PIlt on illustratiivne.Foto: Ilmar Saabas / Ekspress Meedia
Lemmikloom
6. september 2019, 19:48

Skandinaavias levib koerte seas salapärane surmav haigus (27)

 Norras levib koerte sees tundmatu haigus, mis võib lõppeda surmaga. Eesti veterinaar- ja toiduamet (VTA) soovitab seetõttu loomaga Norrasse mitte sõita või kui see pole võimalik, siis jälgida, et koer ei satuks kontakti teiste koertega, vahendab ERRi uudisteportaal.

„Koerte seas levimas seni tuvastamata haigus, mille tunnusteks on kõhulahtisus ja oksendamine. Koerte üldseisundi halvenemisele võib järgneda surm,“ ütles VTA loomatervise ja -heaolu osakonna juhtivspetsialist Ainike Nõmmisto. „Kahjuks ei ole haigusetekitajat veel kindlaks tehtud, mistõttu ei ole täpselt teada ka haiguse levikuteed.“

Viimasel ajal on mitmed koerad Oslo lähedal kannatanud äkilise ja fataalse haiguse käes, mis on välja löönud pärast jalutuskäike parkides. Loomaarstid ja kohaliku omavalitsuse ametnikud levitavad koeraomanikele hoitavad sõnumid. Paljud koertega seotud üritused on samas ära jäetud, vahendab Norra ajaleht Aftenposten.

„Juhtumitest pole süsteemset ülevaadet, aga arvame, et senimaani on vähemalt 20 koera surma saanud ja paljud veel on haiged,“ ütles loomaarst Sasja Rygg Norra rahvusringhäälingule NRK.

Praegu otsivad loomaarstid juhtumites sarnaseid mustreid. Näiteks, kas koerad on söönud samasugust kuivtoitu.