Loomaomanikele, kes on koera treenimise eriliseks südameasjaks võtnud, leidub spetsiaalseid tunneleid, sildu ja slaalomiposte, et oma neljajalgsega ka võistlustel käimist proovida. Foto: Pixabay/Pexels
Lemmikloom
15. august 2019, 07:04

Igavlev koer teeb pahandust – siit leiad nutikad abivahendid lemmiku treenimiseks

Iga inimene, kes on omale lemmiklooma võtnud soovib, et tema loom oleks sõnakuulelik ja meeldiv kaaslane. Sõber, kellega saab kodus rahulikult aega veeta, väljas jalutada ja sportida ning vajadusel ka reisida. KIKA Eesti juht Ksenia German annab ülevaate abivahenditest, mida kasutada, et looma treenida ja põhjendab, miks sellega üldse vaeva näha.

Neljajalgne, kelle pärast ei pea piinlikkust tundma rahvarohketes kohtades ja keda võib ilma häbenemata jalutusrihma otsast vabastada on tore kaaslane. Selleks peab lemmiku ja omaniku vahel tekkima side, mille kujunemine võtab aega. Mida aktiivsemalt loomaga tegeleda, seda kiiremini see juhtub ja seda parem on tulemus.

Igavlev loom teeb pahandust

Lemmikuga jalutamisest ainuüksi ei piisa, nad vajavad rohkem tähelepanu ja soovitatavalt tuleks tegeleda ka nende treenimisega. Ilma piisava vaimse ja füüsilise koormuseta võib lemmik muutuda sõnakuulmatuks ja käituda ettearvamatult. Lisaks looma enda ülekaalule on oht, et halvas tujus neljajalgne hakkab rikkuma mööblit ja muid esemeid ning muutub agressiivseks.

Hoiab mööblist eemale

Selleks, et vältida mööbli rikkumist ja hoida sõnakuulmatu lemmikut eemale nendest kohtadest, kuhu ta minna ei tohiks, on olemas spetsiaalsed geelid ja aerosoolid. Toas kasutamiseks on olemas närimisvastased aerosoolid, mis sobivad erinevatele koduloomadele – nii näriliste kui ka koerte ja kasside eemale hoidmiseks kohtadest, kus nad võivad endale viga teha või rikkuda esemeid, mis ei tohiks nende hambusse jääda.

Sama eesmärgiga, kuid õuealal kasutamiseks on lisaks pihustatavale vahendile olemas ka geel. Kindlasti tuleb kasutada selliseid vahendeid väga ettevaatlikult ja vältida nende sattumist loomadele, taimedele ning toiduainetele ja -nõudele.

Koeraga mängimine arendab nii tema füüsilist kui ka vaimset külge. Foto: Laterrian McIntosh/Unsplash

Vile kutsub korrale

Treeningute üks tähtsamaid abivahendeid on vile, mis tekitab kõrge sagedusega heli. On olemas metallist-plastikust, ainult metallist ning pühvlisarvest vilesid, mis on mõeldud koera kutsumiseks, dresseerimiseks ning millega saab ka jahil käia. Vilesid saab eraldi häälestada ja nad kostavad mitmesaja meetri kaugusele. Mõni vile tekitab inimesele mittekuuldavat heli, kuid on ka selliseid, mis vilistavad ning tekitavad ka lõõritamise sarnast heli.

Lisaks viledele on hea abivahend kõristi. See abivahend tekitab heli, mis erineb kõikidest koera ümbritsevatest helidest ja tänu spetsiaalsele helisignaalile võimaldab looma efektiivselt dresseerida. Seda võib kasutada ka kasside, küülikute ja lindude treenimiseks. Samas on sellise seade juures tähtis meeles pidada, et seda ei tasu liiga sageli vajutada.

Mäng arendab

Mänguasjadega tegelemine on hea interaktiivne võimalus tegeleda koeraga ja arendada nii tema füüsilist kui ka vaimset külge. Kõige lihtsam on loopida palli või lendavat taldrikut. Viimased on ka spetsiaalselt selle jaoks valmistatud, et nad kaugele lendaks ja et koer saaks palju joosta. Lisaks on olemas mänguasi-trenažöör, mis on kummist ja millega mängides saab treenida koera kõiki lihaseid. Samuti on see kummist abivahend ohutu hammastele, kuid samas tugev ja vastupidav. Sobib ka veekogude ääres mängimiseks, sest ta ei upu ära.

Loomaomanikele, kes on koera treenimise eriliseks südameasjaks võtnud, leidub spetsiaalseid tunneleid, sildu ja slaalomiposte, et oma neljajalgsega ka võistlustel käimist proovida. Foto: Pixabay/Pexels

Arenda nutikust

Tark ja uudishimulik lemmik vajab lisaks kehalisele õpetusele ka harjutusi, et taiplikkust arendada. On olemas lauamängud (võib-olla on paslikum nimetada neid antud juhul põrandamängudeks), mis sobivad hästi väikestele koertele, kus nad peavad näiteks seitsme erineva vormiga rõngast ümber tõstma, saades selle eest lõpuks maiuse.

Kodune agility

Fännidele, kes on koera treenimise eriliseks südameasjaks võtnud, leidub spetsiaalseid tunneleid, sildu ja slaalomiposte, et oma neljajalgsega ka võistlustel käimist proovida. Slaalomipostid arendavad koera osavust, reaktsiooni, kiirust ja läbi selliste tegevuste tugevneb ka side peremehega. Treeninguid aitab huvitavamaks ja sisukamaks muuta sild-kiik, mis arendab koera liikumisvajadust ja sobib erinevast tõust ja erineva suurusega koertele.