Tööriiete korrashoid.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Nipid
12. september 2019, 16:22

Väärt nipid! Tööriiete eluiga muutub õige hooldusega pikemaks

Komplekt korralikke tööriideid tähendab tavaliselt märkimisväärset väljaminekut ning pidev vale pesurežiimi või pesuvahendi kasutamine võib väärtuslikud rõivad oluliselt kiiremini prügimäele saata

Pesemise tihedus

Tööriiete pesemine ja hooldamine on oluline nii tööriiete eluea kui ka inimese tervise seisukohast.  

Igapäevaselt kasutuses olevaid töörõivaid tuleks pesta kord nädalas, vajadusel tihemini.

Kui ettevõttes tööd tehes kujundavad töörõivad ka firma mainet, siis kodus peaks lisaks puhtale välimusele mõtlema ka oma tervisele. Tehislikud õlid ja teised kahjulikkud ained on ohtlikud nahale ning hingamisteedele. Lisaks, kui näiteks kaitseriietus puutub regulaarselt kokku higi ja õlidega, siis võivad need tungida läbi kaitsekihi ja nõrgendada viimase toimet.

Õige hooldusvahend

Kui töörõivad puutuvad suure tõenäosusega kokku õli, masuudi või muu tugeva mustusega, siis tavalisest pesuvahendist siin abi ei ole. Koos töörõivastega tasub kohe soetada ka spetsiaalne tööriietele mõeldud pesuvahend. Need pesuvahendid on küll tugeva toimega, kuid sobivad tavaliselt nii puuvillasest, linasest kui ka sünteetilisest materjalist tööriiete leotamiseks ja pesemiseks.

Lukud, trukid eraldi

Töörõivastel kipub olema metallist lukkusid, trukke ja nööpe, mis kuuma veega pestes muutuvad eriti tuliseks ja võivad õrnemaid kangaid ka sulatada. Seepärast pese metallkomponentidega rõivad alati õrnematest kangastest ja kudumitest eraldi.

Tumedad rõivad pese tagurpidi

Kuigi töörõivaste puhul ei pruugi nende ideaalne välimus paljudele kodukasutajatele korda minna, oleks siiski tark kõik tumedast kangast püksid, pluusid ja jakid pöörata pesemise ajaks tagurpidi. Nimelt kipub tume rõivas pestes tuhmuma ja seda just masinas, kus ta teiste rõivaste vastu hõõrdub. Tagurpidi pöörates püsib kangas kauem kaunina ning nii võid kindel olla, et ajad isegi naabri oma säravate tööriietega kadedaks.

Kangatüübile vastav hooldus

Rõivaid valmistatakse erinevatest materjalidest, mis kõik vajavad pikemaks säilimiseks erinevat hooldust. Kanga koostise ja hoolduse osas tuleb täpsemateks hooldusjuhisteks vaadata silti rõivaeseme sees. Materjalide maailmas lihtsamaks orienteerumiseks toome välja need kangatüübid, mida töörõivaste valmistamisel kõige rohkem kasutatakse.

Kanga tüübid: 

Puuvill on suhteliselt vastupidav ning kergesti pestav ja selle kiud kannatavad kuni 150-kraadist triikimistemperatuuri. Pesemistemperatuur võiks olla kuni 60 kraadi ning trummelkuivatus toimuda madalal temperatuuril. Kuna tihti segatakse puuvilla teiste, vähem vastupidavate kiududega, tuleb seda ka pesemisel ja kuivatamisel arvesse võtta.

Ainult villast tööriideid ei valmistata, kuid teatud kangad võivad siiski villakiudusid sisaldada, samuti valmistatakse soe aluspesu tihti villast. Siinjuures tuleb jälgida toote etiketti, kuid üldiselt sobib villaste asjade pesemiseks vaid vastav pesuprogramm või käsipesu koos õrnatoimelise pesuvahendiga. Meeles tuleb pidada, et hõõrumist ja nühkimist sellised rõivad ei talu, sest villane kangas kipub kiiresti vildistuma. Tavaliselt kehtib kahe kiu segamisel reegel, mille kohaselt toimub hooldamine alati õrnema kiu järgi. 

Polüester on suhteliselt vastupidav kiud, mida tuleb pesta käsitsi või masinaga temperatuuril 40 kraadi. Tugevat tsentrifuugimist tuleks vältida ning loputades kasutada võimalusel loputusvahendit. Kuna polüester ei talu kuumust, tuleb ka triikimiseks kasutada madalat temperatuuri.

Välitingimustes vajalike töörõivaste valmistamisel kasutatakse ka helkurkangast, mis pärast paari pesukorda võib tuhmiks muutuda. Muretsemiseks pole aga põhjust, sest üldiselt ei vähenda tuhmumine helkimist. Seda, kas kangas pakub endiselt turvatunnet ja teeb kandja nähtavaks, saab kontrollida välguga eset pildistades. Rikutud on helkurkangas, mis välgule mitte kuidagi ei reageeri.