Foto: Robin Roots
Lemmikloom
27. september 2019, 10:17

INFO LOOMASÕPRADELE: annetajad viivad varjupaikadele pigem koeratoitu, kuigi omanikuta kasse on kümme korda rohkem (7)

Ligi pool aastat KIKA lemmikloomapoodides olnud kogumiskastid, kuhu inimesed saavad annetada erinevaid tooteid, on olnud väga suureks abiks varjupaikadele – näiteks annetatud toit moodustab kolmandiku kogu pakutavast söödast. Samas tasub loomasõpradel teada, et varjupaikades on kassitoit palju vajalikum kui koeratoit.

„Kõige rohkem annetatakse toitu, koeratoitu rohkem kui kassitoitu, kuigi vajadus on vastupidine. Nimelt elab hooajati varjupaikades kasse kuni 10 korda rohkem kui koeri, mistõttu ootame varjupaikadesse just kasside kuivtoitu, konserve ja kassiliiva. Aastas kulub meil 22 tonni kassitoitu, 21 tonni kassiliiva ja 18 tonni koeratoitu,“ selgitas Varjupaikade MTÜ projektijuht Anneli Matsi.

Alates 15ndast varjupaiga päevast sööb, joob, elab ja saab loom veterinaarset abi peamiselt tänu annetajatele.

Varjupaikade MTÜ haldab seitset loomade varjupaika üle Eesti: Läänemaal, Pärnus, Tallinnas, Valgas, Viljandis, Virumaal ja Võrus.

Ida-Virumaal asuva Päite loomapargi omanik Ksenia Klotškova tõi välja, et neile annetatakse kõige rohkem kuivtoitu. Samas annetatakse ka natuke erilisemaid ja teistsugusemaid asju. „Kogumiskastidest on meieni jõudnud ka pisike ja moodne kaelarihm. Kuna meil on palju väga suuri koeri, siis muigasime isekeskis, et see sobiks hästi koera käpa ümber,“ täiendas Ksenia Klotškova.

Loomulikult leiab aga iga annetus omale sihtotstarbelise väljundi. „Loomapargis elavad veel hobused, lehmad, lambad, kitsed, rebased, laamad. Annetatud kaup moodustab 30 protsenti loomadele pakutavatest asjadest ja toidust,“ kommenteeris Klotškova.

KIKA annetuskaste võib leida 13st lemmikloomapoest üle Eesti, lähiajal on plaanis seda arvu suurendada. Kogumiskaste leiab nii Tallinnas, Tartus kui ka Narvas ning igal nädalal annetatakse sinna kogutud kaup varjupaikadele üle Eesti. Sel kevadel poodidesse jõudnud kastidesse võib panna igasuguseid tooteid – need ei pea olema KIKA poodidest ostetud. Kogumiskastid on väga populaarsed: kaupluste töötajad on öelnud, et sageli täituvad need juba paari päevaga.