Lehtpeet ehk mangold on söögipeedi sugulane, mida tihti võrreldakse spinatiga. Foto: Stux / Pixabay
Kodu ja Aed
3. veebruar 2021, 08:30

Dekoratiivne ja ühtaegu tervislik: vitamiinidest tulvil lehtpeet ehk mangold

Paljudes aedades või terrassikastides kasvab vägevate lehtede ja dekoratiivsete vartega mangold. Kindlasti ei tasu seda lihtsalt kasvama jätta, vaid tuleks ka toidule lisada. Tegemist on tõeliselt kasuliku taimega, mis võib aidata vältida depressiooni.

Lehtpeet ehk mangold on söögipeedi sugulane, mida tihti võrreldakse spinatiga. Toitudes kasutataksegi teda tihti spinati asemel, kuigi sel on tugev peedi maitse. Lehtpeeti leidub nii kollaste, punaste kui valgete vartega sorte. Mõned on suurte vohavate lehtedega ja teised väiksemad. Lehtpeet pole mulla suhtes valiv ning sobib kasvatamiseks avamaal ja ka kasvupottides. Taim kasvab hästi poolvarjulises kohas.

Tõeline vitamiinipomm
Tihti kasvatatakse lehtpeeti tema dekoratiivse välimuse pärast. Tegelikult on taim väga tervislik, sisaldades toorelt rohkesti C-vitamiini, kuumtöödelduna säilivad ka A-vitamiin, magneesium ja kaalium. Just magneesiumisisalduse tõttu peetakse lehtpeeti depressiooni vältimisel oluliseks toiduaineks.

Erinevad valmistamisvõimalused:

  • Aasiapäraselt vokituna võib kasutada nii lehtpeedi varsi kui lehti. Rooga võib maitsestada näiteks sojakastmega.
  • Pirukas kasutamiseks võib hakitud vilja hautada või ja sibulaga ning segada ricotta või muu täidisega.
  • Kapsa asemel sobivad lehed kasutamiseks kapsarullides, kus need võiks enne täidise panekut soolvees blanšeerida.
  • Kergelt pannil hautatuna küüslaugu, sidrunimahla, soola-pipraga sobib see serveerimiseks põhiroa kõrvale.
  • Külmutamiseks sobivad kergelt blanšeeritud lehed, kuid varred külmutamist ei kannata.

Hea teada!
Lehtpeedi valmistamiseks ei tohiks kasutada alumiinium- ega malmpotti, sest taimes leiduvad oksalaadid reageerivad metalliga ning muudavad roa inetult mustaks.