Tuba kujundades tasub kõigepealt mõelda läbi, milleks tuba kasutama hakatakse: magamiseks, töötamiseks, söömiseks või lõõgastumiseks.Foto: Ruslan Gilmanshin / Pixabay
Kodu ja Aed
20. september 2019, 15:46

Sisustusväljakutse – koolilapse tuba vajab uuendust! Millest alustada?

Lapse kasvades ja kooli minnes tuleks üle vaadata ka tema tuba. Seal võiks olla ruumi nii õppimiseks kui omaette olemiseks. Samas võib sellise ruumi tekitamine olla keeruline, kui seal elab ka väiksem õde või vend.

Just sellise väljakutse sai IKEA sisekujundaja Ieva Buka, kui pidi kujundama lastetoa, kus elavad kaks väga erinevas vanuses õde. Riias elavas perekonnas kasvavad kooliteed alustanud 6-aastane Emily ning 9-kuune Rebeka. „Tuba kujundades tasub kõigepealt mõelda läbi, milleks tuba kasutama hakatakse: magamiseks, töötamiseks, söömiseks või lõõgastumiseks. Seejärel saab valida peamise mööblieseme, näiteks voodi, garderoobi, diivani või töölaua ning kujundada kogu ülejäänud tuba selle ümber,“ jagab sisekujundaja põhilist nippi.

Muudetava suurusega mööbel
Lastetuppa mööblit valides tasuks osta muudetava suurusega mööbliesemeid nagu voodi, laud, tool, riiulid, mille kõrgust või pikkust saab muuta vastavalt lapse kasvule. 

Piisavalt valgust
Lastetuba ja eriti õppimiskoht peaksid olema hästi valgustatud. Enamasti ainult laevalgustist selleks ei piisa. Seega võib julgelt katsetada erinevate seina- ja põrandavalgustitega, millega saab luua õdusa õhkkonna.
Lastetoas on parem kasutada LED-lampe, kuna need säästavad energiat ning on turvalisemad, sest ei kuumene. Lisaks on soovitatav kasutada spetsiaalselt lastele disainitud lampe, kus on erilist tähelepanu pööratud just turvalisusele, näiteks need ei kuumene ega sisalda kergesti katkiminevaid osi.

Eelista heledaid seinatoone
Üks suurimaid vigu, mida lastetoa kujundamisel tehakse, on see, et kasutatakse liiga erksaid ning intensiivseid värvitoone. Tavaliselt valitakse värvitoon väikeste värvinäidiste järgi ning unustatakse ära, et suurel seinal mõjub värv palju intensiivsemalt kui näidisel. Just seetõttu on hea valida suurtele pindadele heledamaid värvitoone.

Turvalisus eelkõige
Kui toas elab väikelaps, siis tuleks ohutuse mõttes ka kõik tema seisukohast üle vaadata. Isegi kui tuba on väike, peaks nari asemel eelistama üksikuid voodeid, aknalaudadel ei tohiks olla tähelepanu tõmbavaid esemeid ning madalamatel sahtlitel ja kapiustel võiksid olla spetsiaalsed sulgurid. Pane tähele ka teravaid nurki, mille otsa laps võib end ära lüüa.