TAB 2019Foto: Tõnu Tunnel
Uudised
18. september 2019, 14:23

TAB 2019 avanädalat külastas rekordarv inimesi

V Tallinna arhitektuuribiennaal, mida korraldas Eesti Arhitektuurikeskus ning kureeris arhitekt Dr. Yael Reisner (London), nägi oma 11.-15. septembrini toimunud avanädalal rekordiliselt palju külastajaid - kolmepäevast konverentsiprogrammi, erinevaid näituseid ja üritusi külastas ligi 2000 inimest enam kui 25 riigist, sealhulgas lisaks Euroopa riikidele ka Austraaliast, USAst, Jaapanist, Kanadast, Mehhikost. Provokatiivsele teemale “Ilu loeb” pühendatud biennaali näitused jäävad avatuks ka pärast avanädalat. 

TABi põhiprogramm koosneb viiest peasündmusest, milleks on kuraatorinäitus Eesti Arhitektuurimuuseumis, installatsiooniprogramm, visioonivõistlus, rahvusvaheline arhitektuurikoolide näitus ja kolmepäevane konverentsiprogramm. Lisaks kuulus TAB 2019 ametlikku programmi ka mitmekesine satelliitprogramm, mis hõlmas endas näituseid, loenguid, installatsioone, ja teisi erinevaid sündmuseid, mis toimusid erinevates paikades Tallinnas. Arhitektuurikatlas olid avanädalal avatud TABi klubi ning ABB lounge, mis olid paigad kohtumiseks ja vabas vormis mõttevahetuseks.

Eesti Arhitektuurimuuseumi ees avati 11. septembril installatsioonikonkursi võidutöö “Steampunk”, mis jääb sinna kuni järgmise biennaalini 2021. aastal ning muuseumis on kuni 17. novembrini avatud kuraatorinäitus “Ilu loeb”,  mis tõstab üle 80 aasta taas päevakorrale ilupüüdluse kui arhitektuuri käivitaja teema.

“Ilu poole püüdlemine on püüdlemine tähenduslikkuse poole. See on arhitektuuris tõeline väljakutse - nagu ka luules, matemaatikas või poliitikas. Kutsusin näitusel osalema kaheksa arhitekti - mõned rohkem, teised vähem tuntud - kellel palusin esitada projekti, mis võtaks fookusesse ilu lähtuvalt elukeskkonnast. Nad pidid looma projekti, mis peaks silmas Tallinna, ent oleks samas globaalse tähendusega; mis annaks edasi linnaruumist saadud emotsionaalseid ilukogemusi. Seega, kuraatorinäitus võtab kokku need kaks põletavat teemat ja laseb neid uurida erineva käekirjaga ja erinevates valkondades töötavatel arhitektidel,” ütles peakuraator Yael Reisner.

Kaheksa arhitektide meeskonda lõid spetsiaalselt selle näituse jaoks uued tööd, mille fookus on elukeskkonnal. Arhitektuurimuuseumi näitusel saab näha tuleviku elukeskkondade visioone: Kadri Kerge “Eluilu” (USA/Eesti),  Arhitektuuribüroo KTA (Ott Kadarik ja Mihkel Tüür) “Utoopiline puuk” (Eesti), Sou Fujimoto Arhitektid “Avatud koobas” (Jaapan); soma architecture  “Ajalik keskkond” (Austria), March Studio “Transoccupation” (Austraalia), Space Popular “Venni ruum”(Suurbritannia), Elena Manferdini “Seinalill” (USA) ja Barnaby Gunning & Yael Reisner Studio “Elavad asumid” (Suurbritannia).

Kaheksa suuremõõtmelist installatsiooni moodustavad Arhitektuurimuuseumi näitusesaalis tänava, kus igaüks neist tähistab ühte võimalikku elukeskkonda. Sellele tänavale pääseb läbi kasesalu jalutades - loodus on elutähtis osa igast elukeskkonnast. Tingliku tänava äärest leiab virtuaalreaalsuskogemust pakkuva töö “Tallinna rääkivad puud” ja tänava lõpust Arne Maasiku tervet seina täitva foto kasemetsast. Kõiki installatsioone saadab video, mida näeb suurtel ekraanidel muuseumi kolmandal korrusel. 

Arhitektuurimuuseumis on ka väljas kõigi 12 installatsioonikonkursi “Kodud ja kojad” finaali jõudnud töö maketid - võidutöö “Steampunk”, mille autorid on Gwyllim Jahn, Cameron Newnham (Fologram, Austraalia), Soomeen Hahm Design (Suurbritannia), Igor Pantic (Suurbritannia), Format Engineers (Suurbritannia) tervitab kõiki muuseumisse sisenejaid maja ees rohealal. Tallinna linnapildis väga silmapaistev puidust installatsioon võtab sümboolselt kokku TABi raames tõstatatud teemad. 

Mõeldes sellele, et ilu pole üks ja ainus, seda ei saa taandada lihtsatele kontseptsioonidele, käsitles peakuraator Yael Reisner ilu erinevaid palgeid kahepäevasel sümpoosionil “Ilu loeb. Nagu tõeline armastus”, mis toimus Kultuurikatlas. Sümpoosioni 17 esinejat moodustasid valdkondade üleseid arutelusid ilu teemal. Lisaks näitusel osalenud arhitektidele jagasid oma mõtteid filosoof  Graham Harman (USA), poeet Maria Lee (Eesti), the matemaatik Ron Aharoni (Iisrael), Taylor Enoch (Suurbritannia) ning DJd ja audiovisuaalkunstnikud Jakob ja Nathan Tulve (Eesti), arhitektist disainer Paula Strunden (Holland) ja ABB korporatiivse teaduskeskuse automaatika ja võrgutehnoloogiate osakonna juht Kim Listmann (Saksamaa).

Bienaal pakub platvormi aruteludeks väga erinevatel tasanditel. Kui sümpoosionil kõlas rohkem erialane keel, siis visioonivõistluse näitus "Uued elukeskkonnad, uued iluvormid" räägib kohalikule tavainimesele palju arusaadavamat keelt, visandades Põhja-Tallinna tulevikku. Arhitektidel üle maailma paluti luua visioon Kopli tulevikust, mis on kõige kiiremini muutuv Tallinna linnaosa.

Rahvusvahelisele arhitektuurikoolide näituse teemaks valiti “Kohutavalt ilus!” ning selle parimaid töid näeb septembris Eesti Kunstiakadeemia galeriis.

TAB 2019 avanädal oli päästikuks, mis pani rahvusvaheliselt tunnustatud arhitektid eksperimenteerima ainulaadses keskkonnas, mida Eestil on pakkuda, ning mõjus ka väga värskendavalt kohalikule arhitektuurimaastikule, tuues Tallinna põnevaid debatte ja külalisi.