Reha valides ja kasutades tuleks silmas pidada, et seda tasub kasutada tootja poolt ette nähtud otstarbeks, sest enamasti on eri tööde jaoks välja töötatud spetsiaalne otsa kumerus ning optimaalne piide kalle.Foto: Peggy Choucair / Pixabay
Kodu ja Aed
26. oktoober 2020, 14:30

Spetsialist annab nõu: tervita langenud puulehti õige rehaga! (7)

Reha on aiaomaniku vältimatu tööriist! See on hea nii muru, heina, lehtede ja väiksemate okste riisumisel kui ka peenarde vahel ning mullatöödel. Anname nõu, millist reha sa millise töö jaoks vajad. Reha aitab valida Lauri Riive, Gardesti tootejuht.

Hooajalise kaubana on rehad lausa nii hinnatud, et neid võib osta isegi toidupoest. Lihtsama reha võib saada ka kahe euroga, aga kui soovid kauakestvat kvaliteeti, nüüdisaegseid materjale ja aastaid kehtivat garantiid, tasub investeerida veidi enam – 15–25 euroga saab juba väga korraliku aiaabilise. Universaalse varrega tööriistade puhul võib sõltuvalt müüjast lisanduda sellele veel u 15 eurot.

Vihje peitub tootenimes
Reha valides ja kasutades tuleks silmas pidada, et seda tasub kasutada tootja poolt ette nähtud otstarbeks, sest enamasti on eri tööde jaoks välja töötatud spetsiaalne otsa kumerus ning optimaalne piide kalle. Seetõttu loe hoolikalt tootenimesid: murureha, lehereha, heinareha, universaalreha jne.

Iga töö vajab sobivat reha
Üldjoontes on nii, et mida peenemat materjali on tarvis riisuda, seda tihedamate
piidega reha peaks valima. Mida suurem on piide vahe, seda jämedamat ja mahukamat kraami annab sellega rehitseda, olgu selleks kasvõi killustik.

  • Murujäätmete, lehtede ja väiksema oksaprügi riisumiseks sobib tihedamate piidega laiem metall- või plastreha.
  • Peenrast taimede vahelt riisumiseks on seevastu head hõredamate piidega kitsad metallist rehad, millega on lihtne taimi vigastamata peenraid puhastada.
  • Mulla kobestamiseks, tasandamiseks ja killustiku rehitsemiseks passivad hästi ka vanad head raudrehad, mida siiani toodetakse.
  • Sügisesel leheriisumisel on eriti head aga reguleeritava laiusega tsinkkattega metallrehad, millel saab vastavalt tehtavale tööle ja koristatavale materjalile piide laiust muuta, nii et saad tööd teha vajadusel tiheda, 30 cm või hõredama, 50 cm rehaga. Kõige laiemad plastist muru- ja leherehad on suisa 77 cm laiused. Nendega saab kiirelt puhtaks suure ala.
  • Peenarde ettevalmistamiseks, muru rajamiseks ja maapinna tasandamiseks kasutatakse suuremate piivahedega kergeid plastrehasid, millel on tugev ja sirge serv ning piid spetsiaalse nurga all. Sellised rehad sobivad ka hästi pika lahtise rohu ja heina riisumiseks.
  • Murust sambla lahtiriisumiseks on välja töötatud õhukeste metallist piidega aeraatorrehad.

Kergus hõlbustab tööd
Pole saladus, et mida kergem reha, seda vähem väsitab see tööd tehes käsi. Seetõttu püüavad ka tootjad uusi mudeleid järjest kergemaks teha, kasutades süsinikterast ning tugevat ja elastset plasti, mis peale kergema kaalu ei lase ka okstel ega lehtedel nii palju reha külge takerduda. Tänapäevaste vastupidavate materjalide kasutamine on muutnud ka vana arusaama, et aastaid kestev tööriist on raske või rauast. Fiskarsil on lausa spetsiaalselt naistele mõeldud tootesari Light. See valge värvi järgi eristatav tooteseeria on tehtud eriti kergest alumiiniumist ja rehad on mõõdult veidi väiksemad kui tavavaliku tööriistad –
ikka seepärast, et riisumine oleks mugav kõigile!

Milline vars valida?
Kui oled leidnud endale sobiva rehapea, on sama oluline valida ka õige vars. Tänapäeval on levinud klassikalised puit-, plastvarred ja plastkattega alumiiniumvarred. Kuigi varre valik sõltub paljuski töö iseloomust, on igaühel
neist omad plussid.

Puitvarred
+ Käes mõnusalt soojad.
+ Tugevad ja mugavad.

Alumiiniumvarred
+ Kerged.
+ Vastupidavad.
+ Mitmed tootjad on loonud ergonoomilisi, kergelt kumeraid tilgakujulisi rehavarsi, mis võimaldavad töötada sirgema seljaga ja väsitavad seetõttu vähem.
+ Võimalik on valida teleskoopvars, mille pikkust saab vastavalt kasutaja kasvule reguleerida.

Püstises asendis riisumiseks ja suurema ulatusega töö tegemiseks on tark valida pikem rehavars. Seevastu mullatöödeks ning rohimise ja kõplamise iseloomuga tööde jaoks on mõistlik soetada lühem vars, mis on keha lähedal ja aitab tõhusamalt rehitseda. Nüüdisaegsetel tootjatel on ka mitu-ühes-valik, mis tähendab, et ühele varrele saab kinnitada vindi, kruvi või klambriga eri otstarbega päid: rehasid, kobestajaid, kõplaid ja muid aiatööriistu. See on pluss, sest hoiab kokku raha ja säästab kuuris ka ruumi, kuna iga toote jaoks ei pea eraldi vart olema.

Hoia oma reha!
Kuigi moodne tehnoloogia muudab rehad elastsemaks ja vastupidavamaks, kui need eales on olnud, võivad need siiski katki minna. Reeglina on see tingitud liigse jõu ja nende valel otstarbel kasutamisest. Et vältida kaalult kerge varre murdumist, piide purunemist või väändumist, tasub kasutada reha mõistlikult, nii nagu ette nähtud.

Sama oluline on hoolitseda reha eest ka pärast töötegemist – see tuleb prahist puhastada ja enne hoiustamist puhtaks pesta. Selline korrapärane hool näitab varakult kätte ka reha puudused. Kui märkad, et piid ei ole piisavalt elastsed või mõni on suisa murdunud, samuti kui varre ja pea ühenduskoht logiseb või on kulunud, tasub üks komponentidest välja vahetada.

Osa tootjaid annab oma rehadele lausa 25aastase garantii. Seega, tööriista hoolsalt hoides võibki see vähemalt nii kaua vastu pidada. Küll võib rehavahetus vahel olla enesetunde küsimus, kui ostma õhutab uue ja uuendusliku mudeli turule tulek. Eks seegi ole mõistetav, sest viisaka väljanägemisega abilisega läheb töö libedamalt kui vana, luitunud ja logisevaga!