TootefotoFoto: Furgner.com
Sisustus
21. november 2020, 06:23

KAS TEADSID? Värviline mööbel tõstab tuju! (1)

Öeldakse, et piiludes kellegi koju, saad hästi teada, kellega tegu. Tegelikult võib aga olla hoopis vastupidi ja sinu kodu on sinust teinud inimese, kes täna oled. Kuigi me sellele igapäevaselt ei mõtle, mõjutavad erinevad värvid meie tuju ja enesetunnet väga palju.

Veelgi enam tulevad värvi mõjud aga välja, kui sellega on kaetud näiteks terve toa seinad või ümbritseb meid just seda tooni mööbel. Kuidas siis tuua järjest pimedamatesse sügisõhtutesse veidi värvi ja kuidas seda enda kasuks ära kasutada?

Värvikombinatsioonid võivad sisustamise alustamisel tunduda ühe raskeima ülesandena ja kindlasti ei tohi alahinnata selle võimet muuta mööbli ning toa tunnetust. Valikute tegemine ei ole aga üldsegi nii keeruline, kui viid end kurssi värvide põhitõdedega. Teadvustades ka seda, et igal värvil on oma psühholoogiline mõju.

Värvide mõju

Tavaliselt mõjuvad värvid kolmel viisil – aktiivse, passiivse ja naturaalsena. Tuppa seinavärvi või mööblit valides on tegelikult väga lihtne sobitada see antud ruumi olemuse ning enda maitsega. Näiteks heledad värvid teevad tuba avaramaks, lisavad valgust ja toovad justkui õhku juurde. Tumedad värvid aga muudavad ruumid soojemaks ja hubasemaks.

Punane on väga kõrge energiaga – kõige intensiivsem värv, mis toob tuppa palju adrenaliini. See on hea värv, kui soovid ruumi veidi põnevust tuua.

Kollane värv kannab endas päikese soojust ja muudab toa veidi rõõmsamaks. See on suurepärane valik kööki, söögituppa või vannituppa, kus mõnusalt pehmet energiat annab. Esikud, koridorid ja teised kitsad kohad muudab kollane suuremaks ning sõbralikumaks.

Sinine värv toimib vastupidiselt punasele ja toob alla nii vererõhku kui ka südametöö kiirust. Sellepärast mõeldaksegi sinisest kui rahustavast ja lõõgastavast värvist ning soovitatakse pigem kasutada magamistubades.

Roheline on värv, millel silm kõige paremini puhkab. Kuna see omab endas nii sinise värskust kui ka kollase rõõmu, sobivad rohelised toonid peaaegu igasse tuppa. 

Allikas: Furgner blogi