Koos okste ja lehtedega eemaldatakse ka võimalikud haigustekitajad ja kahjuridFoto: Pixabay
Kodu ja Aed
19. august 2021, 06:33

AUGUST AIAS: sõstrapõõsad vajavad noorenduslõikust

Nüüd, kus sõstrad on korjatud võiks ette võtta ka põõsaste noorenduslõikuse. Nii saab põõsas kevade saabudes kogu energia suunata uute pungade kasvatamiseks. Samuti eemaldatakse koos okste ja lehtedega võimalikud haigustekitajad ja kahjurid.

Mustal sõstral on kõige viljakamad 3-4 aasta vanused oksad, seega võiks kõik vanemad oksad eemaldada. Vanad oksad tunned ära selle järgi, et nende alumises osas pole lehti ega viljaoksi. Alles tasub põõsal jätta u 20 ilusat oksa. Hinnates põõsast tuleks ka okste kõrvalharusid paarikümne sentimeetrini ära lõigata. Need võivad ebasoodsalt risti kasvada ja põõsa liiga tihedaks muuta. Musta sõstra noored oksad hakkavad kandma teisel aastal.

Foto: Pixabay/Pexels

Punasel sõstral võiks olla u 12-16 maast välja kasvavat oksa. Põõsa noorendamisel tuleb arvestada, et marju hakkab oks kandma alles kolmandal aastal. Kasvama võiks jätta kõige elujõulisemad ja ilusamad ning ülejäänud võimalikult madalalt ära lõigata. Oksad on viljakad 6-8 aastat.

Hea teada! Kuivanud ja haigestunud oksad tuleks eemaldada esimesel võimalusel. Haigestunud lehtedega oksi komposti visata ei tohi, vaid need tuleks põletada või maha matta.

Põõsa noorendamisel tuleb arvestada, et marju hakkab oks kandma alles kolmandal aastal. Foto: Vasile Taranovici/Unsplash

Põõsaaluste korrashoidmiseks piisab nende alt muruniiduki või trimmeriga niitmisest. Niiduse võib vabalt ka põõsa alla jätta. Kui põõsad kasvavad peenras, siis piisab kergest rohimisest paar korda aastas, sest tiheda põõsa all umbrohi kiirelt ei kasva.