LampFoto: Hektor Lights
Sisustus
26. august 2019, 16:21

Koolilaps vajab korralikku valguslahendust

Kooliminev laps on juba vägagi arutlev ja iseseisev ning oskab kaasa rääkida oma toa sisustamisel. Kindlasti tajuvad nad hästi interjööri vajalikke elmente nagu laud, tool, mööbel, kuid valguse mõjust arenevale inimesele, ei pruugi lapsed veel teada. Seetõttu tuleb loota vanematele, kes toa sisustamisel siiski pearolli etendavad.

Valgustus ja valgustamine polegi nii lihtsad teemad kui võime esmapilgul arvata, sest iga aastakümme on toonud pöördelisi muutusi selles vallas. Viimane suurem pööre on leedvalgustusele üleminek, millega me kõik kohaneme tempos, mis kellelegi just sobib, kirjutab Hektor Lights oma blogis.

Tavaline hõõgpirn on tootmisest maas ja leedvalgustid on selle täiteks. Kuid karta pole midagi, valikut ja võimalusi jätkub.

Igaühe vajadusest lähtuv personaalne valgustus

Täna saame rääkida personaalsest valgusest, igale lapsele tema vanusest, vajadustest lähtuvalt saab luua erinevaid valgusreziime. Seda võimaldab valgusallikate mitmekesisus, nende timmimise võimalus, leed-retrofit lampide juhitavus Wifi või Bluetooth signaali abil.

Väga teadlik lapsevanem võib luua suisa valgustuse reguleerimise vastavalt ööpäevarütmile, mil hommikuti vajame külmemat valgust ( 4000-5000 kelvinit) kiiremaks ärkamiseks ja õhtuti hämaramat ja kollast valgust( 2700 kelvinit ja 30-50 luksi) puhkama ja magama sättimiseks.

Koolilapsel koolitöö tegemiseks vajatakse kindlasti tugevamat valgust, mis aitaks välja valgustada konkreetse tegevusala. Sobilik on lauavalgusti.

Lugemisvalgusti juures on oluline, et seda oleks kerge seada sobivasse asendisse, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist ehk ideaalis muudetava  kõrgusega. Mugav on kasutada lampi, mille kuppel on suunatav, valgusvihu laius küllaldane nii, et valgustaks ära kogu vajamineva ala. Lamp peaks jääma silmadest madalamale.

Alati peab kasutama lisaks kohtvalgusele täiendavalt ka üldvalgust, et ei väsitaks asjatult silmi, sest teatavasti pupillid laienevad ja ahenevad vastavalt valgustugevusele. Valguse ühtlasem jaotumine vähendab kontraste valgete ja pimedate piirkondade vahel ning võimaldab silmadel töötada ühtlases mugavas valguses.

Arvutis töötamiseks kasutatakse ruumis tausta- või peidetud valgust (karniisi või süvisvalgusteid), mis ei segaks ekraani ega hakkaks sealt tagasi peegelduma. Pimedas toas eredalt valgustatud ekraan mõjub väga suure kontrastina ja see hakkab aja jooksul last väsitama ning lõppkokkuvõttes võib hakata mõjuma negatiivselt tema psüühikale.

Silmade tervise seisukohalt on oluline, et valgus oleks küllaldane, kuid samas ei pimestaks. Tasub vältida nii ala- kui ülevalgustamist, sest mõlemad äärmused on silmale ebamugavad. Siinkohal on abiks valgustid, mille sisse on ehitatud kaasaegsed valgustugevuse juhtimise funktsioonid, mis võimaldavad valgust individuaalselt reguleerida. Peame silmas leedlampide hämardamist.

Lapsetoa valgustid olgu praktilised

Kaasaja märksõnaks on saanud silmasõbralikkus. Oluliseks on saanud valgustus ise, mis tänu tehnoloogia kiirele arengule on palju säästlikum ja võimalusterohkem. Uue põlvkonna valgusallikas on keskkonnasõbralik LED, mis sobib hästi ka lastetuppa.

Leedvalgustite puhul tasub jälgida valgusvoo luumenite ja valgus(värvus)temperatuuri kelvinite näitu.Valgusallika võimsust wattides näitab valgusti efektiivsust ehk kui palju võimsust vajatakse antud valgusvoo tootmiseks. Viimane on teave elektrikulu kohta tunnis.

Loe rohkem Hektor Lights blogist.