10 RETSEPTI PIHLAKATEST: tee siirupit, moosi, praadi ja palju muudki! (1)
Pihlakast saab abi erinevate külmetus-, liigeste- ja veritsushaiguste, hüpertoonia ja ateroskleroosi puhul.
Külluslikult leidub pihlaõuntes ka mikroobi- ja bakterivastase toimega aineid, mistõttu need säilivad hästi ja aitavad ka teiste toiduainete käärimisprotsessi ära hoida.
Kuna pihlamarjad on äärmiselt tõhusad sooltes tekkinud mürkainete sidujad ja normaalse mikrofloora taastajad, aitavad need neerukivide, soolegaaside, mao alahappesuse ja lümfinäärmete põletiku korral ning leevendavad isegi reumavaevusi.
Pihlakas parandab kesknärvisüsteemi tegevust ja aitab unetuse käes piinlejaid. Kui sul on probleeme uinumisega, lõpeta õhtu kruusitäie pihlamarjateega, milles on sortsuke mett.
Pihlakat tuleb aga tarbida ettevaatlikult! Kui pihlakamarjade söömisega liiale minna, võib tekkida oksendamine, pea- ja kõhuvalu. Ülihappesusest tingitud haavandtõve korral peaks pihlakamarjadest hoiduma.
Kõige parem on pihlakaid korjata peale esimesi öökülmi. Kui korjad varem, aseta marjad üleöö sügavkülma.
Raputa neid magusmõrkjaid marju salatile või serveeri lihaprae juurde, eriti hästi sobivad nad metslooma- või lambalihaga.
Klikka retseptil: Õuna-pihlakamarmelaad
Hapukas-mõrkjas marmelaad sobib saia peale ja magustoitudesse, aga ka kastmeks lamba- või ulukilihast roogade juurde. Kogus 1,5 liitrit.
Klikka retseptil: Papa ahjulammas pihlakatega
Kirjutab retsepti looja Anni Arro: Papa valmistas mehise ahjulamba. Retseptis on kirjas, et tuleb kasutada pihakaveini. Ausalt öeldes ma ei tea, kas sellist veini enam toodetaksegi. Meie pihlakavein on juba 10 aastat vana ja pärineb kunagisest veinitehasest. Seal töötas ühe meie tuttava ämm ja kui tehas kinni pandi, maksti töötajatele osaliselt veinivaatides. Muuseas maitseb see kui portvein. Tegelikult on isegi parem, kuna sel on pihlakale omane mõru mekk man. Magus, mõrkjas ja hapukas maitse on väga hästi balansis. Värv on kui läbi päikese vaadatud merevaigul. Meie vein on aga nüüdseks juba otsas… Kahjuks seda enam juurde ei saa.
Klikka retseptil: Pihlaka-porgandi-õunamoos
Võluväega ja mõrkjalt magushapukas.
Klikka retseptil: Pihlakakeedis
Keedis on maitsvaks ja tervislikuks lisandiks näiteks ahjulihale, kuid sobib ka magustoitude juurde.
Klikka retseptil: Pihlaka-riisipuder
Pudrule võid keetmise ajal lisada ka vanillikauna, mis lisab magusat nüanssi.
Klikka retseptil: Pihlaka-õunakissell
Serveeri jäätise, mannapudru, vahukoore, kohupiima jms.
Klikka retseptil: Sea tagatükk marineeritud pihlakatega
Retsept, milles kena marineeritud pihlakate valmistamise nipp. Aega võtab, aga asja saab ka.
Klikka retseptil: Pihlakalisandiga rukkileib
Kui võimalik, tasuks eelistada aias kasvava pihlaka marju, mis on metsas kasvanutest suuremad, mahlasemad ja vähem mõrkjad.
Klikka retseptil: Vürtsikas pihlaka-paprikahoidis
Paprika- ja pihlakahoidis. Sobib kastmete ja suppide maitsestamiseks.
NB! Rohkem pihlakaretsepte leiad Toidutarest otsingusõnaga: pihlaka.
Kommentaarid