ElvaFoto: Hea avalik ruum
Uudised
11. september 2019, 17:03

Elva uus linnakeskus saab nurgakivi (17)

Täieliku uuenduskuuri läbivale Elva linnakeskusele asetatakse homme pidulikult nurgakivi, tähistamaks uue linnasüdame peatset valmimist arhitektuuriprogrammi „Hea avalik ruum“ raames. Elva uus linnakeskus saab lõpliku kuue oktoobri lõpuks. 

Linnasüdame rajamise projekt toob Elvasse ajakohase, jalakäijasõbraliku ja tegevusi täis avaliku ruumi. Projektiga korrastatakse kogu Kesk tänav ja ehitatakse linnaväljak. Tänaval uuendatakse pärnaallee ning juurde tuleb 49 tänavaäärset parkimiskohta. Eraldi on rajatud kergliiklustee ning jalgtee on palistatud mõnusate haljastatud istumispesadega. Keskväljakule paigaldatakse laste mänguala tasakaalupallide ja -rajaga, liumägi ja vedrukiiged. Sportimiseks paigaldatakse trenažöörid, lauatenniselaud, puhkamiseks võrkkiiged ja soojad kivid. Janu saab kustutada joogipunktis. Arbi järvele ulatuvale keskväljaku kiirele ehitatakse puidust rannaplatvorm koos vee kohal oleva lamamisvõrgu ja purskkaevuga. Rannas hakkab olema ka avalik tualettruum.

Elva vallaarhitekti Jaanika Saare kinnitusel lõppevad linnasüdame ehitustööd 28. oktoobril ja tegevustega ollakse graafikus. Praegu on käsil teekatendite rajamise lõpetamine ja on alustatud väikevormide paigaldamisega. „Uus linnakeskus annab Elvale südame. Elva linna keskväljakut on sisuliselt asendanud Kesk tänav, mis kulgeb ajaloolise raudteejaama ja Uderna kõrtsihoone vahel. Aktiivne keskus on aegade jooksul rännanud kord ühele, kord teisele poole tänava otsa. Ehitustööde lõppemisel on ka Elval keskväljak, kuhu tähtsateks sündmusteks koguneda. Loodetavasti jõuab uus linnaväljak elvalaste südamesse,“ ütles Jaanika Saar. 

Saare sõnul on kohalikud elanikud Kesk tänava muudatusi kaua oodanud. Uus linnasüdame lahendus arvestab väga hästi Elva väikelinna olemusega ja ei satu vastuollu siinse linnaruumi arhitektuurikeelega ning harjumuspäraste liikumistrajektooridega. Peale selle arvestab uus tänavalahendus rohkem jalgsi ja rattaga liiklejatega. Sõidutee on muudetud kitsamaks, mis reguleerib iseeneslikult autode kiirust. Eraldi kergliiklustee annab võimaluse turvalisemaks liikumiseks ka ratturitele. Lisandunud on palju väikevorme - istumispesad tänava ääres, tegevusatraktsioonid keskväljakul ja rannaplatvorm järvel. Kuigi tööd ei ole veel lõppenud, on muudatused juba toonud elanikelt positiivset tagasisidet. 

Elva linnaväljaku nurgakivi paneku tseremoonia algab 12. septembril kell 16.00. Nurgakivi asetab vallavanem Toomas Järveoja, üritusel osalevad lisaks projekti autorid, Eesti Arhitektide Liidu esindajad, ehitusfirma RTS Infra esindaja ning RTK esindajad. Kell 18.00 näidatakse uuel keskväljakul lühifilmi Kesk tänava ehitusest ning kell 20.00 linastub välikinos film „Johannes Pääsukese tõeline elu“.

Elva linnakeskuse arhitektuurivõistlus toimus 2016. aasta talvel ja selle võitis töö nimega „Sõstrapõõsaste vahel“, autorid on arhitektid Ülle Maiste, Diana Taalfeld, Anne Saarniit, Roomet Helbre ning Taavi Kuningas arhitektuuribüroodest AT HOME, NU, ubin pluss ja TEMPT. Väljakut ehitab RTS Infraehitus.

„Võidutöö autorid on lisanud Elva linna keskusele uue tänapäevase jalakäijasõbraliku kihistuse, muutes ajalooliste hoonetega ääristatud Kesk tänava atraktiivseks linna peatänavaks. Ümberehitusega saab Elva endale ka uue keskväljaku, mis pikeneb elegantselt Arbi järve äärde. Uued puidust väikevormid ja põnev haljastus lisavad linnaruumile atraktiivsust,“ kommenteeris võiduprojekti žürii liige ja EV100 “Hea avalik ruum” programmijuht Kalle Vellevoog. 

Kogu projekti maksumus on umbes 3,2 miljonit eurot, millest ühe miljoniga toetas Elva linnakeskuse rajamist Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fond. Ülejäänud kulud katab Elva vald.