Ülevärvitud seina ehib romantiline pitsmuster. Foto: Great Stock! / Living4media
Remont ja Ehitus
30. detsember 2020, 08:11

Säästuremondiga saab vannitoale uue hingamise anda

Kui vannituba vajaks küll kapitaalset uuendamist, aga hetkel raha napib, saab ka mõõduka kulutusega sellel ruumile ajutiselt uue hingamise anda. Nõuandeid vannitoa säästuremondiks jagab K-rauta sisekujundaja Aleksandra Tšufarina.

Tee ise
Remondi tellimine on kallis, mistõttu neid töid, milleks oskusi ja kogemusi jagub, tasub ise teha. Kuna ettevõtmine nõuab ka spetsiifilisi remondiriistu, võiks alati eraldi kaaluda: kui seda tööriista läheb ka tulevikus tarvis, tasub see endale soetada, vastasel juhul pigem rentida.

Värvi keraamilised plaadid üle
Kümme või kakskümmend aastat seinas olnud keraamiline plaat on enamasti täiesti terve ja vajab väljavahetamist eelkõige seetõttu, et värv või stiil pole enam meelepärane. Plaadi ülevärvimisega saab anda vannitoale totaalselt uue välimuse, ent tasub arvestada, et tegu on pühendumist nõudva tööga.
Keraamilise plaadi värvimiseks tuleb see esmalt briljantselt puhtaks pesta – peale ei tohi jääda ei setteid ega rasva­plekke, muidu ei püsi uus värv peal. Hea on plaate enne värvimist pisut karestada ja seejärel kruntida. Värv peab olema spetsiaalselt plaatide jaoks mõeldud ja väga hea vastupidavusega, seda tuleb peale kanda vähemalt kaks kihti. Värvikihil peaks olema küllaldaselt aega kuivada ja soovi korral võib kõige lõpuks plaadi ka üle lakkida, seegi lisab vastupidavust.
Värvide ja šabloonide kombineerimise tulemusel omandab vannituba omanäolise ja kordumatu ilme. Mustrit võiks kasutada kas ühes seinas või põrandal, et väike ruum ei muutuks väsitavalt kirjuks. Väiksesse vannituppa võiks valida heleda kerge läikega värvi, nii paistab ruum optiliselt avaram. Vuugid võib värvida kas sama värviga või teist tooni, selleks müüakse eraldi vuugi­pliiatseid.

Kui seinapinnad on korras, võib kiire kate olla ka selline. Foto: Living4media

Kvaliteetsed plaadid soodsalt
Juhul kui seinaplaadid on pragunenud või pole enam muul põhjusel sobilikud, vajavad need vahetust. Keraamiliste plaatide hinnad on väga erinevad ning heal juhul leiab kvaliteetse plaadi ka mõistliku hinna eest. Näiteks sortimendi vahetumisel, kui soovitakse ladu tühjaks teha, müüakse laojääke väga soodsalt.
Kui tekib mõte senised plaadid vannitoas uutega asendada, aga selle tööga varasemat kokkupuudet pole, võiks küll eeltöö ise ära teha, aga jätta plaatide seinapanek professionaalile. Vanade plaatide väljalõhkumine ja äravedu, seinte sirgeksajamine ja hüdroisolatsiooni seinale kandmine on enamasti jõukohased tegevused, mille suudab ise teha ning tellitava töö maht jääb oluliselt väiksem.
Kui plaatimistöö osutub siiski liiga kalliks, võib kaaluda ka plaadiimitatsiooniga plastpaneele, mille paigaldamisega saab igaüks ise hakkama. Võimaluse korral tasuks eelistada siiski keraa­­milist plaati, mis on vastupidavam ja ilusam.

Värv või tapeet?
Kui vannitoa seinas pole plaate, vaid värv, on seinte uuendamine lihtne. Oluline on sein puhtaks küürida, ebatasasused pahteldada ja seejärel seinad niiskuskindla värviga katta. Värvi alla võib panna ka sileda klaaskiudkanga, mis hoiab ära pragude tekke ja takistab niiskusel sattumast seina aluspinnale. Värvida tasub siiski vaid sirgeid seinu, kõverad seinad torkavad kõige enam silma just värvkatte all. Alternatiiviks on ka pestav vinüültapeet, aga see sobib pesuruumis vaid sinna piirkonda, mis veega otseselt kokku ei puutu.

Ülevärvitud seina ehib romantiline pitsmuster. Foto: Great Stock! / Living4media

Ripplaest lahti
Vannitubades on sageli ripplagi, mis muudab niigi väikese ruumi veelgi ahtamaks. Mõnikord on ripplael praktiline põhjus, näiteks jooksevad selle kohal nii ventilatsioonitorud kui elektrijuhtmed, aga enamasti õnnestub ajast ja arust ripplaest kergesti loobuda ja ruumi avardada. Vannitoa lakke võib panna mõnusalt sooja miljöö loova laudise, mis tuleks aga eelnevalt kas õlivahaga toonida või lakkida, et niiskus seda kahjustama ei hakkaks. Laelauad võiksid olla avaruse huvides laiad, valged või heleda puidu tooni, aga suuremas heledas vannitoas võib lagi olla ka kontrastselt tume.

Põrandale uudne alternatiiv
Kõige mugavam lahendus vannitoas on põrandaplaat, aga sellele leidub ka alternatiive. Kui põrandaplaatidele on tekkinud praod või täkked või on plaat ise häirima hakanud, on populaarseks alternatiiviks veekindel mikrotsement, mida saab valada olemasoleva plaadi peale. See ei sunni lõhkuma isegi töökindlat põrandakütet. Mikrotsement tekitab vastupidava ja ühenduskohtadeta tervikpinna, mida on vuugitud põrandaga võrreldes lihtsam puhastada ja mis näeb vastavalt soovile välja kas põnevalt efektne või märkamatult tagasihoidlik.
Teine võimalus on katta põrand spetsiaalselt vannituppa mõeldud libisemiskindla PVC-rullmaterjaliga, mis on talla all soe ja mugav. PVC on üldjuhul soodne, aga selle puhul on tähtis pöörata tähelepanu paigaldusele, et tagada sajaprotsendiline veekindlus. Ka selle materjali võib panna soovi korral vanadele plaatidele peale.
Säästuremonti tehes vannitoa põrandale puitu pigem ei soovitaks, sest niiskust hästi taluvad termopuit ja tiikpuu maksavad palju ning teised puiduliigid ei pea vannitoa aeg-ajalt märguval põrandal vastu.

Kastriiulid taimedega – lihtne efekt. Foto: Great Stock! / Living4media

Vann ja dušinurk
Vann või dušinurk on maitse küsimus – osa inimesi naudib vannis lõõgastumist, teised eelistavad dušši.
Kui vanniskäimine meeldib, aga vann ise enam mitte, on soodsaimaks lahenduseks vana vanni restaureerimine ­vedelakrüüliga, mis peidab nii kriimustused kui ka muud vigastused ning uuendab vanni välimust. Vanni välja­vahetamine on küll kallim, aga ka siin on võimalik leida väiksemaid mudeleid ja soodsamaid kaubamärke.
Kui vanni kasutatakse vaid duši all käimiseks, võtab see ilmaasjata ruumi. Kui vannialune on juba plaaditud, on vannist lihtne loobuda. Selle asemele võib tekitada minimalistliku klaasitud dušinurga, mis võrreldes klassikalise dušikabiiniga võtab näiliselt vähem ruumi ja jätab õhulise mulje. Kui pereliikmeid on rohkem, võib valida dušinurgale läbipaistmatu klaasi, aga kergema meeleolu loovad läbipaistvad klaasseinad.

Pilkupüüdvad kraanikauss ja segisti
Mõnikord aitab väsinud vannituba ergastada vaid ühe või paari detaili väljavahetamine. Näiteks moekas ja kvaliteetne kandiline valamu koos kuldse või vasekarva segistiga püüavad pilku ja need saab alles jätta ka hilisema renoveerimise käigus.

Valgustus
Vannitoa hubasuses ja praktilisuses mängib olulist rolli valgustus. Ühest kohtvalgustist üldjuhul ei piisa, kasutada võiks erinevate valgustite kombinatsiooni. Vannituppa sobivad nii ­modernsed seinavalgustid, leedribad kui ka väikesed leedkohtvalgustid.

Hakkajatele ja julge värvimeelega tegijatele. Foto: Guy Obijn / Living4media

Taimede taha peitu
Kui vannitoa töötasapinnal, põrandal või seinal on mõni plekk või miskit muud varjamist vajavat, tulevad appi tehistaimed. Tänapäevased potikunstlilled on kaunilt pilkupüüdvad, aga lillepoti asemel võib soetada ka ainult ühe orhideevarre või kimbu kõrkjaid ning paigutada need efektsesse vaasi, mis tõmbab tähelepanu kolekohalt eemale.

Tähelepanu detailidele
Ka hästi sobituvad disainielemendid ja detailid tõmbavad tähelepanu endale. Värvilised rätikud, kvaliteetne vannikardin, pehme vaip ja efektsed seebialused teevad ruumi värskemaks.
Samas toimivad detailid vaid korras ja puhtas ruumis. Mida väiksem on ruum, seda enam võimendub segadus, seega tasub peita igapäevased tarbeesemed kappi ja hoida santehnika alati läikivalt puhas.

Säästmine olgu mõistlik
Vannitoas leidub kohti, mille pealt säästa ei tohiks. Näiteks hüdroisolatsioon peab olema märgtsoonis korralik ka siis, kui viimistlus on niiskuskindel. Hüdroisolatsioonita seinal ja põrandal hakkavad bakterid paljunema ja hallitus kasvama, mis on tervisele ohtlik. Seega kvaliteetsesse isolatsiooni panustamine tasub end igati ära.
Samuti pole mõistlik koonerdada sanitaartehnikaga, sest probleemse WC-poti või pragunenud kraanikausi väljavahetamine läheb üldjuhul kallimaks kui kohe esimesel korral kvaliteetse santehnika soetamine.