Spaghetti Bolognese pirukas Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
1. september 2022, 13:09

10 LASTE LEMMIKRETSEPTI: odavad ja lihtsad ideed kogu pere õhtusöögiks

Septembri esimene nädal on ammu teada kui üks stressirohkemaid - korraga peab suvise vabaduse ära unustama ning uuesti argirutiini looma. Lisaks pole paljudel veel septmebri palgapäev olnud. Siit teile 10 lihtsat ja soodsat retsepti, kuidas esimene koolinädal üle elada. 

Klikka retseptil: Spaghetti Bolognese pirukas 

Spaghetti Bolognese pirukas Foto: Jaan Heinmaa

Paljude laste lemmikut spaghetti Bolognese'i võib serveerida ka sooja piruka kujul. Kõrvale paku värsket salatit.

Klikka retseptil: Tomati-saiavorm 

Tomati-saiavorm Foto: Jaan Heinmaa

Foto: Jaan HeinmaaJust nüüd parimal tomatiajal tasub küpsetada sellist ahjuvormi, milles olulisel kohal küpsed magusad tomatid. Tomateid võib vormi laduda tihedalt ja kasvõi mitme kihina, oluline, et neid oleks piisavalt palju. 

Klikka retseptil: Röstitud sidrunimaitselised köögiviljad 

Röstitud sidrunimaitselised köögiviljad Foto: Jaan Heinmaa

Suvised noored köögiviljad on parimad just sellistena nagu nad on ja maitsevad praegu kui gurmeeroog. Ahjus küpsetatuna ja lihtsa sidrunikastmega maitsestatuna jääb nende loomulik mekk domineerima. Küpsema võib panna muidki köögivilju arvestades nende lisamisel küpsemisaega. Kõrvale sobib pakkuda värskete ürtidega maitsestatud hapukoore – või jogurtikastet.

Klikka retseptil: Suvikõrvitsa-carbonara 

Suvikõrvitsa-carbonara Foto: Tuuli Mathiesen

“Vahelduseks suvikõrvitsacarpaccio’le tee suvikõrvitsacarbonara’t, mis on kindel laste lemmik,” soovitab retsepti autor Tuuli Mathiesen.

Klikka retseptil: Ema kartulikoore-räimepada 

Ema kartulikoore-räimepada Foto: Andra Kalda

Kartulite koorimisel tasub koored kõrvale panna, sest neist saab koos värskete räimede, tilli ja sibulaga maitsva pajaroa. I-le paneb täpi koorene kaste.

Klikka retseptil: Kanapugud salveiga tomatikastmes 

Kanapugud salveiga tomatikastmes Foto: Jüri Seljamaa

Kanapugud leiavad aeg-ajalt ikka tee meie toidulauale. Hea ja odav tooraine. Küll aga on pugudest kombeks vaid guljašilaadset kastet valmistada. Tegelikult saab neid edukalt mis tahes muulgi kujul serveerida, kas või suppides ja hautistes. Siinses retseptis on pugusid hautatud tomatikastmes.

Klikka retseptil:Indiaani succotash ehk singiroog aedviljadega 

:Indiaani succotash ehk singiroog aedviljadega Foto: Hele-Mai Alamaa

Algupäraselt Ameerika indiaanlaste toit, mis Suure Depressiooni ajal vallutas terve USA, sest on odav, lihtne ja maitsev. Ilus ka! Sekka võib soovi korral keerutada kukeseeni.

Klikka retseptil: kapsa-porgandipirukas keefiritainaga

Kapsa-porgandipirukas keefiritainaga Foto: Jaan Heinmaa

Lihtsalt valmiva keefiritainast põhjaga pirukas on üsna kerge ja väherasvane. Tainas peaks jääma suhteliselt vedel, nii et seda on võimalik esmalt vormi põhja ja hiljem täidisele määrida. 

Klikka retseptil: Ühepajatoit hakkliha ja tangudega 

Ühepajatoit hakkliha ja tangudega Foto: Jaan Heinmaa

Selles pajaroas on kartulite asemel kasutatud tangu, lisaks köögivilju ja hakkliha. Kes soovib, võib maitsestada rooga ka värske basiiliku ja küüslauguga.

Klikka retseptil: Spagetid hakkliha-köögiviljakastmes 

Spagetid hakkliha-köögiviljakastmes Foto: JaanHeinmaa

Mahlases köögiviljakastmes spagetid valmivad vaid poole tunniga ja sobivad argiõhtuseks pereroaks.