Selle asemel et diivanil uudiseid vaadata või köögis nõusid pesta, võta lapse jaoks aega ning loe koos temaga.Foto: Lina Kivaka / Pexels
Nipid
18. märts 2020, 13:45

Laps ei taha lugeda? 8 lihtsat nippi, kuidas seda soodustada (1)

Selleks et midagi uut omandada, peab see olema põnev. Aga kuidas muuta põnevaks tegevus, mille vastu laps kogu hingest trotsi üles näitab? Et asja mitte hullemaks ajada ning tema lugemisisu sootuks ära võtta, tulid Emili kooli õpetajad järeldusele, et tuleb murda nii laste kui ka nende vanemate vastumeelsus ning lugemine neile mõlemale huvitavaks muuta.

Loe koos lapsega
Lapse ja lapsevanema koostöö on äärmiselt oluline, kuid seda ei teki, kui sa ise samal ajal millegi muuga tegeled. Selle asemel et diivanil uudiseid vaadata või köögis nõusid pesta, võta lapse jaoks aega ning loe koos temaga. Et laps harjuks ja lugema õppimise algus talle lihtsam ning huvitavam oleks, loe alguses talle ette.

Veerand tundi igal õhtul
Toreda rutiini väljakujunemiseks leppige igal õhtul kokku kellaaeg, mil muud tegevused vähemalt 15 minutiks kõrvale heidate ning mõnusasti koos raamatu kallale asute. Pange telekas kinni ja telefonid eemale, et helid ja muu infovoog lugemisajale vahele ei trügiks.

Lugege kordamööda
Kui laps ei taha lugemisega kaasa tulla, proovige näiteks kordamööda lugemist, nii et sina loed ühe lause, seejärel laps järgmise jne. See on lapse jaoks mänguline ning põnev.

Arutlege loetu üle
Seda saab teha näiteks hommikusöögilaua taga või õhtul koos jalutades. Lase lapsel rääkida, mida ta luges, ning arutlege sellel teemal ka laiemalt. Samuti räägi lapsele, mida sina lugenud oled ja seeläbi huvitavat teada oled saanud.

Ole eeskujuks
Ole lapsele positiivseks eeskujuks ning loe ka ise igal õhtul raamatut, ajakirja või ajalehte. Laps õpib sinu tegevustest ning sel viisil kinnistub temas teadmine, et lugemine on tore ja kasulik tegevus.

Ole lapsele positiivseks eeskujuks ning loe ka ise igal õhtul raamatut, ajakirja või ajalehte. Foto: fotografierende / Unsplash

Valige jõukohane raamat
Vali alustamiseks raamat, mis ei oleks liiga paks, liiga väikeses kirjas ega liiga pikkade peatükkidega. Laps tüdineb kergelt, kui näeb, et lugemine ei edene. Valige alustamiseks raamat, mis oleks lapsele jõukohane ja põnev ning mida tal oleks lihtne ja kaasahaarav lugeda.

Lase lapsel koht valida
Lugemine peab olema mõnus ja nii ei tahagi laps seda võibolla sirge seljaga just kirjutuslaua taga teha. Ja ei peagi! Sättige endale mõnus pesa näiteks diivaniinurka või suurtele patjadele lapse tuppa. Lase lapsel lugeda kas või laua all, kui see tal seal kõige paremini välja tuleb!

Koostage „võõrsõnade“ vihik!
Raamatuid lugedes tuleb kindlasti ette sõnu, millega laps ei ole varem kokku puutunud. Arutlege, mida üks või teine sõna tähendab, ning pange seejärel vihikusse kirja.

Allikas: opleht.ee