Võimalusi ahjukivide ehk pottide puhastamiseks on mitu. Eelkõige sõltub võimalik puhastusviis sellest, kas tegemist on värvitud või värvimata pottkividega.Foto: Dmitry Zvolskiy / Pexels
Kodu ja Aed
18. september 2019, 06:40

4 tõhusat võimalust, kuidas puhastada pliidi ja soemüüri kive

Nipiraamatule saatis lugejakirja Illa Kohilast: Nipiraamatust leiab igasuguseid mõtteid ja tarkusi. Mul on aga küsimus, millele pole kuskilt vastust leidnud. Millega peaksin puhastama pliidi ja soemüüri kive? Ehk oskate nõu anda?

Kuidas saan oma soemüüri puhtaks?
Vastab Henri Huberg, Robert UÜ pottseppmeister-restauraator

Võimalusi ahjukivide ehk pottide puhastamiseks on mitu. Eelkõige sõltub võimalik puhastusviis sellest, kas tegemist on värvitud või värvimata pottkividega.

Glasuurimata pottkivid
Kui pottkive pole millegagi viimistletud ja need on aja jooksul vaid määrdunud, on kõige tõhusam need liivapaberiga üle lihvida. Kuna potid on poorsed, on mustus sisse imbunud ja pestes neid puhtaks ei saa.

Värvitud potid
Värvitud lihtpotte on võimalik värskendada neid üle värvides. Vana värvi eemaldamiseks pottidelt on mitu võimalust. Kuna värvid on erinevad ja vanade värvidega pole kunagi päris selge, millega võib olla tegu, tuleb katsetada erinevaid vahendeid.

  • Kuumapuhuriga. Esmalt võiks proovida kuumapuhurit, seda sama, mida kasutatakse ka akendelt ja ustelt vana värvi eemaldamiseks.
  • Värvieemaldiga. Kui töö kuumapuhuriga kulgeb vaevaliselt ja värv ei eemaldu, proovi järgmisena värvieemaldit. Värvieemaldeid müüakse ehituspoodide värviosakondades.
    Kasuta eemaldit nii: Kanna pottidele värvieemaldi, kata need toidukilega ja lase üle öö mõjuda. Kile takistab värvieemaldi kuivamist ja protsess toimib tõhusamalt. Üldjuhul tuleb värv maha kihiti. Kui kihte on palju, peab tegevust kordama.
  • Seebikiviga. Kui ka värvieemaldi ei mõju piisavalt, on tugevam vahend seebikivi. Seebikivilahus mõjub alati, aga kuna tegu on tugeva alusega (NaOH), peab sellega ümber käima väga ettevaatlikult. Igal juhul tuleb kasutada kummikindaid ja kaitseprille. Seebikivigraanuleid müüakse näiteks Majatohtri kaupluses.
    Kasuta seebikivi nii: Valmista seebikivist ja veest lahus. Kuna soemüüri puhul on vajalik, et lahus ka peal püsiks, valmista lisaks sama suur kogus tapeediliimi. Sega lahused kokku ja kanna pintsliga pottidele. Kata segu taas toidukilega ja lase üle öö mõjuda. Kraabi sulanud värv maha ja vajadusel korda tegevust.