Mädarõigas (Armoracia rusticana) on väga elujõuline põline Ida-Euroopa taim, mis jääb ellu ka siis, kui termomeeter mitukümmend kraadi alla nulli on. Foto: Vida Press
Kodu ja Aed
26. september 2020, 09:25

Vähenõudlik, kuid elujõuline mädarõigas turgutab tervist ning lisab toidule särtsu

Kapsalaadsete seltsi kuuluvat iseloomuliku vürtsika lõhna ja maitsega mädarõigast kasvas kunagi igas taluaias. Esiti hinnati taime heade raviomaduste poolest, alles hiljem avastati, et see kõlbab ka süüa!

Mädarõigas (Armoracia rusticana) on väga elujõuline põline Ida-Euroopa taim, mis jääb ellu ka siis, kui termomeeter mitukümmend kraadi alla nulli on. Arvatakse, et mädarõigas pärineb Musta mere äärest, praeguste Moldova ja Ukraina aladelt. Mujale Euroopasse jõudis juurikas rändavate slaavlastega 12. sajandi paiku.

Kasvab hooleta ise
Mitmeaastane mädarõigas suudab kasvada peaaegu igasuguses mullas, sest ta on vähenõudlik taim, aga kõige rohkem meeldib talle parasniiske, poolvarjuline koht ja rasked huumuserikkad mullad. Kuna taim võib kergelt metsistuda ja isetahtsi paljuneda, on soovitatav panna ta kasvama aianurka. Kui soovid ise taime paljundada, on see kõige lihtsam taime juurepistikuga. Kahjuritest ohustavad mädarõigast samad putukad, kes teisigi kapsalisi, sest iseloomulik sinepilõhn meelitab nad ligi. Kapsaliblikaröövikuid on mahemeetodeid kasutades kõige efektiivsem tõrjuda mehaaniliselt ehk nad lihtsalt taimedelt järjepidevalt ära korjata.

Tervisepomm
Mädarõigas sisaldab erinevaid vitamiine ja mineraalaineid, nagu C-vitamiini,
B1-, B2-, B6-vitamiine, kaaliumit, kaltsiumit, magneesiumit ja rauda, samuti eeterlikke õlisid. Neist olulisim on sinepiõli, mis annab juurele kibeda-vürtsise maitse.

Kuidas kasutada?
Traditsiooniliselt on mädarõigast kasutatud väga erinevate terviseprobleemide leevendamiseks, alustades skorbuudist ja malaariast, lõpetades laste kõhuusside ja artriidiga. Tänapäeval hinnatakse mädarõigast peamiselt tema kõrge C-vitamiini ja eeterlike õlide sisalduse tõttu. Juurele on omistatud antibakteriaalset mõju, mis peaks aitama leevendada külmetust ja kurguvalu, samuti võib mädarõigas panna järele andma peavalu ja jagu saada seedeprobleemidest.
Toidu juurde hakatigi juurt tarvitama selle seedimist soodustava mõju pärast. Hiljem aga leiti, et mädarõika terav maitse täiendab ka toitude mekki. Söögiks tuleb rõigast kasutada vaid toorelt, sest kuumutades selle iseloomulik maitse lahtub.

Ammune hirmus ravivõte
Mädarõikajuurikast on juba väga ammustest aegadest peale tehtud rahvalikke rohte artriidi raviks. On teada lugusid inimestest, kellele soovitati liigeste raviks nii kangeid mädarõikakompresse, et need lausa ville tekitasid. Nimelt usuti, et liigesevalu põhjustajaks on sinna kogunenud mürk, mis villide kaudu välja tuleb. Ära seda järele proovi, tänapäeval on raviviisid teaduslikumad ja malbemad!

Soojendav mädarõikaõli liigestele
Mädarõikast saab valmistada liigeseprobleeme leevendavat õli, mis stimuleerib
vereringet. See toob probleemsesse piirkonda värsket hapnikurikast verd, mis
kergematel juhtudel vähendab liigesevalu.

Vaja läheb:

  • 20 cm mädarõikajuurikat
  • päevalilleõli
  • ujumisprille
  • nuga
  • riivi
  • paberkotti
  • purki
  • sõela
  • marlit
  • pritspudelit

Valmista mädarõikaõli nii:
1. Kaeva juurikas välja. Parim aeg sobilik juur mullast välja kaevata on mõne kuiva päikeselise päeva lõunaaeg, kell 11–14, sest siis on taim oma potentsiaali tipul.
2. Pese ja koori. Pese juurikas hoolikalt puhtaks ja koori ettevaatlikult noaga. Soovitatav on seda tehes kanda ujumisprille, sest värskest juurest lenduv sinepiõli ärritab silmi tugevalt (palju hullemini kui sibul!).
3. Lase juurikal kuivada. Riivi juurikas tükkideks ja aseta paberkotis paariks päevaks õhurikkasse ruumi kuivama. Tükid ei pea täielikult läbi kuivanud olema, kuid hea oleks, kui suurem osa niiskusest oleks ära aurunud, sest märgade juuretükkide õlisse lisamisel hakkab see kiiresti rääsuma. Kuivade
juuretükkidega toimub see hiljem.
4. Pane õli sisse tõmbama. Tõsta tükid purki ja kalla üle õliga. Loksuta purki, et kõik tükid oleksid õliga kaetud. Jäta tükid õli sisse vähemalt kaheks nädalaks.
5. Paota kaant üle paari päeva. Kuni õli tõmbab, ära unusta iga paari päeva tagant kaant paotada, et lasta välja väävlirikkad gaasid. Vänge hais ei ole märk, et segu on hukka läinud. Mädarõigas sisaldab selliseid keemilisi ühendeid.
6. Kurna ja villi. Paari nädala pärast vala segu läbi sõela ja marli pihusega pudelisse ning hoia jahedas kohas.
7. Kasuta nii! Katseta väikest õlikogust randmel, et olla kindel, kuidas õli sulle
mõjub. Kui see ei ärritanud nahka ega tekitanud muid ebameeldivusi, võid õli ka
veidi suuremal pinnal kasutada. Selleks soojenda õli enne veevannis üles, sest
siis on seda eriti meeldiv kasutada.