Justkui vanaema juures – aastakümnetetagune vaibamuster.Foto: Antero Tenhunen / Asuntomessut
Sisustus
3. märts 2021, 13:16

Vali koju õige vaip – see võib olla nii neutraalne taust kui ka tõeline pilgupüüdja

Vaibal on ruumis mitu funktsiooni: see annab sooja, kaitseb põrandat ja seob ruumi tervikuks. Vaiba välimusest sõltub, kas sellest saab neutraalne taust või hoopis rosin, mis ise toa särama paneb.

Disainer Monika Järgi sõnul muudab vaip ruumi õdusamaks, aitab piiritleda tegevus­tsoone, parandab ruumi akustikat ning kaitseb põrandat määrdumise ja kulumise eest. Kuna vaipa on üsna lihtne vahetada, saab sellega ruumi stiili  kiiresti muuta.
Alustada võiks aga Järgi sõnul hoopis uksematist. „Tõhus, väliskeskkonna mustust ja liigset niiskust koguv uksematt laseb siseruumides vabamalt vaibavalikuid teha,“ märgib Järg.
Tekstiilidisainer Annike Laigo sõnul loob vaip kodusoojust ning ruum, kus vaipa pole, tundub justkui lõpetamata. “Vaip seob ruumi tervikuks, ilma selleta on tunne, justkui kodu loomine oleks alles pooleli.” Ajakirju sirvides on talle silma jäänud, et kodusid, kus vaipa maas pole, kohtab õnneks aina harvem.
Sisekujundaja Katariina Kalda lisab, et meie kliimavöötmes on vaip vägagi tervitatav, eriti juhul, kui põrandal on laminaat, mis tundub jala all teistest külmem. “Siis on hea, kui diivani või voodi ees on maas midagi sooja, millele astuda.”

Klassikaline muster, kuid uudselt musta ja valgega. Foto: Antero Tenhunen / Asuntomessut


Suurusega ära koonerdada
Kalda sõnul ei tohiks ruumi valitav vaip olla liiga väike. “Vaip peaks elutoas ulatuma diivani esijalgade alla ja söögitoas katma põrandat ka juhul, kui toolid on söögilaua alt välja tõmmatud,“ soovitab ta. Valmisvaipade standardsuuruse maksimum on küll enamasti kaks korda kolm meetrit, aga vaipu müüakse ka rullis, kust saab siis lasta vajaliku pikkuse lõigata või siis kasutada eritellimuse võimalust.
Laigolt tellitakse põrandakatteid just vastavalt ruumile. “Minu juurde jõuavad inimesed, kellele minu käekiri meeldib või kellele soovitab mind sisekujundaja,” ütleb disainer. “Käin meelsasti ka tellija kodus ruume vaatamas, et näha sealset reaalset situatsiooni – vaiba sobivus sõltub ruumist, selle suurusest, põrandast ja muudest sisustuselementidest.”

Justkui vanaema juures – aastakümnetetagune vaibamuster. Foto: Antero Tenhunen / Asuntomessut
Seinaga toon toonis. Foto: Tomi Glad / Asuntomessut



Julge muster ergastab
„Vaip võib olla ruumis kas rahulikuks taustaks või siis rosinaks, mis ise keset tuba särab,“ selgitab Laigo ja lisab, et disaineri poole pöördudes ei maksa peljata, et see pakub ainult väljakutsuvaid lahendusi või soovib müüa kliendile kindlasti mõnd oma kunstitööd. Tihtipeale soovitabki disainer mõnda neutraalset ühevärvilist vaipa, kuna see toetab olemasolevat kujundust kõige paremini.
On aga neidki, kes ihkavad märksa julgemat põrandakatet. Järgi sõnul on mustrite ja värvide valik lõputu. “Muidugi on alati kindla peale minek naturaalsed toonid ja muude kodutekstiilidega haakuvad mustrikäigud, aga trendid suunavad kindlalt suurema värvi­rohkuse poole – värviküllasem valik ja julgem mustrikäik võimaldavad saada tuppa erksust ja sära.”
Lõplik valik sõltub kliendi vajadustest, elustiilist ja elutingimustest. “Esimene valikukriteerium on sageli just vaiba välimus,” nendib Järg. Välimuses on aga omakorda suur osa tehnoloogial ja materjalidel. “Ühest ja samast tuttavlikust mustrikäigust on võimalik tehnoloogiliste lahenduste abil tekitada väga erinevaid lahendusi.”

Vaip vali enne diivanit
Kalda hinnangul annab julge mustri ja värviga vaip ruumile iseloomu, aga kui tugevad toonid on ruumis juba eelnevalt paigas, võib olla keeruline sinna värvi lisada. Seetõttu soovitab ta põrandakattele mõelda juba siis, kui valitakse diivanit või magamistoa sisustust. „Tegelikkus on aga siiski pigem selline, et vaip valitakse viimase asjana ning sageli selgub siis, et värve on ruumis juba nii palju, et ei jää üle muud, kui valida taustaks hele vaip,” kirjeldab Kalda, kes soovitab mõelda pigem viis sammu ette.
Kui valik langeb mustrilisele või värvilisele vaibale, soovitab Kalda tuua seda värvi ruumis mängu ka mujal. “Näiteks korrata mõnda vaiba tooni padjakatetel või mujal ruumis.”
Muster võib ka ruumi visuaalselt muuta. „Selle saab omakorda keerata enda kasuks. Näiteks kui tegu on liiga pika ruumiga, saab teatud mustrite abil muuta seda silmale laiemaks,” räägib Kalda. Laigo soovitab tähele panna sedagi, et viskoos võib ruumis üsna palju mängida. “Viskoos läigib ja mõni hele vaip võib tunduda päris valgena. Samas näiteks lillad toonid kaotavad teatud valguses värvi ja mõjuvad täiesti hallina.”

Loodusteemale vastandub romantiline muster, kuid värvigamma on sama. Foto: Antero Tenhunen / Asuntomessut
Seda tüüpi vaibad on praegu moes. Ruumis tagasihoidlikud, pehmed astuda. Foto: Asuntomessut



Narmad tahavad kammimist
Laigo kogemusel on materjalidest konkurentsitult parim vill, millele sekundeerib glamuurne viskoos. Ent kasutatakse ka lina, sisalit, mohääri, siidi ja meriino­villa. See, milline materjal valida, sõltub ruumist, kuhu vaip läheb. “Näiteks kodu, kus on aktiivsed loomad ja väikesed lapsed, tähendab suuremat koormust ja kitsamaid valikuvõimalusi materjali ja vaibatüübi osas. Sel juhul soovitan villa, olgu siis vaip telgedel kootud või taftitud,” pakub Laigo, kelle kõige populaarsemad vaibad on eterniiditaoliselt lainelised ja peenete värviüleminekutega.
Palju oleneb Laigo sõnul ka sellest, kas tegu on telgedel kootud madala, tiheda ja sileda koega vaibaga, pikakarvalise rüiu või tiheda madala karvaga vaibaga. Kalda sõnul ei pruugi villavaip kõigile sobida, kuna kipub tolmu kogu­ma; ka narmastega vaip vajab sagedast hooldust. “Kui pole probleemiks, et narmad on sassis, pole hullu, aga kui juhtub olema pedantsem perenaine, siis võibolla leiab ta end iga päev narmaid lahti kammimas,” hoiatab Kalda. Kõige parem on tema kogemusel materjalide segu: siid villaga, puuvill sünteetikaga jne.

Madaltihe vaip ei määrdu ruttu
Järgi kogemusel tekitavad jätkuvalt positiivseid emotsioone pikakarvalised vaibad, kuid üha enam valitsevad trende madaltiheda veluurse pinnaga ja sile­sidusvaibad.
Kui vaiba peal jalatsitega palju käiakse, soovitab Järg tähelepanu pöörata vaiba vastupidavusele ja hooldusvõimalusele (materjali tugevus, lõngade tihedus, kujupüsivus). “Tihe koestruktuur või madal veluurpind ei lase mustusel lõngade vahele minna, seega on sellist vaipa mugav igapäevaselt hooldada.”
Köögi ja niiskete ruumide põrandakatted vajavad samuti sagedast puhastust, nii et nende valikul tasuks lähtuda lihtsamast hooldusest või siis materjalist, mis kannatab tihedamat vesipesu.
Elu- ja magamistoas on mänguruumi märksa enam. “Pikakarvalised vaibad on mõnusad ja pehmed, kuid vajavad sagedast hooldust – tolm koguneb kergesti karvade vahele. Madala veluurse ja sileda pinnaga vaibad on järjest popimad,“ ütleb Järg. „Tehnoloogiliste võimaluste paljusus ei sea piire mustritele ja värvidele, siledat-tihedat vaibapinda on lihtne igapäevaselt korras hoida ning sellisel vaibal on ka lastel lahe mängida.”

Iseloomuga vaip, kuid tagasihoidlikes värvides. Foto: Antero Tenhunen / Asuntomessut

Plussid Vaip muudab ruumi õdusamaks ja aitab piiritleda tegevustsoone; parandab ruumi akustikat; kaitseb põrandaid määrdumise ja kulumise eest.

Eeltöö Kui õuemustust ja -niiskust koguv tõhus uksematt on juba maha pandud, on siseruumidesse vaipu valides vabamad käed.

Suurus Vaip peaks olema piisavalt suur, ulatudes elutoas diivani esijalgade alla ja kattes söögitoaala ka juhul, kui toolid on söögilaua alt välja tõmmatud.

Disain Vaip võib olla ruumis kas neutraalseks rahulikuks taustaks või siis julgemate värvide ja mustritega rosinaks, mis ise keset tuba särab.

Kangatüüp Kellele meeldib, saab valida pikakarvalise vaiba, aga üha enam teevad ilma madaltihedad veluursed või silesiduspinnaga vaibad.

Materjal Vaiba kudumisel kasutatakse villa, viskoosi, lina, sisalit, mohääri, meriinovilla, siidi ja nende materjalide segusid.

Hooldus Pikakarvalised vaibad vajavad tihedamat hooldust, kuna tolm koguneb kergemini vaiba karvade vahele. Madala veluurse ja sileda pinnaga vaipu on lihtsam korras hoida.