Äkki on rahulolematuse taga hoopis ümbritsev elukeskkond?Foto: Christopher Martyn / Unsplash
Nipid
22. märts 2021, 05:05

KEVAD KÄES! Häid soovitusi, kuidas anda oma elule värske hingamine

Vajadusest puhastada oma keha, sisemaailma või väliskeskkonda annavad märku rahutus, seisakutunne, kurnatus või ka sisemine koputus, et midagi on korrast ära ja peab muutuma. Anname nõu, kuidas luua endas taas harmooniat ja tasakaalu.

Esimesed sammud

  • Esiteks küsi endalt, mida oled teinud või tegemata jätnud, et oled sellisesse punkti jõudnud – kas oled end koormanud liiga palju või midagi hoopis tähelepanuta jätnud.
  • Vaata endasse ja proovi mõista, mis valdkond sinus rahulolematust põhjustab. Kaardista, kas restarti vajab keha, inimsuhted, su emotsioonid elu suhtes või aegunud mõtted ja tõekspidamised, mis piiravad.
  • Äkki on rahulolematuse taga hoopis ümbritsev elukeskkond? Hea tunde taastamiseks võib piisata, kui puhastad oma kodu põhjalikult vanast ja üleliigsest.
Muuda midagi oma senises rutiinis, tule välja mugavustsoonist ja vaata, mida avastad ning koged! Foto: Brooke Cagle/Unsplash

Lahendusi otsides

Kui sisemine inventuur on tehtud, leiad ilmselt vihjeid, mida tuleks teisiti teha, et leida lahendusi. Kõik lahendused on tegevused, mis hakkavad looma uut reaalsust.

  • Kui oled liiga paju söönud töödeldud toitu, too tasakaalu värskega.
  • Kui oled liiga palju teistega kurjustanud, loo tasakaalu headusega.
  • Kui oled olnud arg, siis vaata, kuidas saad edaspidi olla julgem.
  • Kui sa ei tea, mida teha, ja oled seisakus, tee esimesed sammud.
  • Kui oled haige, kanna oma tervise eest ekstra hoolt.
  • Kui oled väsinud, paku endale puhkust, et koguda energiat.
  • Kui sa ei tea, mida üleüldse oma eluga teha, hakka lahendust otsima katsetades.

Inimeseks olemine on pidev areng ja muutumine, liikumine ja kasvamine selleks, kes me olla tahame, loobudes harjumustest, mis praegust eesmärki enam ei teeni. Muutuses on ka meie füüsilise keha ja hinge vajadused – on loomulik, et ihkame uusi väljakutseid, keskkonda, inimesi, et areneda ning täita oma ülesannet siin maailmas.

Midagi peab muutuma, kui tunned, et oled liimist lahti ja elu ei paku nii palju rahuldust, kui varem. Foto: Ben White/Unsplash

Avasta oma sisemaailma

Muutustega tasub algust teha seal, kus on tekkinud takistused – sisemaailmast. Elu kvaliteeti kujundavad meie alateadvusesse kogunenud arusaamad, mõtted, väärtushinnangud ja emotsioonid. Peame neid tõeks ja järgneme automaatselt nende taktikepile.

Tegelikult peaksime püüdma neist üleliigsetest tõketest vabaks saada. Kuni meie elu juhivad mõtted ja emotsioonid, ei saa me täit selgust ega püsivat rahu selles, kes oleme, mida vajame ning milleks oleme siia maailma tulnud. Tõelise minani ja oma vajadusteni jõudmist õpetab teadliku muutuse kunst, aidates vabaneda sellest, kes sa ei ole või olla ei taha. Sind aitab mõtteharjutus allpool!

Muutused nõuavad tööd

Selleks, et saada lahti vanadest harjumustest, on vaja pingutada. Iga muutuse nimel tuleb vaeva näha ja endale kindlaks jääda. Kordaminekute puhul tähista oma väikeseid edusamme, saavutusi ja muutusi. Mõtiskle, kas saaksid veel paremini hakkama.

Kui sa ei tea veel, mida täpselt muuta soovid, alusta väikestest asjadest: korista kodu, söö tervislikumalt, viibi rohkem looduses. Hoolitse enda eest, naerata rohkem, küsi inimestelt, kuidas neil läheb, mis neile rahulolu ja õndsust toob – ka nii käivitad endas uued mustrid ja rajad. Julge tulla oma kastist välja, sest siis su maailm avardub ja pakub sulle rohkemat.

Otsusta mõneks ajaks hoiduda toksilistest mõtetest, tegudest, inimestest, tagarääkimisest ja niisama lobisemisest. Hoia kokku oma pereliikmete ja lähedaste sõpradega. Kui tunned, et sellest kõigest ei piisa, otsi professionaali abi.

Koduses keskkonnas vaheta keemilised puhastusvahendid naturaalsete vastu, võta kasutusele looduslikud nahahooldustooted. Füüsilise keha puhastumiseks alusta järkjärgulist liikumist teadliku toitumise suunas. Harjuta end ära saiast ja suhkrust. Parim puhastaja on vesi ja kergesti seeditavad, värsked, mahedad toidud.

Püsiva tasakaalu ja sisemise rahu saavutamiseks on mitu teed. Muuda midagi oma senises rutiinis ja kindlasti hakkad nägema nihkeid. Vahel polegi vaja teha palju, et midagi muutuks, vaid just neid õigeid asju. Tule välja oma mugavustsoonist ja proovi mänglevalt eksperimenteerida – võid üllatuda, mida kõike enda jaoks avastad!

Kui sa ei tea veel, mida täpselt muuta soovid, alusta väikestest asjadest: korista kodu, söö tervislikumalt, viibi looduses, hoolitse enda eest ja naerata rohkem! Foto: Yarden/Unsplah

Mõtteharjutus: kes ma olen ja mida tahan?

  • Tee meelte avamiseks jalutuskäik looduses, lõdvestav suplus või käi saunas ning joo üks taimetee. Seejärel sea end mugavalt istuma rahulikus kohas, kus oled segamatult iseenda päralt.
  • Hinga sügavalt sisse ja välja. Luba iga väljahingamisega päeva müral, argimõtetel, muredel ja eesootavatel tegevustel minna. Hinga välja kõik, mis praegu sinu vaikust ja sisemist rahu segab, ka füüsilised pinged.
  • Kui tunned lõdvestatust ja rahu, küsi endalt, mida sa sooviksid ja vajaksid, kui poleks piire ja kõik, millest unistad, oleks võimalik. Mida su hing tõeliselt vajab ja soovib? Mis võiks olla see, mis sulle praegu rõõmu valmistaks ja sisemise rahu tooks?
  • Keskendu tundele, mida soovid tunda. Mis tegevused seda tunnet tooks?
  • Võta kõik see info vastu hinnanguid andmata – nii lubad enda juurde tulla uudsetel taipamistel. Pane kõik see kirja ja mõtle, kuidas saaksid seda teostada. Uuri, mida on vaja juurde õppida, koguda või teha, et saaksid sammukese oma soovitud eesmärgile lähemale.