Novy Panorama tippklassi õhupuhasti.Foto: Aunman
Sisustus
14. oktoober 2019, 10:17

6 küsimust köögi kohta

Sügisel on tore koguneda sõpradega koos süüa tegema. Mis siis ühise kokkamise koduköögis mugavaks ja trendikaks teevad? Vastab mööbliettevõtte Aunman juhataja Andreas Aun.

1|Millised on köökide sisustamise trendid sel hooajal?
Pilk pööratakse järjest põnevamate materjalide ja julgemate värvide poole. Hittmaterjalid on kindlasti tööstusliku välimusega betoon ja selle imitatsioon, jätkuvalt kvartskivi, marmor ning luksuslikud metall-lakiga uksed.
Üha enam pööratakse tähelepanu ka naturaalselt mõjuvale valgustusele ning köögis liikumise ökonoomsusele. Matid tumedad toonid on samuti aina populaarsemad, eriti suures köögis, sest seal ei muuda nad ruumi visuaalselt väiksemaks-pimedamaks: matt must, tumeroheline, -sinine, mida kombineeritakse tihti sooja puidu või metalse lakiga.

Novy Panorama tippklassi õhupuhasti. Foto: Aunman
Riiulit saab käepidemest allapoole tõmmata. Foto: sergeizjuganov.com

2|Milline uus tehnika võiks moodsas köögis olemas olla?
Tehnika osas ollakse samuti järjest teadlikumad ja otsitakse lahendusi, mis teevad kokkamise lihtsamaks ja professionaalsemaks. Auruahjud, mahukad külmikud, mitme sahtliga nõudepesumasinad jne.
Suuresti on muutunud ka õhupuhastite maailm. Inimesed soovivad võimsat, vaikset ja ilusa disainiga õhupuhastit. Neile nõuetele vastavad hästi Belgia ettevõtte Novy tippklassi kuuluvad õhupuhastid. Nende kuulsaim mudel Pano­rama on pliidiplaadiga ühendatud: kokkamise ajal tõuseb puhasti poti-panni kõrgusele, pärast sõidab pliidiplaadi sisse tagasi ja üldmulje jääb minimalistlikult stiilne.

3|Kui sageli peaks kööki värskendama?
Köögi värskendamise vajadus on väga individuaalne. On kliente, kes on 15–20 aastat köögis tegutsenud ilma midagi muutmata, ning on ka neid, kes värskendavad köögi ilmet iga kahe-kolme aasta tagant.
Kui soovitakse üldmuljet muuta, saab ära vahetada näiteks uksed. Vahel piisab aga ka väikesest värskendusest – uued toolid, söögilaud, detailid.

Uste taha peidetav köögitsoon. Foto: Aunman

4|Kuidas on avatud köökide trend kokkamisharjumusi muutnud ning kuidas panna elutuba ja köök omavahel harmoneeruma?
Sellist olukorda on järjest harvem, et külalised istuvad kurvalt diivanil ja töödega jännis perenaine kokkab närviliselt. Kui sinu pere või külalised saavad ­ettevalmistustes kaasa lüüa, on see sama tore kui ühine söömine.
Köök on põhjendatult kodu süda, sest ta tõepoolest toob seltskonna kokku. Kui köök on avatud, siis tulekski vaadelda seda koos elutoaga kui tervikut ning disainides tuua kööki elutoaga sarnaseid elemente. Samuti saab kööki voldik­uste taha peita ja kui seal ei toimetata, jääbki ta märkamatuks.

Köögisaart katab külgpaneeliga söögilaud. Foto: Aunman
Novy köögiventilaatorite eliitmudel Panorama. Foto: Aunman

5|Kõrgete suletud kappidega köökide aeg tundub olevat möödas? Üha enam näeb avariiuleid ja lihtsaid lahendusi.
Laeni ulatuvate kappide aeg ei ole kindlasti möödas. Väiksemas köögis ei ole avatud riiulid tihti praktilised ning sinna soovitakse just kappe, et asjad ära mahutada. Küll aga on avatud riiulid tõusev trend.
Tihti on suurtes köökides üks sein laeni ulatuvate kappidega ning teine avatud riiulitega. Avatud riiulid lasevad mängida põnevate taustalahendustega ja mõjuvad õhuliselt.

6|Kui toidukullerid linnas ringi sebivad ja inimesed aina valmistoitu tarbivad, kes siis veel kodus kööki sisustab ja süüa teeb?
Kiiretel päevadel muudavad toidukullerid meie elu kindlasti lihtsamaks, kuid oma köögis valmistatud maitsvat kodust toitu see ei asenda. Usun, et nii kokkamise kui ka valmistoitude trend jäävad käsikäes toimima ja üksteist täiendama.