Iittala VirvaFoto: tootefoto
Sisustus
8. oktoober 2019, 12:33

Pimedad õhtud teeb hubaseks uus valgusti, mis on mõjutatud põhjamaade filosoofiast (1)

Sel sügisel lisandub Iittala valgustite kollektsiooni uus mudel Virva. Uue toote on disaininud Matti Klenell, Rootsi päritolu disainer, kes on tuntud põhjamaise filosoofia lahtimõtestajana.

Virva on täiendus Iittala laienevasse valgustite kollektsiooni, mis annavad inspiratsiooni kodu sisustamiseks nii sügisel kui ka talvel. Virva on suuga puhutud klaasist laualamp, mis seisab neljajalgsel metallist alusel. Selle eristuv kuju on ümardatud servadega risttahukas, mis on valmistatud õrnast klaasist, mida ehib abstraktne reljeefne muster. Just tänu reljeefsele klaaspinnale kumab valgusti ruumi pehmet valgust ning on silmatorkavalt efektne ka väljalülitatuna.

Rääkides lambi nimest, siis see on inspireeritud Soome rahvapärimuslikust sõnast “virvatuli”, mis märgib nii meie kui ka põhjanaabrite juures gaasitulukest või muud nõrka valgust, mis soolaugaste või järvede kohal õrnalt leegitseb. Virvatuli ilmub eikusagilt ning haihtub sama kiirelt, eriti kui seda tabada üritatakse. Kirjanduses sümboliseerib virvatuli lootust ning legendi kohaselt märgib see asukohta, kuhu on peidetud aare.

Virva kujundamisel uuris Matti Klenell Iittala klaasipärandit, pöörates erilist tähelepanu mustritele ja süvistustele, mis on Iittala klaasesemeid kaunistanud läbi aastakümnete. Teda inspireerisid reljeefsed kujundused, mis kaunilt klaasi pinnalt peegeldusid. Samuti oli talle oluline, et lamp oleks efektne ning silmatorkav ka väljalülitatuna, kui sellele paistab vaid väline valgus. Nii ongi valgusti pindmine muster loodud graveeritud vormi abil, mille klaasist kuju saadi suuga puhumise teel. Õhulist ja kerget kuju rõhutab aga selle neljajalgne, pulbervärvitud alumiiniumist alus. Lambil puudub konkreetne suund, nii et selle võib asetada kodus erinevatele kohtadele: lauale, aknalauale, riiulile või voodi äärde.

Virva tuleb müügile kahes mahedas ja looduslikus värvitoonis: tumehall ja linane. Sumedad värvid loovad koos valgusega kaunilt pehme õhkkonna ning lisaks rõhutavad need lambi kolmemõõtmelist kuju. Virva värve valides on mõeldud ka sellele, et need oleksid harmoonias teiste klassikaliste Iittala kollektsioonide varjunditega.