Peale selle, et kaerahelbed täidavad hästi kõhtu, on tegemist tõelise tervisetoiduga, mis alandab veresuhkru- ja kolesteroolitaset ning hoiab naha kauni.Foto: cgdsro / Pixabay
Kodu ja Aed
6. september 2019, 15:50

LUUBI ALL | Väekas kaerahelves täidab kõhtu ning hoiab ka naha kauni!

Iga usina perenaise kuivaineriiulis on kindlasti purk või kott kaerahelbeid, millest valmistada hommikuputru. Peale selle, et kaerahelbed täidavad hästi kõhtu, on tegemist tõelise tervisetoiduga, mis alandab veresuhkru- ja kolesteroolitaset ning hoiab naha kauni.

Iga usina perenaise kuivaineriiulis on kindlasti purk või kott kaerahelbeid, millest valmistada hommikuputru. Peale selle, et kaerahelbed täidavad hästi kõhtu, on tegemist tõelise tervisetoiduga, mis alandab veresuhkru- ja kolesteroolitaset ning hoiab naha kauni.

Kaeraliike on mitu, kuid enam levinud kultuurvili on harilik kaer (Arena sativa), mida on Euroopas kasvatatud juba üle 3500 aasta. Kaerast valmistatakse kaerajahu, -kliisid ja -helbeid. Neile, kes otsivad alternatiive piimatoodetele, on hea lahendus kaerapiim ja -koor. Kõige enam tehakse kaerahelvestest siiski putru, kuid seda kasutatakse ka müslis ja erinevates küpsetistes. Samuti leidub retsepte, kus kaerahelbeid või -kliisid lisatakse supi, pasteedi, pikkpoisi, õlle ja teistegi jookide koostisse. Kuna kaerajahus pole gluteeni, siis see küpsetamisel ei kerki. Sellepärast segatakse kaerajahu küpsetamisel nisujahu või mõne muu kergitava jahuseguga.Rikkalikult toitaineidVõrreldes teiste teraviljadega nagu nisu, rukis ja oder, jääb pärast töötlemistkaeras alles suurem osa kasulikke toitaineid. Nimelt ei eemaldata jahvatamisel koos kestaga tera katvat aleuroonkihti ega idu. Sellepärast on kaeratooted kõrgema toiteväärtusega ja sisaldavad rohkem taimseid valke. Kaerahelvestes sisalduvad kiudained aitavad vältida kõhukinnisust, ennetada haigestumist mõningatesse vähivormidesse, südame-veresoonkonnahaigustesse ja diabeeti.Kaerahelbepuder sisaldab peale magneesiumi ja tiamiini (B1-vitamiin) ka fosforit, kaaliumi ja rauda. Lastele on kaerahelbed kasulikud, sest sisaldavadtaimset hormooni auksiini, mis soodustab kasvamist.

Kaalulangetajate ja trennitegijate lemmikTäisterakaeras sisalduvad vees lahustumatud kiudained tekitavad süües kauakestva täiskõhu tunde, samas kiirendavad seedimist ja puhastavad organismi, mis teeb sellest kaalulangetajate lemmiktoiduaine. Kaeras leiduvad süsivesikud vabanevad aga aeglaselt, seega püsib veresuhkrutase pikalt tasakaalus. See on hea, sest vere glükoosisisalduse kõikumine põhjustab väsimust ja soovi energia taastamiseks näksida. Kaerahelbepuder, -müsli või -batoon on hea toit enne intensiivset treeningut, sest tõstavad jõudlust.Langetab kolesteroolitasetKaerahelbed sisaldavad ka beetaglükaani, mis on vees lahustuv kiudaine. Juba pikalt on uuritud selle kiudaine mõju kolesteroolitasemele ja Euroopa toiduohutusameti hinnangul on beetaglükaanil kolesteroolitaset langetav toime, kuna takistab LDLi ehk halva kolesterooli imendumist ning viib selle organismist välja. Kolesteroolitaseme stabiliseerimiseks ja langetamiseks tuleks beetaglükaani tarbida regulaarselt kolm grammi päevas, mida saab erinevatestkaerakliisid ja täisterakaera sisaldavatest toodetest.Abi akne vastuKaerahelbeid tasub kasutada ka näomaskides, sest neis sisalduvad antioksüdandid ja põletikuvastased toimeained aitavad leevendada kuiva nahaga seotud muresid ning eemaldavad surnud naharakke. Kaerahelvesteson rikkalikult saponiine, mis puhastavad poore ja koorivad õrnalt nahka. Tänu nendele toimeainetele annab kaerahelbemask nahale tagasi värskuse, sära ja nooruslikkuse. Kaerahelvestega näomaske soovitatakse teha just neil, kel on probleeme nahapõletike, akne või ekseemiga.

Edasi lugemiseks: