Selle köögi töötasapinnad on kaetud Entzo mustrilise Dektoniga - ainulaadse klaasi, portselani ja kvartsi segust materjaliga, mis talub hästi nii kriimustusi, määrdumist kui kuumust. Dekton on viis korda tugevam kui graniit, tänu millele on võimalik toota ka väga õhukest ja suurt töötasapinda.Foto: Priit Grepp
Sisustus
16. märts 2021, 12:20

Nii leiad kööki sobiva tööpinna, mis vastab just sinu vajadustele

Köögi tööpinnale mõeldes tuleks kõigepealt endale selgeks teha eri materjalide omadused ja siis otsustada, mis pere kokkamisharjumustega kõige paremini klapib. Sellisel juhul väldid hilisemat pettumust, mis vale valiku puhul võib tekkida.

„Kui pere on suur ja köögis askeldajaid palju, pole ehk mõtet valida suure hooldusvajadusega marmorit või täispuitu, kui samas on võtta ka sisuliselt hooldusvabu materjale,“ pakub Mööblimasina tegevjuht Ergo Laineem. Põhiliste töö­pinna­materjalide olulised erinevused ongi siia kirja saanud Mööblimasina ja Diapoli info põhjal.
Mõlema firma asjatundjad kinnitavad, et just materjali omadused määravad, kus on mida mõistlik kasutada – isegi siis, kui see tähendab järeleandmisi isiklikes maitseeelistustes. „Näiteks võib kõrgsurvelaminaatide hulgast leida nõudliku naturaalse materjali vägagi tõetruu imitatsiooni – ehk tasub kaaluda sellist lahendust?“ pakub Laineem.

Graniit
+ Dekoratiivne, kuuma- ja kriimukindel, õige hoolduse korral vastupidav, palju toone ja mustreid.
– Hele graniit määrdub kergemini (on tumedast mõnevõrra imavam).

Graniit on läbinisti looduslik, unikaalse värvi ja mustriga vulkaanilist päritolu materjal, mis sobib kööki suurepäraselt, sest talub hästi kuumust. Tooni- ja mustrivalik on tohutu, tänu sellele on graniitpindu lihtne interjööri sobitada. Ehkki graniit on kuuma- ja kriimukindel, annab lõikelaudade ja kuuma­aluste kasutamine selle laitmatule väljanägemisele kindlasti aastaid juurde.

HOOLDUS: Tavaliselt piisab niiske (mikrokiud)lapiga puhastamisest ja puhta kuiva köögirätikuga poleerimisest. Plekid eemalda võimalikult kohe köögipaberi või niiske lapiga. Pikaajalisuse tagamiseks töödeldakse graniitpinda looduslikule kivile mõeldud impregneervahendiga: heledat graniiti vähemalt kord aastas, tumedat aasta-kahe tagant.

Puidust tööpind mõjub hubaselt. Foto: Tomi Glad / Asuntomessut

Täispuit
+ 100% looduslik materjal, kriimustused-täkked saab maha lihvida ja tööpinna välimuse taastada.
– Vajab korrapärast hooldust, on niiskustundlik, ei talu suurt kuumust.

Täispuit loob sooja ja õdusa maakodu-tunde. Kõige sagedamini kasutatakse tööpinnaks tugevat tamme-, saare- või pähklipuitu, mis enamasti viimistletakse õlivahaga. Pinna võib ka lakkida, aga kui lakikihti tekivad kriimud, on neid keeruline parandada – õlitatud pinnal on üksikuid kohti kergem uuesti viimistleda. Kasuta tööpinnal kindlasti kuumaaluseid ja lõikelaudu.

HOOLDUS: Igapäevaseks puhastamiseks sobib mikrokiudlapp, osa õlitootjaid on müügile saatnud ka oma puhastusaine – see tuleb pinnale pihustada ja see pehme kuiva lapiga puhtaks pühkida. Vähemalt kord-kaks aastas tuleb õlitatud täispuitpinda uuesti õli või õlivahaga töödelda.

Kõrgsurvelaminaat
+ Vastupidav, hooldusvaba, rohke värvitoonide valik, palju naturaalmaterjalide (puit, kivi) tõetruid imitatsioone.
– Kui vesi peaks liitekohtadest-avaservadest sisse pääsema, rikub see tööpinda.

Kõrgsurvelaminaat on köögi tööpinnana üks vastupidavamaid materjale – on suure kulumiskindlusega, peab vastu kriimustustele, ka ei teki sellele naljalt plekke, millest hiljem on raske või võimatu lahti saada.

HOOLDUS: Igapäevane puhastamine ei nõua erilist vaeva, piisab kergelt niiskest lapist, vajaduse korral kasuta nõrgatoimelist puhastusvahendit. Pinna kuivatamiseks sobib nii köögipaber kui ka puhas rätik.

Selle köögi töötasapinnad on kaetud Entzo mustrilise Dektoniga - ainulaadse klaasi, portselani ja kvartsi segust materjaliga, mis talub hästi nii kriimustusi, määrdumist kui kuumust. Dekton on viis korda tugevam kui graniit, tänu millele on võimalik toota ka väga õhukest ja suurt töötasapinda. Foto: Priit Grepp

Kvarts
+ Lai värvivalik, dekoratiivne, võimalus tellida samast materjalist valamu.
– Ei talu suurt kuumust ega otsest UV-kiirgust.

Kvarts on tööstuslikult valmistatud vastupidav ja veekindel materjal – selle imamisvõime on viidud peaaegu miinimumini. Kuuma talub kvarts aga halvasti: kui asetada sellele näiteks äsja ahjust võetud malmpott, võib pind termošoki tõttu mõraneda või jääb sellele potipõhja jälg, sest kvartsmaterjali koostises olev vaik hakkab sulama. Õige hoolduse korral kestab kvartspind väga kaua.

HOOLDUS: Vältige kemikaalide ja söövitavate ainete sattumist tasapinnale. Kõik plekid tuleks puhastada kohe köögi­paberi või niiske lapiga, poleerimiseks on parim puhas kuiv köögirätik.

Keraamika
+ Dekoratiivne, talub kriimustusi, kuumakindel.
– Jäik, ei talu otsest lööki.

Keraamiline tööpind on looduslikest komponentidest koosnev väga vastupidav materjal, ei võta kergesti külge plekke ega kriime, kuumad nõud ei kahjusta pinda. Keraamiline tööpind ei sobi aga kööki, kus on sageli kasutuses väga rasked esemed, nt malmpotid, sest materjal on jäik ja võib tugeva otsese löögi korral mõraneda.

HOOLDUS: Lihtsalt puhastatav, erihooldust ei vaja, sobib hästi laste ja lemmikloomadega majapidamisse.

Marmor
+ Ülidekoratiivne, ainulaadse mustriga, palju toone.
– Imab kergesti vedelikku, kriimustub hõlpsalt, ohtras kasutuses olles tuhmub ruttu.

Marmor on graniidist pehmem ja poorsem, köögi töötasapinnana nõuab see äärmist ettevaatlikkust ja väga korralikku hooldamist, sest kriimustub ja määrdub kergesti. Eriti ettevaatlik tuleb olla punase veini, kohvi, tee, õli ja mahlaga, ka otsene kokku­puude happeliste puuviljadega võib marmori väljanägemist rikkuda. Hoolsa pererahva köögis võib marmor aastaid kena püsida, kui aga pere on suur, süüa tehakse sageli ja pole mõeldav, et iga plekk kohe puhastatud saab, tasub eelistada vastupidavamat materjali.

HOOLDUS: Pinna kaitseks kasuta kuumaaluseid ja lõikelaudu, plekid puhasta kohe. Väldi happelisi pesuvahendeid. Igapäevaseks puhastamiseks sobib niiske lapp ja soe vesi.

Säästa köögi tööpinda
Kui tahad, et köögi tööpind näeks ka aastate pärast välja nagu uhiuus, tasub:
• kõik plekid kohe eemaldada
• kasutada kuumaaluseid ja mitte tõsta tööpinnale tulikuumi nõusid
• võtta lõikamiseks ja hakkimiseks alati lõikelaud

Kivipindu puhastades
Tugevama pleki kõrvaldamiseks võib kasutada neutraalset (pH 7) või õrnalt leeliselist (pH 8–10) puhastusvahendit, mis on mõeldudki loodusliku kivi puhastamiseks. Kui pind on töödeldud impregneervahendiga, mis ei lase vedelikel kivisse imbuda, tuleks kordustöötlust teha vähemalt kord aastas.