Valge värv teeb trepi „kergemaks“.Foto: Brando Cimarosti / Living4media
Remont ja Ehitus
25. september 2020, 10:00

Nii väldid suuremaid möödapanekuid: 5 tähtsat nõuannet, kuidas planeerida koju sobiv trepp

Ideaalne trepp on mugav ja turvaline, aga ka oluline sisekujunduselement. Seega tuleks põhjalikult kaaluda, milline trepp sinu koju võiks kõige paremini sobida. Nii väldid suuremaid prohmakaid!

Kui juhtub, et koju sai valitud vale seinavärv või sobimatu diivan, on asja üsna lihtne parandada, trepi ümberehitamine on aga suur ja kulukas töö. Seetõttu tasuks alati, kui asutakse kodu ehitama või renoveerima, trepitegija aegsasti välja valida, et temaga juba varakult plaanid paika sättida.
„Näiteks võib omapäi asju ajades juhtuda, et vahelakke jäetud trepiava on liiga väike,“ toob näite Aru Grupi müügijuht Marko Ivainen. „Trepi täpsed mõõdud saab küll võtta alles siis, kui mõlema korruse põrandad on valmis ja seinad viimistletud, aga kõik tulevast treppi puudutavad üksikasjad tasub trepitegijaga märksa varem läbi rääkida.“

Trepialune pind on põnevalt ära kasutatud. Foto: Studio Lumino / Living4media
Üles minnes saab lugemist kaasa haarata. Foto: Living4media


„Hea, kui on olemas ka pildivalik treppidest, mis koduomaniku arvates võiksid kõne alla tulla. Aga sellest üksi on vähe,“ tõdevad Reval Treppide asjatundjad, lisades, et vähemalt viiele küsimusele peaks veel vastus olemas olema.

1. Mis interjööri sobiks?
Läbi tuleb mõelda nii trepi kuju (L- või U-kujuline, sirge või keerd, vahemademega või ilma jne) kui ka see, mis rolli trepp ruumis veel täidab: kas see peaks mõjuma kui sisekujunduselement ja oluline pilgupüüdja või pigem sulanduma interjööri ja jääma võimalikult märkamatuks?

Interjööri üks pilgupüüdjaid, turvaline ka. Foto: Pier Maulini / Living4media

2.Trepipiirded ja käsipuud
Unustada ei saa ka trepipiirdeid-käsipuid. Need peavad olema koormusele piisavalt vastupidavad ja sobituma nii trepi kui ka muu sisekujundusega.

3. Kui palju ruumi?
Kui tundub, et sobiv kuju ja disain on valitud, ei maksa veel ülearu elevile minna: tarvis on täpsustada, kas sellisele trepile toas ikka ruumi jagub. Väiksemas elamises näiteks ei tohiks trepp võtta enda alla liiga suurt pinda. Kõige enam võtab üldjuhul ruumi sirge trepp, kõige vähem keerdtrepp.

Industriaalmeeleolu vanas majas. Foto: Pier Maulini / Living4media
Trepi alla mahub pikutamise pesa. Foto: Rebecca Martyn / Living4media

4. Kes hakkavad kasutama?
Oluline on, et trepp oleks igale astujale võimalikult mugav. Kui iga päev kasutavad seda ka väikelapsed või eakamad inimesed, tasub valida vaheplatvormi ja ­käsipuudega variant. Madalamate astmetega trepil on lihtne kõndida, efektse väljanägemisega ruumisäästlikul spiraal- või keerdtrepil on see keerulisem; laiad astmed on mõnusamad kui kitsad; vahemademega sirge trepp on mugav, aga võtab alati rohkem ruumi kui keerd­astmetega trepp.

Vähe ruumi võttev ja romantiline keerdtrepp. Foto: Vierucci / Eustachi / Living4media

5. Trepp kogu eluks?
Eramu ehitajal tasub kõiki oma valikuid eriti hoolikalt kaaluda – seda muidugi juhul, kui noor pere soetab maja kindla plaaniga elada seal kogu oma elu. Ainult ühest otsast seinale kinnituvate astmetega hõljuktrepp pole siis ehk kõige otstarbekam lahendus, sest trepp peab vastu küll aastakümneid, aga põlve- ja puusavalu ikka jõudnud inimesel ei ole seda mööda enam kuigi turvaline liikuda.

Valge värv teeb trepi „kergemaks“. Foto: Brando Cimarosti / Living4media

---

Kuidas mõõta?
• Ruumi kõrgus mõõdetakse esimese korruse põrandast kuni teise korruse põrandani (vahelae paksus peab olema teada).
• Trepi konstrueerimiseks on vaja teada nii ruumi kõrgust kui ka vahelae paksust.
• Trepi ava pikkuse ja ruumi kõrguse järgi arvutab konstruktor välja trepi pikkuse, nii et jääks ka piisavalt läbikäiguruumi (trepiastmeid ühendava mõttelise joone ja vahelae vaheline kõrgus).
• Ära unusta: trepp ei saa olla laiem kui trepiava!
Allikas: Aru Grupp