Foto: STINA KASE PHOTOGRAPHY
Inimesed
18. september 2019, 14:21

Merle Liivak: hea disain liidab esteetika ja praktilisuse

Saate „Magus molekul“ juht Merle Liivak ütleb, et disain tähendab tema jaoks rõõmu mingist inimese loodud objektist. „See on ühtlasi objekt, mis on isikupärane, omamoodi ilus ja samavõrd funktsionaalne ka.“ „Magusa molekuli“ köögilaboris kohtuvad toit ja teadus.

Kui palju kannad ja tarbid Eesti disaini?

Võimalusel eelistan Eesti disaini, uhkusega. Aga samas ei tahaks, et kodu muutuks showroom’iks või ma ise reklaamtulbaks, nii et mulle meeldib miksida omavahel erinevaid lugusid, mis mind ennast toetavad. On see siis taaskasutuspoest leitud Prantsuse mantel, Mondost soetatud Aafrika naiste punutud kott või Kelpmani sall.

5 ägedamat disainieset, mis sul kodus on?

*Vanaemalt päranduseks saadud tigudiivan.

*Kaasa poolt disainitud ja ehitatud narilahendus tütrele.

*Väike, aga tubli Jotuli malmahi.

*Angelika Schneideri poolt loodud EMA-logoga pusa.

*Liisi Eesmaa disainitud pidulik idamaisete mustritega punane kleit.

Sinu viimane disaini või kunstielamus.

Viimane elamus oli jälgida, kuidas kaasa Hannes ehitas peresõber Daneli abiga tütrele nari- ja seinalahendust. Hannesel ei olnud aega konstruktsiooni detailideni projekteerida, niisiis kasutas ta oma arhitektuursete workshop’ide signatuurmeetodit – disainimine protsessi käigus. Idee muutus protsessi jooksul ja tulemuseks on lausa ootamatult võluv ja funktsionaalne tuba poolitav sein koos raamaturiiulitega – oma pesa tütrekesele – õppimisnurk – laste riiete riiulisüsteem.

Mis on hea disain?

Hea disain liidab esteetika ja praktilisuse.

Millise probleemi võiks disaini abil maailmas lahendada?

Kodu kööki planeerides oli mulle oluline, et sööginõude koht olek laste tasandil. Tekkis avatud ja piisavalt madal taldrikute ja pottide riiul, kruusid leidsid koha ligipääsetavas sahtlis. Sellega sai lastele loodud võimalus juba pisikesena aidata nõusid kätte saada ja kohale panna. Selline disain aitaks ka paljudel teistel emadel olla pisut laisem ning lastel kasvatada osavust ja enesekindlust. Tuleviku põlvkondadele mõeldes võiks sellist laste iseseisvust toetavat disaini rohkem olla.