Tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum)Foto: Shelby Miller / Unsplash
Kodu ja Aed
11. august 2021, 12:27

6 toalille, mis sobivad algajale rohenäpule (1)

Kui tunned ennast nagu toalillede sarimõrvar, siis tõenäoliselt pole sa valinud õigeid lilli. Siin on valik potitaimedest, mis on leplikud nii kastmise kui valguse suhtes. Vaata, kas leiad endale sobiva!

Tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum), kasvab hästi vähese või kunstvalgusega kohas. Talvisel puhkeperioodil ta kastmist peaaegu ei vajagi. Heades tingimustest hakkab lill õitsema, moodustades pisikesi valgeid õisi. Tups-rohtliilia kasvatab pikkade peenikeste varte otsas rippuvaid võrseid, millega on teda lihtne paljundada. Taim kasvab kiiresti ja on hea õhupuhastaja.

undefined Foto: Unsplash

Bromeeliat (Bromeliaceae) ilmestab kirkavärviline õisik, mis kasvab paari aastasele taimele. Peale õitsemist võivad heades tingimustes emataimele kasvada külgvõsud. Need võib taimelt eraldada alles siis, kui neile on kasvanud juurestik. Paraku nii eredaid õisi kui algselt tütartaimedele ei kasva.

Bromeelia (Bromeliaceae) Foto: Jürgen Köditz / Pixabay

Sulgvõhku (Zamioculcas zamiifolia) peetakse taimeks, mida on pea võimatu tappa. Läikivate roheliste lehtedega taim kasvab hästi ka kunstvalguses ja ei vaja palju kastmist. Pigem võibki taimele saatuslikuks saada liigne niiskus.

Sulgvõhk (Zamioculcas zamiifolia) Foto: Paweł Czerwiński / Unsplash

Tõlvlehikul (Spathiphyllum) on pikergused lehed ja valged kaua õitsevad õied. Ta on populaarne toataim, sest pole kapriisne valguse ega kastmise suhtes, samuti ei ohusta teda kahjurid ega haigused.

Tõlvlehik (Spathiphyllum) Foto: HOerwin56 / Pixabay

Peperoomia (Peperomia) eelistab niiskust ja hämaramat kohta, sest looduslikult kasvab ta metsa alustaimestikus. Samas värvilised sordid tasub hoida päikeselisemas kohas, sest seal säilib paremini lehtede toon. Peperoomia on hea õhupuhastaja.

Peperoomia (Peperomia) Foto: Jan Haerer / Pixabay

Havisaba (Sansevieria trifasciata) on juba ammustest aegadest tuttav toataim. Dekoratiivsete lehtedega taim kasvab hästi toa hämaramas nurgas ja ei tee probleemi sellest, kui teda harva kastetakse. Havisaba sünteesib hapnikku ka öösel, mistõttu on teda hea hoida magamistoas, sest kasutab ära tekkiva süsihappegaasi.

undefined Foto: Pixabay