Ka mina võtsin need banaan + kaerahelbed küpsised suure hurraaga oma menüüsse, sest olgem ausad, on ikka üks lihtne ning hea retsept see banaani ja helveste segamine.Foto: Blogi Jazzinokitchen
Tee ise
2. oktoober 2019, 13:30

Eriti lihtne! Hõrgud kliiküpsised, mille valmistamiseks vajad vaid kaht koostisainet

Kas mäletate veel seda hetke, kui kõik maailmas vaimustusid kahe koostisosa küpsistest ja kõigest, mida püreestatud banaani ja kaerahelvestega teha saab? Ka mina võtsin need banaan + kaerahelbed küpsised suure hurraaga oma menüüsse, sest olgem ausad, on ikka üks hea ja lihtne retsept see banaani ja helveste segamine.

Nüüd juba mõnda aega ei ole ma sel moel küpsiseid teinud. Kaerahelbed lendavad pigem pudrupotti ning küpsiserinde vaieldamatud staarid on mul juba mitu kuud olnud hoopis kliid. Rukki-, kaera-, spelta-, you name it! Kõigiga olen eri retsepte katsetanud ning mõned on ka blogisse jõudnud.

Kui ma reede õhtul kontorist ära hakkasin tulema, vaatasid meie laualt vastu kolm tõmmut banaani. Kuuldes, et lähenemas on koristajatädi, teadsin, et kui me need sinna jätame, lendavad need kiire kaarega otse prügikasti. Küsisin veel mõnelt tiimikaaslaselt, ega keegi nädalavahetusel banaanileiba ei soovi küpsetada, kuid kahjuks ei olnud kellelgi ahju sisselülitamist plaanis. Ja mul lihtsalt ei ole südant täiesti korralikku toitu minema visata ja raisku lasta! Nii et banaanid rändasid minuga koju. Kuna ühe koogi olin juba nädalavahetuseks plaani võtnud, siis katsetasin banaane hoopis, üllatus-üllatus, küpsistes!

Ka mina võtsin need banaan + kaerahelbed küpsised suure hurraaga oma menüüsse, sest olgem ausad, on ikka üks lihtne ning hea retsept see banaani ja helveste segamine. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Tegu on nii lihtsate küpsistega, et retseptiks on seda, mis järgneb, lausa veider nimetada. Kui soovid, siis lisa taignasse ka väike peotäis muud meelepärast (loe: mis kapist vastu vaatab), näiteks hakitud pähkleid või šokolaadi.

Kahe koostisosa kliiküpsised

  • 3 ehk umbes 250 g (kooritult) üleküpsenud banaani
  • 150 g oma lemmikkliisid (pildil on rukkikliidega küpsised)
  • soovi korral lisaks väike peotäis šokolaaditükke, mandlilaaste, kookoshelbeid, rosinaid, hakitud pähkleid, seemneid...
  • või jäätist, et "jäätisevõileibu" teha

Valmista küpsiseid nii:
Purusta banaan kahvliga ühtlaseks, sega kliide ning meelepärase lisandiga ning ja lase 5-10 minutit seista. Vormi käte vahel küpsised ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui soovid, võid lisandi taignasse segamise asemel ka enne ahju minekut küpsistele puistata ning veidi taignasse suruda.
Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 17-20 minutit ja tõsta spaatliga restile jahtuma. Naudi näiteks klaasi piimaga või tõsta kahe jahtunud küpsise vahele jäätist ja serveeri magustoiduna. 

Tõsta kahe jahtunud küpsise vahele jäätist ja serveeri magustoiduna. Foto: Blogi Jazzinokitchen

Allikas: Blogi Jazzinokitchen