KassFoto: Tiina Kõrtsini
Kodu ja Aed
20. september 2019, 15:54

Eestlaste biolagunevad lemmikloomatooted vallutavad maailma (4)

Kas teadsid, et maailmas on lemmikloomade pidamine kasvutrendis. USAs ulatub koerte arvukus 70 miljonini ning kasse on Hiinas ligi 53 miljonit. Kõige enim kasse 1000 elaniku kohta on Rumeenias. Suur hulk nendest lemmikloomadest elavad siseruumides vajades sööginõusid ning liivakasti. Eestis vanapaberist ja papist toodetud liivakastid ja toidunõud on saanud sedavõrd populaarseteks, et toodete edasimüüjaid on juba 12 riigis ning huvi kasvab jõudsalt.

Lemmikloomapoes ringi kõndides võib märgata, et suur osa seal müügil oleval tooteid on valmistatud plastmassist. Loomaomanikud ei pruugi aga teada, et nende toodete eluiga on kolm kuud kuni aasta. Plastikute lagunemine looduses võtab aega ligi 1000 aastat. Lisaks peab plastist tooteid pidevalt pesema, et need halvasti lõhnama ei hakkaks. “Eestis vanapaberist ja papist toodetud liivakastid ja toidunõud kestavad kuni kolm kuud. Seejärel sobivad nad paberina ära viskamiseks, põletamiseks või isegi kompostimiseks,” räägib ettevõtte üks asutajatest Jörgen Sildvee.

“Esemed on valmistatud loodussõbralikest ja biolagunevatest materjalidest, mida on mugav kasutada. Seejuures on nad asendamatud loomakliinikutes, kus hügieeninõuded on ranged, loomade vahetuvus suur ning tooted lähevad vaid kord kasutusse,” selgitab  kaasasutaja Priit Saarniit.

Rahvusvahelise ettevõttena on kaubal edasimüüjad juba 12 Euroopa riigis ning peagi jõuavad tooted ka Aasiasse ja USAsse.