Värvipsühholoogiale toetudes tuleks oma garderoobi aga ka sügisel värvilisi rõivaid jätta - need mõjutavad meeleolu ja võivad sind ühes või teises olukorras isegi toetada.Foto: Tamara Bellis / Unsplash
Nipid
11. september 2019, 06:13

Vastulöök tumedatele rõivastele! 5 värvi, mis tasuks alles jätta ka sügisgarderoobi (1)

Sügise saabudes muutub kohe ka tänavapilt. Kaovad kaunid värvilised rõivad ning asenduvad enamasti ilmetute tumedate ja hallide toonidega. Värvipsühholoogiale toetudes tuleks oma garderoobi aga ka sügisel värvilisi rõivaid jätta - need mõjutavad meeleolu ja võivad sind ühes või teises olukorras isegi toetada.

Kas teadsid, et ligi 80% maailma kohta tajutavast informatsioonist tuleb nägemismeele kaudu? Või seda, et brändid kasutavad värvipsühholoogia põhitõdesid juba aastakümneid, et tarbijate käitumist mõjutada? Kuidas seda siis täpsemalt tehakse? Näiteks kasutab McDonalds punast ja kollast, sest need suurendavad näljatunnet; Victoria's Secret tahab panna naised end seksikalt tundma, seega vaatab nende pesukollektsioonidest vastu palju roosasid ja lillasid toone; ning ettekandjad, kes on riietunud punasesse, saavad rohkem jootraha. Kui värvid suudavad meid sedavõrd palju mõjutada, siis on ehk aeg ka oma meeleolule teadlikult läheneda ja saabuv sügis planeeritult rõõmsatujulisemana vastu võtta.

Värvid kannavad sõnumeid
Lisaks meeleolule omistatakse värvidele ka erinevaid sõnumeid, mida nad kandja kohta edastavad. Vaata üle, millised omadused erinevate värvidega kaasas käivad ja lülita enda sügisesse garderoobi lisaks turvalistele tumedatele toonidele ka särtsu mõne silmapaistvama värvilise eseme näol.

SININE
Sinine kannab endas enesekindluse ja usaldusväärsuse sõnumit, mistõttu soovitatakse seda kanda ärialastel kohtumistel või näiteks tööintervjuudel (kas oled märganud, et paljud ametivormid on just sinised?). Lisaks omistatakse tumedamale sinisele rahustavat efekti, samal ajal kui helesinine aitab kaasa loomingulisusele ja lõbusale meeleolule.

Sinine kannab endas enesekindluse ja usaldusväärsuse sõnumit, mistõttu soovitatakse seda kanda ärialastel kohtumistel või näiteks tööintervjuudel. Foto: yaga.ee

LILLA
Ajalooliselt on lillat seostatud kuninglikkuse ja kõrgklassiga, mis esindas haritust, jõukust ja luksust. Täna peetakse seda eelkõige loomingulisuse ja kunstipärasuse edasikandjaks ning inimesed, kes palju lillat kannavad, on tihtipeale emotsionaalsed, kirglikud ja salapära armastavad.

Inimesed, kes palju lillat kannavad, on tihtipeale emotsionaalsed, kirglikud ja salapära armastavad. Foto: yaga.ee

PUNANE
Punane, kui väga silmapaistev värv, on eestlase jaoks ehk isegi kõige hirmutavam, sest tõmbab oma erksusega palju tähelepanu. Seda seostatakse eelkõige kire, võimu ja autoriteetsusega, mõjudes samal ajal vastassoo esindajatele stimulandina. Kanna midagi punast, kui pead pidama läbirääkimisi või avalikult esinema, sest siis toimib värv sinu abistajana.

Kanna midagi punast, kui pead pidama läbirääkimisi või avalikult esinema, sest siis toimib värv sinu abistajana. Foto: yaga.ee

KOLLANE
Ei ole vist väga üllatav, et kollast peetakse õnnelikkuse ja rõõmsameelsuse värviks. Kollane tõstab seratoniini ehk õnnehormooni tootmist ajus, mõjudes meeleolu ergutavalt ning tähelepanu haaravalt, mistõttu kasutatakse seda tihtipeale ka suurtel reklaamplakatitel, liiklusmärkidel ja isegi teekattemärgistustel. Inimesed, kes kollast kanda julgevad, on sageli aktiivsed, loovad, seiklushimulised ja heas mõttes unistajad.

Kollane tõstab seratoniini ehk õnnehormooni tootmist ajus, mõjudes meeleolu ergutavalt ning tähelepanu haaravalt. Foto: yaga.ee

ROHELINE
Roheline sümboliseerib uuendusi ja uusi algusi, tervist ja harmooniat, mõjudes samal ajal tasakaalustavalt ja rahustavalt (pole siis ime, et me end looduses hästi tunneme). Tumeroheline on eelkõige jõukuse ja kasvu värv, samas kui heleroheline on värskendav ja loovust edendav. Rohelise kandjat iseloomustab tihtipeale enesega rahulolu, hoolivus ja lahkus.

Roheline sümboliseerib uuendusi ja uusi algusi, tervist ja harmooniat, mõjudes samal ajal tasakaalustavalt ja rahustavalt. Foto: yaga.ee

Värvidega tasub katsetada ja leida just see, mis sind ergutab ja enesekindlalt tundma paneb. Turvalises tumedate toonide maailmas on hea ja mugav olla, kuid enne, kui pole midagi uut proovinud, ei saa ka teada, kui imeliselt see meeleolule mõjuda võib. Päriselt ka!

Taskukohaselt saad oma sügisgarderoobi värve lisada yaga.ee ostu-müügikeskkonnas.