Ekraanivaba päev
Uudised
19. september 2019, 12:19

Vii lapsed ekraanivabal päeval hoopis näitusele või sisusta nendega koos kodu!

Ekraanivaba päeva sisustamiseks on lõputult erinevaid viise, see on üleskutse olla loov ja vaba. Samas võib miks mitte ekraani taga olemise asmel võtta ette koos lapsega midagi toredat, minna vaatama Arhitektuurimuuseumisse näitust, osaleda Disainiöö rames toimuvatel sündmustel või võtta koos lapsega ette mõnus kodusisustamise ja korrastamise hetk. Juba teist aastat kutsub Püha Johannese kool koos Tervikliku hariduse fondiga peresid 22. septembril liituma ekraanivaba päevaga.

100% ekraanivaba päev ei pruugigi enam tänapäeval, mil ekraanid vilguvad ka köögiseadmetel, autokabiinis ja tänavatel, võimalik ollagi. Kuid pere saab leppida omavahel kokku näiteks selles, et jätame telefonid koju ja läheme rappa. Või selles, et lülitame nutitelefonis teavitused välja ja kasutame telefoni vaid helistamiseks. “Eesmärk on see, et kogu pere õpib teadlikult juhtima ekraanide kasutust, selleks, et puhastada meelt ja panustada omavahelistesse suhetesse,” ütleb Liivika Simmul.

Ekraanivaba päeva kampaania leidis esimest korda aset aasta tagasi, sellest võttis osa üle tuhande inimese. Algatajad usuvad, et ekraanivaba päeva kogemus kutsub end kordama muutes meie lapsed tugevamaks, targemaks, tervemaks ja paremateks keskendujateks.

Ekraanivaba päev on kogukondlik algatus, mis innustab peresid üheks päevaks loobuma ekraanide kasutamisest, selleks, et lubada endale kogemus häirimatusest, mis kutsuks end kordama igal nädalal. Ekraanivaba päev lähtub inimese vajadusest olla nutiseadmetega vabas, mitte sõltuvussuhtes, nagu ka suutlikkusest reguleerida infomüra.