Eestis on ebaküdoonia jäänud pigem koduaiakultuuriks, mille vilju korjatakse puult hiljemalt novembri alguses. Foto: Manfred Richter/Pixabay
Kodu ja Aed
3. oktoober 2019, 06:07

Põhjamaa sidrun ebaküdoonia – unustatud, kuid imeline aiakultuur

Oktoobris valmivad, kuid ka novembris korjatavaid ebaküdoonia vilju nimetatakse kõrge hapete sisalduse tõttu ka Põhjamaa sidruniteks. Õigusega! Ebaküdoonia ei jää sidrunile oma biokeemilise koostise poolest sugugi alla.

Oktoobris valmivad, kuid ka novembris korjatavaid ebaküdoonia vilju nimetatakse kõrge hapete sisalduse tõttu ka Põhjamaa sidruniteks. Õigusega! Ebaküdoonia ei jää sidrunile oma biokeemilise koostise poolest sugugi alla.

Ida-Aasiast pärit taimeperekonda kasvatati pikalt tema ilusa välimuse tõttu, enne kui avastati, et ka vilju võiks süüa. Kui selgus, et aromaatsed hapud viljad sisaldavad A- ja P-vitamiini ning C-vitamiini keskmiselt lausa 50–100 mg 100 g kohta, hakati vilju toorainena hindama eriti kõrgelt. Siis avastati ka ebaküdoonia tervistav toime haiguste ravimisel, näiteks leiti, et see leevendab kehvveresust, seedehäireid, jämesoole haavandeid, mao- ja soolelimaskesta põletikku.

Siiski koduaiakultuurSiinsele karmile kliimale pidas perekonna neljast liigist vastu vaid jaapani ebaküdoonia.

Edasi lugemiseks: