Külmkapi eeskuju.Foto: Laura Liinat
Nipid
16. mai 2021, 05:14

Kuuris kord majja! 10 nippi, mille abil kuhjunud kraam organiseerida (1)

Kes ei otsi, see ka leiab!Sügiseses mooside ja hoidiste sildistamise hoos ära unusta markeerimast kapisikesi töövahendeid. Nii nagu on hea, et hommikupudrule ei satuks marineeritud kõrvitsad, on hea kruve otsides mitte leida polte, tüübleid või naelu. Selleks sordi kõik teemakohaselt ja erista lausa peensusteni: peitepeaga või mitte, hõbedakarva või kuldsed, suure läbimõõduga ja lühikesed-pikad, ristpeaga või tavalise otsaga...
Sordi kõik teemakohaselt ja erista lausa peensusteni: peitepeaga või mitte, hõbedakarva või kuldsed, suure läbimõõduga ja lühikesed-pikad, ristpeaga või tavalise otsaga... Foto: Laura Liinat

Haamrid siin ja tangid seal
Sügise saabudes saab hästi selgeks, et kõiki purke, mis sa aasta jooksul kuuri
varunud oled, ei läinudki hoidistamiseks vaja. Sellisel juhul leia neile muu otstarve, et need poleks ilmaasjata oma aega kottides-kastides oodanud. Plekkpurgid sobivad imehästi näiteks tööriistakohvritest välja kasvanud komplekte hoiustama, ikka teemakaupa. Muide, kavalamad võõpavad purgid ka aerosoolvärvidega üle, et oleks juba kaugelt näha, mis suunas sammud seada!

Haamrid siin ja tangid seal... Foto: Laura Liinat

Kettataskud
Ükski meistrimees ei unista kohtumisest hetkega, mil kuurist ketaslõikurit tuues avastad, et lapsed on otsustanud mängida sõjaprintsess Xenat ja lennutanud huilgavate karjete saatel kõik kettad kuuriseina sisse kinni. Et säästa ennast iseenda rumalusest, paigalda kettad nii, et need kedagi mängumõtetele ei ahvatleks.

Kettataskud. Foto: Laura Liinat

Tee kettataskuid nii:
1. Lõika pooleks mõni plast- või papptaldrik.
2. Lase lastel seista seina äärde ja kinnita taldrikud naelte või kruvidega nende peanuppudest kõrgemale nii, et taldriku lõigatud serv jääb suunaga üles.
3. Aseta kettad taldrikust tekkinud taskusse.

Hea teada!
Võid taldrikute asemel ka poolkuukujulisi sahtlinuppe kasutada.

Mis töötoa vana, see kuuri uus!
Kui koolihooaeg algas uue kirjutuslauaga, ära tõtta vana prügimäele saatma! Kirjutuslauad on kuuris väärt abilised – sahtliplokid passivad hästi hoiustama tööriistu, aiakindaid või poolikuid seemnepakke, samal ajal saab lauaplaadist
ja servadest-jalgadest ehitada riiulitaolise kandepinna kõikidele purgis olevatele talvevarudele.

Pettelaud
Kui pereliikmed kipuvad tüütama küsimusega, et kas tõesti on kõiki neid tööriistu ja meisterdusmaterjale vaja alles hoida, üllata neid ja tee kuuri ka laud!
Seinale hingedega kinnitatava laua ja lauajalad saad lahti lükata ning asjadega täita just sel hetkel, kui pilgud jälle sinu suunas lendavad. Kes see ikka kahtleb vajaduses pooleliolev töö lõpetada! Ja kui nad kaeblevad ruumipuuduse üle, pane aga asjad jälle oma kohtadele ja klapplaud seinale rippu!

Külmkapi eeskuju
Oled vahel mõelnud, kuidas mahub külmkappi ära peaaegu kahe nädala toiduvaru? Vastus peitub süsteemses lähenemises ja kõikide pindade ärakasutamises. Mune pole vaja kuuri ümber tassida, kuid eeskuju riiulitest tasuks võtta küll! Kasuta uksepind oskuslikult ära ka tööruumis ja ehita sinnagi riiulid asjadele, mida enim kasutad või mis oma mõõtmetelt orvadesse hästi passivad!

Külmkapi eeskuju. Foto: Laura Liinat

Parkimisluba piiri taga
Lapsed võivad sassi ajada nii mõndagi, näiteks aastate jooksul kuuris peensusteni väljatöötatud süsteemid, kus miski paikneb. Äkitselt ilmuvad nad sinna oma kolmerattalisega, millele on taha aheldatud järelkäru, kust pudeneb
ligi seitse ämbrit ja hunnik liivaseid kühvleid. Sellistel hetkedel ei tasu kohmetuda, vaid laskuda nende maailma. Mäletad veel õdede-vendadega
mängu «siit jookseb sinu piir, kui üle astud, siis ma ütlen emmele ära»? Tõmba ka kuuri põrandale maha teipidega piirid, kuhu pesamunad oma asju võivad parkida. Rahu kogu kuurile!

Parkimisluba piiri taga. Foto: Laura Liinat

Omad suusad, omad kepid
Esimene lumi toob kibeda tahtmise kohe suusad jalga tõmmata ja nendega isegi määrimata kodukvartalis mõni ring teha. Tihti võib juhtuda aga nii, et leiad küll eelmisel aastal ära pandud suusad, kuid kepid – need on mõne meetrise pereliikme omad! Et mitte lapse rõõmu rikkuda, hoiusta suuski ja keppe komplektidena kuuri laetaladel.

Hea teada!

  • Kui su kuuril pole laetalasid, kinnita lakke mõni pikem torukujuline ehitusmaterjalide hoidja ja suska talvised spordivahendid sinna sisse!

  • Suusasaapaid hoia ikka toas, et hiired neid kuuris omaks ei peaks!

  • Tõmba lae alla talveks ka rattad või hoopis paat. Selle jaoks sobivad köied ja kinnitussüsteemid saad ehituspoest.

Voolikud jalust!
Sama hea kui koperdada pimedas toas otsa lapse Lego klotsidele, on takerduda kuuris voolikute ja juhtmete taha. Mitte just väga mõnus, kas pole?! Et sa ei peaks pärast ennast või teisi vedelevate asjade pärast maapõhja needma, loo arusaadavad süsteemid kõigele, mis tuleb rullis ja meetrikaupa.

Tee voolikuhoidjat nii:
1. Kruvi seinale nagi, soovitatavalt kaheharuline.
2. Võta plast- või metallkett ja kinnita selle esimene ahel alumise konksu külge.
3. Keri voolik ringikujuliselt kokku ja aseta kett läbi ringi.
4. Kinnita teises otsas olev ahel nagi ülemise konksu külge.

Lepase rehaga
Reha? Ei! Labidas? Ei! Kohe esimesel korral õige tööriista leidmine näib sageli võimatu, sest nende varred on ühesugused. Selleks et lehtede riisumiseks kõblast või luuda ei peaks kasutama, paiguta varrega abilised silmaga eristatavamalt. Võid kinnitada seinale näpitshoidjad või paigaldada püstiselt
euroaluse ning torgata rehad ja labidad ülaservast otsapidi sisse. Nõnda võtavad need kuuris ka vähem ruumi ja erinevalt ämbritesse tõstetutest ei pea sa kartma üht võttes teise ümberkukkumist!