Foto: Pexels
Remont ja Ehitus
26. august 2020, 14:25

Ideid tudengile: muuda üürikodu või ühikatuba lihtsate nippidega mugavamaks

Tudengitele on kätte jõudnud uus õppeaasta. Mõni lahkub vanemate kodust esimest korda, teised naasevad pärast suve ühiselamusse või üürikorterisse. Jagame näpunäiteid, kuidas muuta ajutises kodus elamine mugavamaks ja hubasemaks.

Kodust lahkuvad tudengid elavad tihtilugu ühiselamutes või üürikorterites, mida jagatakse toakaaslasega. Sellest hoolimata saab ka ajutise elukoha koduseks muuta. Tihti on sellise kodu sisutamisvõimalused piiratud, mis tõttu võiks eelkõige tähelepanu pöörata pihtusele, privaatsusele ja isiklike asjade hoiustamisele. 

Turritavate vedrudega madratsid

Arstide sõnul imab voodi madrats kümne aasta jooksul 300 liitrit higi. Kui üürikodus ei ole alati võimalik vana voodit või madratsit välja vahetada, siis aitavad hügieeni tagada kattemadratsid ja muud kaitsematid. Kattemadrats pole kasulik vaid hügieenilistel põhjustel, vaid pakub ka mugavust, kui vana madrats on juba kulunud. Kolides saab kattemadratsi lihtsalt kaasa võtta.

Võimalusel tasub välja vahetada ka uue kodu tekstiilesemed nagu kardinad, vaibad, padjakatted. Vähemalt tuleks need korralikult ära pesta, sest tihti levitavad need ebameeldivat lõhna ja mustust. Teise ringi poodides ja sotsiaalmeedia gruppidest võib leida hea hinnaga kodutekstiile, mida saaksid oma uues elamises kasutada.

Kindlasti varu endale kaks komplekti mõnusat voodipesu, mida saad korda mööda kasutada. Kui tunned ennast voodis hästi, siis ongi juba kodusem olla.

Juhul, kui toas on vähe ruumi ja veedad ka päevasel ajal palju aega voodil istudes, siis kata voodi päevatekiga. Väldid nii voodipesu määrdumist ja voodisse mustuse toomist. 

undefined Foto: Unsplash

Vaip annab elamisele uue ilme

Üheks lihtsaks võimaluseks kodule isikupära ja hubasuse lisamiseks on vaip. Sisustus- ja taaskasutuspoodides leiab ka kergeid vaipu, mille muudad libisemiskindlaks vaibamatiga. Väikesed kootud vaibad maksavad vaid mõned eurod ning neid on saadaval erinevates värvitoonides. Sellist vaipa on kolides lihtne kaasa võtta. 

Kardinad aitavad luua isiklikku ruumi

Isegi kui elamispinda jagatakse ühe või kahe kaaslasega, on võimalik igas kodus luua ka isiklikku ruumi. Toa saab osadeks jagada kasutades riiuleid, kardinaid või riidenagisid. Viimaseid on võimalik katta ka suurema tekiga, mis aitab magamisruumi muust eraldada ja vähendada müra.

Ruumisäästlik idee on kasutada kokkupandavat mööblit. Kui tead, et sa õppimiseks tihti lauda ei kasuta, siis eelista kokkupandavat lauda, mille saad lihtsalt ära panna. 

Asjade hoiustamine

Kui mitu inimest elab väikeses ruumis üheskoos, siis kerkib paratamatult küsimus, kus isiklikke asju hoida. Riiulite jaoks on soovitatav kasutada kogu seinte kõrgust, et ruumi oleks rohkem. Samas pole kõigis ajutistes kodudes lubatud puurida seintesse auke. Sellistel juhtudel on heaks lahenduseks ratastega kärusid toidunõude jaoks, sahtlibokse isiklike asjade hoiustamiseks, suuremaid kaste riietele, rätikutele ja voodipesule. 

Mõnusat hubasust lisavad:

  • padjad ja pleedid,
  • toalilled,
  • pildid (seina auku tegemata kinnita need kahepoolse teibiga),
  • led-lambi ketid,