Tapeedi eemaldamine võib kujuneda tülikaks tööks, eriti kui tapeedi all on veel omakorda eelmine tapeet. Foto: rawpixel.com / Pexels
Nipid
22. august 2019, 08:32

Ekspert annab nõu: 3 lihtsat nippi, mille abil saab tapeet muretult vahetatud

Tapeedi eemaldamine võib kujuneda tülikaks tööks, eriti kui tapeedi all on veel omakorda eelmine tapeet. Kuidas vana tapeet lihtsa vaevaga seinalt maha saada ning uus seina saada? Head nõu annab Viimistlusekspert OÜ tegevjuht ja Nipiraamatu kaasautor Triin Türk. 

Tapeet tapeedi peale ei käi
Kuigi võiks ju arvata, et uut tapeeti võib panna ka vana tapeedi peale, on see üks suurimaid vigu, mida tehakse. Oluline on vana tapeet kindlasti eemaldada, kuna tapeediliimist eralduv niiskus leotab vana tapeedi lahti ning tulemus jääb inetu. 

Ogarull ja vesi

Enne, kui asud tapeeti eemaldama, niisuta seda veega ning käi üle ogarulliga. Nii toimides tuleb tapeet seinalt lahti ning selle eemaldamine ei valmista suuremat peavalu. Poes on müügil ka spetsiaalne tapeedi eemaldamise vedelik, kuid tihtipeale on tavaline vesi palju tõhusam.

Krundi aluspind
Enne tapeetima hakkamist krundi aluspind selleks ette nähtud kruntvärviga. Kruntvärv on odavam kui värv ning seda kasutatakse ka seina töötlemiseks enne värvimist. See ühtlustab aluspinna ning ei lase värvil laiguliseks kuivada. Kui kipsplaat jääb enne tapeetimist kruntimata, kuivab tapeet kipsikartongi külge kinni ning hiljem seda eemaldades tuleb tapeet maha koos kipsiga, lõhkudes seina täielikult. 

Hea teada!

  • Vali õige tapeediliim, mis vastab ostetud tapeedi tüübile. 
  • Vinüül- ja pabertapeetide puhul tuleb liim kanda otse tapeedile.
  • Veluur- ja velvettapeetide puhul tuleb liim kanda otse seinale.