Kärbi: kaasa oma iluprotseduuridesse mitmeks eesmärgiks kasutatavaid tooteid.Foto: pkamiini / Pixabay
Nipid
21. august 2019, 20:44

5 nippi, kuidas hoida vannituba rämpsust prii

Bea Johnson soovitab oma raamatus "Jäätmeteta kodu. Kuidas elada prügivabalt?" järgida 5 K reeglit. Need viis sõna on – keeldu, kärbi, korduvkasuta, käitle ja komposteeri. Kuidas panna see reegel enda jaoks tööle vannitoas?

Bea süsteemi saab kasutada nii köögis kui ka garderoobis, aga näiteks vannitoas saaksid prügivabaduse poole püüeldes kasutada selliseid nippe:

  • Keeldu: ära lase hotelli šampoonipudelitel oma ruumi risustada ja sünteetilistel koostisainetel tervist kahjustada (jäta ühekordsed pakendid hotelli, vaata poes infot pakenditel ning väldi keemiat).
  • Kärbi: kaasa oma iluprotseduuridesse mitmeks eesmärgiks kasutatavaid tooteid (kookosõli sobib nii toiduvalmistamiseks, kuiva naha niisutamiseks kui ka kosmeetika tegemiseks).
  • Korduvkasuta: võta kasutusele korduvkasutatavad hügieenitoodete alternatiivid (iseõmmeldud hügieenisidemed ja meigieemalduspadjad, menstruaalanum jms).
  • Käitle: tee ise kosmeetikat, kasutades lahtiselt müüdavaid koostisaineid, et taaskasutamine kaotada.
  • Komposteeri: komposteeri karvu, juukseid ning juukselakiks kasuta sidrunikoort (pool tundi keedetud sidrunist saab Bea sõnul hea juukselaki).