Eksootilise mekiga küpsetis: rukkipõhjal nektariini-sinihallitusjuustupirukas (1)
Imemaitsvaid ja mahlaseid virsikuid-nektariine leiab näiteks Balti jaama turult Tallinnas ja Kvartali keskuse toidupoe vastast Tartust. Nende lettide kraam tuuakse otse Lõuna-Euroopast, kus viljad on saanud päikese käes küpseda ning seda päikest on tõepoolest ka maitses tunda.
Kui sa suurim sinihallitusjuustu sõber ei ole, siis katseta algul mahedama variandiga, mille pakil on kirjas dolce. Võid katsetada ka valge- ja sinihallitusjuustu segujuustuga, kus valgel juustul on veidi siniseid träpse sees - see on samuti mahedama mekiga kui klassikaline sinihallitusjuust.
Pirukal on põhjaks rukkijahust muretainas, milles maitset ja sidusust lisamas laagerdunud laabijuust, kuid võid kasutada pirukapõhjaks ka tavalist võimalikult õhukeseks rullitud soolast muretainast. Pirukas on maitsev nii ahjusoojalt kui ka jahtunult.
Rukkipõhjal nektariini-sinihallitusjuustupirukas
Rukkijahu muretainas:
250 g rukkijahu
100 g võid
50 g parmesani või mõnd muud tugevamaitselist juustu
1-2 sl jääkülma vett
Täidis:
250 g toorjuustu
2 muna
90 g sinihallitusjuustu
2-3 nektariini või virsikut
pipart
Valmista pirukat nii:
Esmalt valmista põhi. Blenderda jahu külmade võitükkidega ühtlaseks, lisa riivjuust ja külm vesi, alustades 1 sl ning vajadusel lisa teine veel. Tainas peaks olema piisavalt niiske, et saad selle palliks mätsida. Suru tainas 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtesse ning võimalusel pane pooleks tunniks külmkappi. Eelküpseta põhja 200 kraadi juures pöördõhuga ahjus 12-15 minutit.
Täidise jaoks sega muna toasooja toorjuustuga ning maitsesta soola-pipraga. Viiluta ja/või tükelda nektariinid või virsikud. Vala täidis pirukapõhjale, sinna peale murenda sinihallitusjuust ning kõige peale aseta nektariini- või virsikuviilud. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25-30 minutit, kuni täidis on tahenenud. Naudi soojalt või jahtunult!
Allikas: Blogi Jazzinokitchen
Kommentaarid