paberil või kangal

Kuna küpsetusrestidelt kukuksid piparmünt ja püreetupsud läbi, kasutas Piret osal plaatidel küpsetuspaberit ja teflonkangast. Viimane on küpsetamiseks mõeldud spetsiaalne kile, mis ei lase väikestel toiduainetel restide vahelt alla kukkuda. See, kas kuivatatakse otse plaadil, teflonkangal või küpsetuspaberil, määrab ära toiduaine lõpptulemuse struktuuri. Smuutitupsudel on näha, et küpsetuspaber jätab need krobelisemaks. Selle tõttu ei kleepu need omavahel hiljem väga kokku. Teflonkangas jätab siledama pinna.

Ühe resti tegi Piret kergelt toiduõliga kokku proovimaks, kas tänu sellele tulevad õunad paremini resti küljest lahti. Lõpuks tõdes ta, et tegelikult tulid kõikidelt restidelt õunad ja pirnid kergelt ära.

Eri toiduainete kuivatamine nõuab katsetamist, et oma lemmikuteni jõuda. Foto: Daisy Lappard

Temperatuuri valik

Piret on varem katsetanud kuivatades eri temperatuure ja nende kombinatsioone. Näiteks valis ta varem kuivatades alguses kõrgema temperatuuri, et vesi kohe kiiresti eralduks, seejärel langetas kuumust. Kogemuse lisandudes pole naine märganud, et ühtlase temperatuuriga kuivatades oleks tulemus kuidagi erinev. «Mingit praktilist põhjust ma temperatuuriga mängimiseks ei näe. Enamasti jäetakse ju kuivati ööseks tööle ja uneajast pole mõtet seda reguleerida – eriti kui tulemuses pole mäekõrgust vahet,» selgitab ta.

Peamine põhimõte kuumuse seadmisel on, et paksemate ja suuremate tükkide puhul oleks see kõrgem. Kui kuivatamisprotsess on liiga pikk, võivad toiduained rikneda.

Ära jäta tähelepanuta!

Kuna õhk liigub alt üles, küpseb alumine rest kõige kiiremini. Seetõttu on mõttekas mõne tunni tagant kuivamisprotsessi kontrollida ja vajadusel restid ümber paigutada.

Piret pani esialgu küpsemisajaks kuus tundi ja vahetas siis restide asukohta. Kiiremaks valmimiseks soovitab ta, olenevalt kuivatatavatest toiduainetest, isegi varem reste ümber paigutada. Samuti peaks toiduaineid igal restil segama, sest äärtes, kus õhk rohkem liigub, valmivad asjad kiiremini.

Kuivatatud toidu säilitamine

Pärast masinas kuivatamist tuleks saadustel lasta jahtuda, kuni need käega katsudes enam soojad ei ole. Soojana pakitud viljad võivad hallitama või käärima hakata.

Säilitamiseks sobivad kaanega klaaspurgid, plastkarbid, ürtide jaoks paberkotid. Hea hoiukoht on kapp, kuhu ei pääse otsene päikesevalgus.

Sellisel meetodil marjade ja aedviljade kuivatamine jätab näksi sisse alles kõik selle väärtuslikud toitained ning maitseomadused. Foto: Daisy Lappard

Kuidas toidukuivati töötab?

  • Testi käigus pani Piret kahele alumisele restile smuutitupsud, siis ühe resti õunaviile, kaks resti pirniviile ja kõige peale piparmündilehed.

  • Kuivatamiseks toiduaineid restile sättides paigutas ta need võimalikult laiali, et õhk käiks tükkide vahelt läbi.

  • Esimesel korral seadistas ta temperatuuri 45 kraadile. Kui masin oli pool tundi töötanud, kontrollis ta temperatuuri – alumisel restil oli see 41,5, ülemisel 35,6 kraadi. Osaliselt võis soojuskadu tingitud olla sellest, et ta kasutas alumisel plaadil teflonkangast ja ühel ka küpsetuspaberit.

  • Küpsetusajaks seadistas Piret 6 tundi. Pärast selle aja lõppu tõstis ta restid ümber ja suurendas temperatuuri 50 kraadile. Uueks kuivamisajaks pani ta taimeris 4 tundi. Selle ajaga valmisid püreetupsud, kuid ülejäänud viljad jäid samal temperatuuril veel neljaks tunniks kuivama. Seega kestis kogu protsess 14 tundi.

  • Kuna kuivatamise käigus väheneb viljade kaal peaaegu 80 protsenti, on kaaluvahe enne ja pärast kuivatamist suur. Masinasse pandud 200 g õuntest tuli välja 29 g kuivatatud õunu, 416 g pirnidest 69 g, restitäiest 20 g piparmündist 4,5 g. Smuutitupse sai restidele 83 g ja välja tuli 15 g.

Tulemus: Piret on pärast testi rahul, kuidas pirnid ja õunad on dehüdraatoris kuivanud. Tema arvates sobib masin inimesele, kes ei plaani aiast kogu saaki masinasse panna. «Aeg-ajalt oma perele aedviljade ja marjamaiustuste tegemiseks on selline masin täiesti piisav ja mugav kasutamiseks,» teeb ta kokkuvõtte.

Piret peab põhiliseks toidu kuivatamise plussiks, et sellisel meetodil marjade ja aedviljade kuivatamine jätab näksi sisse alles kõik selle väärtuslikud toitained ning maitseomadused.

Nõuanded kuivatamiseks

  • Juurviljade kuivatamine. Kuivatada saab ka kõvemaid juurvilju, näiteks porgandeid. Nende kuivatamisel tuleks tükid lõigata paraja suurusega. Väga väikesed tükid kuivavad ülipisikeseks puruks, liiga paksud jäävad nätskeks. Kõvu juurvilju võib enne kuivatisse panemist ka kergelt blanšeerida.

  • Maitsestamine. Peeti ja porgandit kuivatades võiksid neid ka enne maitsestada, näiteks pune või rosmariiniga. Õuntele sobib kaneel ja kardemon.

  • Marjad. Võrreldes külmkuivatamisega jäävad dehüdraatoris terved marjad pisikesed ja tompjad. Parem on maasikad enne kuivatisse panemist viilutada ja neid kuivatada lühidalt. Parima maitse ja välimusega tulevad smuutist kuivatatud plaadid, mida hiljem ribade või rullidena süüa.

  • Toorleivad. Leivakesi kuivatades tuleb massile enne kuivatisse panekut sooned sisse teha, et hiljem oleks kergem tükke murda. Pärast kuivatamist saab seda ka pitsalõikuriga teha, kuid puru tekib siis palju. Kuivamise ajal kontrolli kindlasti kuivamise ühtlust. Kui leiva alumine pool on pehme, pööra kogu plaaditäis ümber.

Kuivatatud õunad ja pirnid on mõnus näks külmemal ajal. Foto: Lumitar/Unsplash

Masina plussid ja miinused:

+ Hea suurus (31,3 × 25,5 cm)
Piret: See on toidukuivati jaoks optimaalne suurus. Testitud masina üheksa resti annavad ühe masinatäie kohta 2 kilost õuntest umbes 300 g õunakrõpse. Sellest pisema masina jõudlus oleks väike, paigas poleks ettevalmistusele ja kuivatamisele kuluv aeg ning saadav toidukogus. Suurema toidukuivati puhul oleks miinuseks selle suurus, sest vaja läheb eraldi hoiustamiskohta.

+ Reguleeritav taimer ja temperatuur 35–70 kraadi.
Piret: Taimer on hea, sest lõpetab õigel hetkel masina töö. Antud masin lõpetas küll taimeriga kuivatamise, kuid jäi siiski vooluvõrku.

+ Madal energiakulu (245 W).

+ Masin on vaikne (46 dB).

- Resti keskel on auk.
Piret: See võtab restil ruumi vähemaks, nii et smuutit ja toorleiba ei saa kuivatada kogu plaadi ulatuses.

+/- Masina restid on tornis.
Piret: Alumiste plaatide kontrollimiseks tuleb kogu torn lahti võtta. Samas on restid kerged ja neid on lihtne ümber paigutada. Juhul kui plaanid toidukuivatit kasutada tihemini, tasub valida masin, kus küpsetusrestid käivad siinidel.

Marjarullide valmistamine. Foto: Daisy Lappard

Isetehtud marjarullid
See maius on tervislik ja mõnus.

Vaja läheb:

  • ½ klaasi tihket õunapüreed

  • ½ klaasi marjapüreed (maasikas, vaarikas, must sõstar vms)

Tee marjarulle nii:
1. Sega püreed kokku ja vala õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud restile.
2. Lase sel 46–50 kraadi juures kuivada, kuni kiht on kuiv, kuid siiski rullitav.
3. Eemalda püreekiht restilt.
4. Keera kuivanud püree rulli ja lõika sellest kääridega sobivad tükid.