Fotol olev Tallinna kesklinnas paiknev korter on pakkumises kuuüüriga 375 eurot. Sellise korteri korda tegemine maksab hinnanguliselt 3000-4000 eurot.Foto: Kinnisvara24
Remont ja Ehitus
27. september 2019, 14:23

Enam kui pooled üürikorterid vajavad remonti või sisustuse uuendamist (1)

Üle poole üüripakkumises olevate korterite omanikest hoiavad kokku remondi ja sisustamise arvelt. Kuna samal ajal kasvab nõudlus just kvaliteetsemate üürikorterite järgi, mida pole aga turul piisavalt, siis on populaarsust kogumas trend, et üürnik teeb ise tagatiseta laenu toel vajalikud parendustööd ning saab vastu pikema tähtajaga soodsama üürilepingu. Üürikorterite renoveerimist selgitab Kinnisvara24 tootearendus- ja turundusjuht Laura Tammeorg.

Kinnisvaraportaalis Kinnisvara24 oli tänavu septembri seisuga igapäevaselt keskmiselt pakkumises 1000 üürikorterit. Korterite seisukorra informatsioon kuulutuses ning üürikortereid illustreerivad pildid näitavad, et üle poole pakkumises olevatest üürikorteritest vajavad remonti või sisustuse uuendamist, et vastata elementaarsetele kaasaegsetele tingimustele. Eriti paistavad kehva seisukorra poolest silma pikaajaliselt pakkumises olevad korterid.

Põhjusi, miks paljud omanikud üürikorteritesse ei investeeri, on erinevaid. Küsitlus näitab, et kõige sagedamini pole korteri omanikul lihtsalt rahalisi võimalusi ise korteri seisukorda parandada või selleks pangalaenu võtta. Samal ajal leiavad paremas seisukorras üürikorterid üürniku oluliselt kiiremini.

Seetõttu on populaarsust kogumas trend, et üürnik vaatab välja soodsama üürikorteri, mis vajab kaasajastamist, võtab ise laenu ning teeb enne sisse kolimist remondi. Mitmed pangad, aga ka näiteks Kinnisvara24 on loonud selle tarvis spetsiaalsed laenutooted.

Suurem osa kehvemate pindade omanikke on nõus laskma üürnikul korterit oma vajadustele sobivamaks remontida, kuid see eeldab täpseid kokkuleppeid. Eelnevalt tuleb ka kalkuleerida kui suure summa eest saab remonti teha, et olenevalt üürilepingu pikkusest ja investeeringuks kulunud laenu tagasimakse suurusest oleks kasulikum remontida kui võtta koheselt renoveeritud korter.

Kõik sellised kokkulepped on väga oluline fikseerida täpselt üürilepingus, et üks või teine pool ei saaks vastu näppe. Paika tuleb panna ka juhud, kui leping enne tähtaega lõpetatakse üürileandja poolt, et üürnik saaks sel juhul tehtud kulutused tagasi. Kindlasti peab olema üürihind teatud perioodiks kindlalt fikseeritud. Kuna korteri väärtus reeglina remondi järel tõuseb ja tulevikus on võimalik korteri eest rohkem üüri küsida, siis on üürileandjad vahel nõus ka algset hinda veelgi langetama.