INDREK OJARIFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
12. september 2019, 11:44

Indrek Ojari: hea disaini tunnus on sobitumine keskkonda ja isikupära

Näitleja Indrek Ojari, kelle häält kuuleb peagi üle Eesti linastuvas filmis "Vanamehe film", räägib disainist ja sellest, mida Eesti disain tema jaoks tähendab.

Mida disain sinu jaoks tähendab?

Disain tähendab minu jaoks eristumist suuremal või vähemal määral laiatarbe- kaubast. Hea disaini tunnus on sobitumine keskkonda, väljendades omanäolisust, isikuipära, kvaliteeti.

Mida arvad kodumaisest disainist?

Leian, et Eesti disainil on oma koht nii kodumaal kui ka väljaspool Eestit. Silma on hakanud nii mööbel, aksessuaarid, ehted kui ka rõivatööstuse kaubamärgid. Märkimisväärseks võib pidada folkloori teemalisi või muidu eesti kultuurile omaseid tunnusjooni sisaldavaid disainitooteid. Usun, et Eesti disain on omnäoline ja meie kultuuri ka laiemalt tutvustav.

Millist kodumaist disaini ise kannad?

Minu enda kodus vist kahjuks eesti disain ei domineeri, aga paar lipsu ja ülikonda leiab kapist kindlasti. Ise olen uhke muhu kampsuni üle, mida kannan ka pidupäevadel sageli. 

Sinu viimane disainielamus. Mis on hea disain?

Raske on kohe midagi välja tuua viimati kogetust, aga näiteks süda läheb alati soojaks kui on põhjust lennujaama külastada. Disain on kindlasti loominguline valdkond. Looming on inimest tervendav ja õilistav tegevus, mille väljundist saab ideaalis kasu ka tarbija.